Most - Index
Most - Pretplata
Sred Mostara najljepshega grada 1566.

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Latinica · Ћирилица · Transliteration

WAP stranice chasopisa Most

WAP stranice chasopisa MostOd avgusta/kolovoza 2004. aktivne su i WAP stranice, tako da je chasopis Most prvi list u Bosni i Hercegovini (i jedan od prvih u juzhnoj Evropi) koji se mozhe chitati putem mobitela (prenosivih bezhichnih uredjaja).

WAP je trec'a generacija protokola bezhichnih aplikacija (pristupa, primjene) i omoguc'uje korisniku prijem i slanje informacija putem prenosivih bezhichnih uredjaja kao shto su mobilni telefoni i ruchni kompjuteri.

WML, bivshi HDML, je markup jezik baziran na XML i razvijen specijalno za prenosive bezhichne uredjaje.

WAP i WML su razvijeni od strane Wap Forum-a, kojeg su 1997. formirali Nokia, Ericsson, Openwave (Phone.com, bivshi Unwired Planet) i Motorola (kasnije im se pridruzhuje i Siemens). Wap Forum je sada dio OMA.

WAP adresa chasopisa Most je http://wap.most.ba/

Da biste na vashem kompjuteru mogli pregledati WAP sadrzhaje iz svijeta, potreban vam je poseban mikro WAP brauzer. Jedini klasichni brauzer koji do sada podrzhava WAP je norveshko-shvedski brauzer Opera i isti je najbolji brauzer za kontrolu ispravnosti WAP stranica, jer odmah pronalazi greshku u WML kodu, kojeg se mora striktno pridrzhavati.

(2004-09-10)

Navigacija (Navigation)

Prechice, Kratice (Accesskeys, ”Hot-Key”, Shortcuts)

Osobama sa fizichkim i psihichkim ogranichenjima je teshko kontrolisati mish za klikanje po linkovima, a upotreba Tab komande mozhe biti spora. W3C je uveo accesskey atribut da omoguc'i brzu navigaciju izborom odgovarajuc'e tipke na tastaturi. Accesskey koriste i osobe koje nemaju problema sa upotrebom misha, posebno iskusniji korisnici, jer time shtede vrijeme i smanjuju tegobe uzrokovane upotrebom misha.

Poshto josh ne postoji jedinstven svjetski standard, navigacija na internet izdanju chasopisa Most je radjena na osnovu preporuka UK Government Shortcuts (skrivena navigacija) i rjeshenja nekih od vodec'ih svjetskih vebmastera, s time da se na stranicama Mosta koristi dvojna navigacija: gornji red linkova – slova, donji red linkova – brojevi (skrivena navigacija) chime je pristupachnost (Accessibility) podignuta na vishi nivo.

Most.ba UK Government Shortcuts
Key Cilj (Target) Key Target
S Sadrzhaj (Issue content) S Skip navigation
1 ili I Index (Home page) 1 Home page
2 ili B Novi broj (New issue) 2 What's new
3 ili A Arhiva (Archives) 3 Site map
4 ili T Trazhi (Search) 4 Search
5 Referense (About article) 5 Frequently Asked Questions
6 Help
7 Complaints procedure
8 Terms and conditions
9 ili K Kontakt (Feedback form) 9 Feedback form
0 ili F Info (Access key details) 0 Access key details
L Linkovi (Links)
R Redakcija (Editorial)
E Pretplata (Subscription)
C Latinica (Latin)
Ц Ћирилица (Cyrillic)
O Transliteration (Basic Latin)
P Prethodna (Previous article)
S Sadrzhaj (Issue content)
N Naredna (Next article)


Pritiskom na Alt+Accesskey (Windows i Linux sistemi) ili Ctrl+Accesskey (Macintosh sistem) korisnik mozhe dosljedno birati zheljeni cilj (target) prema gornjoj tabeli. Za Internet Explorer treba koristiti i Enter za aktiviranje linka.

Accesskey atribut podrzhavaju web pretrazhivachi (brauzeri):

  • Internet Explorer 4+ (Windows) 5+ (Mac)
  • Mozilla (Windows + Linux)
  • Netscape 6+ (Windows)
  • Opera 7 (Windows + Linux)

Ostali veb pretrazhivachi ukljuchujuc'i Camino, Galeon, Konqueror, Omniweb i Safari koriste drugachija dobra rjeshenja, ali trebaju josh ukljuchiti i W3C preporuke.

Referense

  1. http://www.w3.org/TR/html401/interact/forms.html#adef-accesskey
  2. http://www.webaim.org/
  3. http://www.clagnut.com/blog/193/
  4. http://www.alistapart.com/articles/accesskeys/
  5. http://diveintoaccessibility.org/accessibility_statement.html

(2004-07-08)

Nova adresa www.most.ba

Internet stranice chasopisa Most su u fazi tehnichke rekonstrukcije!

Stara adresa http://w1.500.telia.com/~u50008760/ je josh aktivna, a ista c'e biti dopunjavana jedino redirekcijama na nove stranice.

Klasichni HTML je u fazi prevodjenja na XHTML u ASP.NET tehnologiji (nova verzija Microsoft's Active Server Pages technology). Sve nove stranice su radjene prema preporukama W3C konzorcijuma (World Wide Web Consortium).

Od broja 171 (82 - nova serija) sve (nove) stranice se mogu chitati na c'irilici i transliteraciji. Konvertiranje tekstova je radjeno putem interneta, najbrzhim i najkvalitetnijim konverterom koji mi je poznat (autor O. Dag).

Jedina stranica koja koristi kolachic'e (cookies) je http://www.most.ba/ radi evidencije posjeta, a ta evidencija je javna (Extremetracking).

Moguc'i su problemi u unutrashnjem povezivanju (linkovanju), poshto je stara adresa obuhvatala 5 nezavisnih dijelova (adresa) po 10 Mb.

(2004-04-04)

Hvala na razumijevanju.

Webmaster

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-10-15

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden