Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 196 (107 - нова серија)

Година XXXI март/ожујак 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Салко Шарић
Антоније Маринковић

Први мостарски адвокат

Први адвокатски печат у Мостару

Први адвокатски печат у Мостару

Аустроугарска окупација Босне и Херцеговине 1878. године донијела је у цјелокупном друштвеном животу промјене па тако и управном систему. У вријеме отоманске владавине у Босни и Херцеговини на друштвеној сцени актуално је било шеријатско право. Са новим окупационим властима започиње и нова правно-судска пракса. Судски системи у континенталној Европи у то вријеме разликовали су се од англосаксонског права (common law) у многим важнијим аспектима. За грађанске парнице „континентално“ право, на темељу римског права, предвиђа саслушање пред три суца; грађански спор никад не доспијева пред пороту и још много других специфичних рјешења.

У Њемачкој и Аустроугарској римско је право не само осигуравало суцима неповрједив положај, већ и улијевало вјеру у непогрјешивост државе. Као арбитар изнад закона само је држава имала моћ да обузда властити ауторитет; тај ауторитет никад није умањен, као у Великој Британији, обавезом борбе против грађана у судници. За разлику од англосаксонског „супарничког“ система, у континенталном праву адвокати су сурадници судаца и сурађују с њима у провођењу правила.*

За правну наобразбу адвокатско судског кадра био је надлежан, у то вријеме престижан бечки Правни факултет, на коме су између осталих предавали професори Антон Менгер борац за реформу приватног права, Ханс Грос (: Gross) пионир знанственог откривања злочина и Ханс Келсен поборник чисте теорије права.

На том факултету школовао се и први мостарски адвокат Антоније Маринковић. Овај угледни грађанин Мостара родио се у Великом Бечкереку, касније Петрограду, данас Зрењанину 30.5.1867. године. Основну школу завршио је у Великом Бечкереку, Гимназију у Сремским Карловцима а дипломирао је на Правном факултету у Бечу. За вријеме студирања страсно се бавио мачевањем као хобијем.

Антоније Маринковић, фотос из 1900. године

Антоније Маринковић, фотос из 1900. године

У Мостар долази крајем 1889. године да би се посветио адвокатском послу. Био је то први адвокат у Мостару европске правне праксе. У почетку адвокатску канцеларију имао је у данашњој Шантићевој улици у Њуњића кући, а нешто касније уред му је смјештен у истој улици у кући јеврејске породице Шујански, поред бивше Занатлијске школе, данас власништво Мате Розића а у њој станује породица Чучак.

Био је и страствени ловац, члан мостарског Ловачког друштва. Сачувана је веома занимљива фотографија мостарског фотографа Томлиновића из 1898. године са хајке на медвједе на планини Прењ.

Оженио се Олгом Муртић својом вјереницом из Бечкерека. Вјенчање је обављено у Мостару. Имали су петеро дјеце: синове Максима, Душана (отац мостарског лијечника др. Антонија Маринковића), Бранка, Бору и кћи Олгу. У Првом свјетском рату најстарији син Максим погинуо је као пилот аустроугарске војске на италијанском фронту. Антоније је у Мостару био у кумству са угледним мостарским породицама Шола и Јеремић. Познат је и по томе што је у Мостар увео обичај кићења бора (јелке) за божићне празнике што до тада није био обичај, нарочито не код православног становништва Мостара.

Први адвокатски печат у Мостару

Први адвокатски печат у Мостару

Оболио је веома млад од малигног процеса на грлу и умро у једној бечкој болници 24. јануара 1906. године. Покопан је у Бечу, а поводом његове смрти бечка Адвокатска комора, чији је био члан, издала је и смртовницу. Послије његове смрти само један од синова, Душан (отац др. Антонија Маринковића), остаје живјети у Мостару. Остали чланови породице вратили су се у Велики Бечкерек (Зрењанин). Тамо су због аграрних реформи проведених у вријеме краља Александра Карађорђевића (у доба Краљевине СХС) изгубили већину земљишних посједа у Ботошу и Зрењанину. Занимљив је и адвокатски печат Антонија Маринковића, први адвокатски печат у Мостару, израђен од метала, димензија 13,5 x 5 цм исписан латиницом, ћирилицом и на арапском језику.

____________________

* Опширније о овој теми у књизи: Вилиам М. Џонстон (: William M. Johnston) „Аустријски дух – интелектуална и друштвена повијест 1848. – 1938.“, Загреб, 1993. стр. 94-105.
- Подаци и документација: др Антоније Маринковић унук првог мостарског адвоката.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-07-16

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска