Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 193 (104 - нова серија)

Година XXX децембар/просинац 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Инес Кајић
Маестро из Кујунџилука

Сребрени одсјај ма Галерији сликара

Гледам са нескривеним занимањем како стаменим рукама у 81. години живота оштро повлачи црте на платну како би напукли шипак добио контуре које је умјетник замислио.

Обриси су снажни и доминирају у односу на позадину која је сада још увијек ирелевантна. Шипак, док га посматрамо, удаљени корак-два, одише неком енергијом. Мени, симболично показује снагу живота. „Зашао је у трећу деценију.“ – кажемо нас двоје кроз смијех.

То је фаза у коју уђе човјек када може дати највише од себе али ипак, рањеност је нешто на што нико није имун. И зато пукотина…

Његов шипак је црвен али таман и јак, живот исијава из њега а пукотина на њему у мени ствара варијације на тему…

Тако гледам на нову слику Јусуфа Никшића која „вари“ већ пет дана.

др. Никола Ковач и Јуса Никшић

др. Никола Ковач и Јуса Никшић

Јусуф Никшић, Мостарцима познатији као Јуса, академски сликар свој је радни вијек посветио овом граду, његовој „непресушној“ свјетлости, плаветнилу које разгаљује душу, калдрми која звони док ханумице трче кроз авлију, лику мајке, камену и његовој бјелини, пејзажима… Шипку… као неизбјежном мотиву мостарских, херцеговачких, умјетника.

Намјерно изостављам мост, јер знате и Ви… то је посебан ужитак сликати… Мост који ће нас надживјети…

Јуса је персона с којом, чим сједнете имате утисак да живите вријеме које нисте стигли упознати и на тренутак се препуштате… Јер има ту свега за чути… препричава ми зашто су све слике Мехе Сефића бијеле… Тајна је, открива ми Јуса, у поимању боја. Је ли небо плаво? Неретва зелена?

Док му у станкама проматрања започетог уља на платну, догоријева сарајевска Дрина, које се не одриче ни у овим годинама, разговарамо о боји.

Констатујем да преферира зелену и црвену, сада још више него иначе јер, с годинама неких се боја одрекао.

Како смо се у разговору дотакли и ријеке подно наших погледа причам умјетнику сада већ анегдоту из Личног искуства: … „Тражим већ данима зелене плочице за поткровље у које требам уселити у својој кући. Преуморна од цјелодневног тражења … одлучујем да ће за данас бити ово задња радња у коју ћу ући и објаснити коју боју плочице тражим. Зелену, као боја Неретве!“ – одмах скратим.

А продавачица, стара Мостарка која ме познаје, каже брзо: „Госпођице Инес, је л’ прије или послије кише…?“

Умјетник, док се смије мостарским лискалуцима који настају и кад купујете плочице, надовезујући се на тему, објашњава како још нико није одредио боју Неретве и док је свијета и вијека баш и неће. „Природна познаје 114 нијанси зелене боје али наше очи виде само неколико.“ износи стручни податак.

Доајени босанскохерцеговачког сликарства: Јуса Никшићи и Аффан Рамић

Доајени босанскохерцеговачког сликарства:
Јуса Никшићи и Аффан Рамић

Ликовни умјетник Јусуф Никшић већ 50 година, слике које понекад настају у дану а понекад чекају да аутор допре до саме сржи своје идеје, ствара у атељеу, смјештеном у Старом граду.

У атељеу који је на привилегираној локацији, уз сам Стари мост, са којег се пружа један од најљепших погледа на ову јединствену грађевину посебно је мјесто, а умјетници то знају осјетити, препознати, чути глас инспирације.

Мостарци то мјесто зову Галерија сликара.

Враћајући сјећања, на најтеже дане Мостара, Јуса чији је стан потпуно изгорио у рату, са захвалом спомиње РТВ Мостар на чијим су зидовима те установе спашене неке од најврједнијих слика и показује ми слику Мостара из 1961. године док је средином града пролазио Ћиро. То је раритет. Још нисам видјела да је неко, осим Јусе насликао сличан мотив.

Ко би данас, од младих људи повјеровао да је Ћиро и стара жељезничка пруга пролазила садашњим Булеваром, центром Мостара. То је прва од слика, истиче Јуса, коју је направио након што се вратио са студија.

Иза њега су бројне самосталне изложбе, награде, монографија… слике које нису али хоће угледати свјетло неких репрезентативних дворана јер млади ликовни умјетници који стасају морају упознати на каквим је то темељима босанскохерцеговачко сликарство имало најплодонасније вријеме.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-01-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска