Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 193 (104 - nova serija)

Godina XXX decembar/prosinac 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Izet Handžić
Mladi i naslijeđe

Međunarodna galerija portreta Tuzla

Manifestacija ”Dani evropskog naslijeđa” je dio općeg kulturnog programa Savjeta Evrope. BiH kao njegova članica već deveti put učestvuje u programu ”Kulturna baština i komunikacija”.

Cilj je formirati zaštitu evropskog i našeg kulturnog i prirodnog naslijeđa i promovirati svijest o njemu, njegovoj obnovi i očuvanju. Čitav koncept počiva na očuvanju kulturnih različitosti.

Specijalna nagrada za kolekciju Likovna sekcija, OŠ Ivan Goran Kovačić, Gradačac

Specijalna nagrada za kolekciju
Likovna sekcija, OŠ Ivan Goran Kovačić, Gradačac

Na konkurs ”Mladi i naslijeđe” odazvalo se nekoliko stotina učenika iz pedesetak osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH. Tema je bila ”Kulturna baština kao komunikacija” Rezultati su zadivljujući kako u ideji, motivu, tako i u likovnoj ostvarenosti. Uspjelost likovnih ostvarenja je takva da bi na nekim pozavidjeli i stariji.

Više od toga, učešće na konkursu ostavlja na učeniku vidan trag u svijesti za očuvanje duhovnih vrijednosti kako svoje, tako i tuđe kulturne baštine, te formira i razvija pravilan stav prema našem i svjetskom kulturnom naslijeđu u BiH. Specijalne nagrade za likovne sekcije dobile su Osnovne škole iz Sarajeva, Gradačca, Ripča, Novog Travnika, a pojedinačne Amira Vrcić, Ena Nalić, Ernad Gračić, Dinka Smajlagić, Aleksandra Cvjetičanin i drugi.

Dani evropskog kulturnog i istorijskog naslijeđa obilježeni su u Tuzli i Kantonu nizom kulturnih i umjetničkih manifestacija: Izložba poštanskih maraka, fotografije o razvoju saobraćaja u BiH, predavanja, okrugli stolovi.

Ena Nalić, II razred, prva nagrada, Opća gimnazija Edhem Mulabdić, Maglaj

Ena Nalić, II razred, prva nagrada,
Opća gimnazija Edhem Mulabdić, Maglaj

U realizaciji ovako bogatog programa učestvovali su: Međunarodna galerija portreta, Hotel Tuzla, Međunarodni atelje ”Ismet Mujezinović”, BKC Tuzla, Dom kulture Srebrenik i Muzej Istočne Bosne.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-01-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden