Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 196 (107 - нова серија)

Година XXXI март/ожујак 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Виктор Дундовић
Босански Марко Краљевић у Бугојну

Сјећам се са угодном сјетом свога професора језика из гимназијских дана и његовог професионалног рецитовања стихова из поезије.

Једном приликом је био толико уживљен у улогу да је угазио у лавор са спужвом пуног воде. Али, као што рекох, био је професионалац, само је отресао мокром ногом, не прекидајући стихове а ми смо могли цркнути од спутаваног смијеха јер нисмо имали срца и храбрости грохотом се насмијати пошто је стварно лијепо и предано рецитирао.

А том приликом су били стихови о босанском Марку Краљевићу који се звао Бојичић Алија и заувијек ми се урезаше у меморију стихови:

Бојичићу, бојиш ли се кога,
Бога мало,
Цара нимало,
А везира ко дората свога…

Не сјећам се да нам је овај драги професор поред изврсне интерпретације скренуо пажњу на још нешто веома битно и занимљиво за овога несумњиво највећег босанског епског јунака, силнијег и храбријег чак и од Марка Краљевића што нам зорно показују наведени стихови. Наиме, овај газија нађе вјечно почивалиште баш у Бугојну, под једним старим нишаном који се налази у Борачком парку усред града (са задње стране кафића „Лупинг“).

Под теретом неколико стољећа дубоко је потонуо у земљу, усљед чега се и накривио, али пркосно и достојанствено стоји још увијек усправљено не поклекнувши под бременом вијекова удружених са заборавом, небригом и нехатом који му се поклањају.

А то је срамотно за све нас Бугојанце, да уз нас лежи највећа легенда и то под нишаном старим неколико стотина година а многи то и не знамо, и не водимо о њему рачуна. Ваљда ће и овај текст допринијети да се подсјетимо овога јунака те да му уредимо и оградимо мезар, поставимо плочу са његовим именом уз чувене стихове о овом газији и с поносом то показујемо свим посјетиоцима, гостима, туристима, али и да се о овоме учи у бугојанским школама, те да се рецитују ови стихови као што је то био случај некада у нашој Гимназији.

Бугојно, 19.11.2005. г.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-07-16

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска