Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 193 (104 - nova serija)

Godina XXX decembar/prosinac 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Izet Handzhic'
Mladi i naslijedje

Medjunarodna galerija portreta Tuzla

Manifestacija ”Dani evropskog naslijedja” je dio opc'eg kulturnog programa Savjeta Evrope. BiH kao njegova chlanica vec' deveti put uchestvuje u programu ”Kulturna bashtina i komunikacija”.

Cilj je formirati zashtitu evropskog i nasheg kulturnog i prirodnog naslijedja i promovirati svijest o njemu, njegovoj obnovi i ochuvanju. Chitav koncept pochiva na ochuvanju kulturnih razlichitosti.

Specijalna nagrada za kolekciju Likovna sekcija, OSh Ivan Goran Kovachic', Gradachac

Specijalna nagrada za kolekciju
Likovna sekcija, OSh Ivan Goran Kovachic', Gradachac

Na konkurs ”Mladi i naslijedje” odazvalo se nekoliko stotina uchenika iz pedesetak osnovnih i srednjih shkola iz Federacije BiH. Tema je bila ”Kulturna bashtina kao komunikacija” Rezultati su zadivljujuc'i kako u ideji, motivu, tako i u likovnoj ostvarenosti. Uspjelost likovnih ostvarenja je takva da bi na nekim pozavidjeli i stariji.

Vishe od toga, ucheshc'e na konkursu ostavlja na ucheniku vidan trag u svijesti za ochuvanje duhovnih vrijednosti kako svoje, tako i tudje kulturne bashtine, te formira i razvija pravilan stav prema nashem i svjetskom kulturnom naslijedju u BiH. Specijalne nagrade za likovne sekcije dobile su Osnovne shkole iz Sarajeva, Gradachca, Ripcha, Novog Travnika, a pojedinachne Amira Vrcic', Ena Nalic', Ernad Grachic', Dinka Smajlagic', Aleksandra Cvjetichanin i drugi.

Dani evropskog kulturnog i istorijskog naslijedja obiljezheni su u Tuzli i Kantonu nizom kulturnih i umjetnichkih manifestacija: Izlozhba poshtanskih maraka, fotografije o razvoju saobrac'aja u BiH, predavanja, okrugli stolovi.

Ena Nalic', II razred, prva nagrada, Opc'a gimnazija Edhem Mulabdic', Maglaj

Ena Nalic', II razred, prva nagrada,
Opc'a gimnazija Edhem Mulabdic', Maglaj

U realizaciji ovako bogatog programa uchestvovali su: Medjunarodna galerija portreta, Hotel Tuzla, Medjunarodni atelje ”Ismet Mujezinovic'”, BKC Tuzla, Dom kulture Srebrenik i Muzej Istochne Bosne.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-01-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden