Most - Index
Most - Pretplata
Šefkija Mahić: Plodovi ljeta [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 178 (89 - nova serija)

Godina XXIX septembar/rujan 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Fala Bogu, pa ga srušiše...

Vijekovi su protekli od kada je Hajrudin podigao svoj čudesni nebesnozemni graditeljski dragulj na Neretvi.

A, tek, četrdesetak dana minu od ceremonije otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

U ovom mostoslovlju, zapisivač predlaže da se 23. juli proglasi Svjetskim danom ćuprija; da se mostarski Most nazove Slobodište i Maštalište mladih; da se objavi svenarodni referendum za saradnju i toleranciju među ljudima, državama i entitetima, te da se u Kujundžiluku i Priječkoj čaršiji zakaže stalno zasjedanje mirotvornog parlamenta – sve dok s lica ovog grada i ove zemlje nestanu sijači mržnje, zla i haosa.

”Džaba im ga je obnavljati – ’naši’ će ga opet upucati!” – čulo se s jedne strane.

”Zalud im je rušiti – ’naši’ će ga opet izgraditi, još starijeg i ljepšeg!” – uzvraćeno je s druge strane.

Otkud ta prašuma što nas priziva!

Zamoreni životom i brutalnošću svake vrste, ponadasmo se da će se, poslije rata, opet desiti neke sretne i mirne godine u kojima ćemo onu, u paklu rođenu krilaticu ”teško nama s nama” preobratiti u – ”blago nama s nama”.

A stare knjige kažu da i ’naši’ i ’njihovi’ teku već unaprijed izdubljenim koritom, ulijevaju se u nepregledni okean ljudskog bratstva gdje dobro i zlo cvjetaju jedno pored drugog. I: kako god ljudi u svom jadu i čemeru ispraćaju poginulog ili umrlog – tako isto tog ”mrtvaca” prihvataju s dobrodošlicom na onom drugom svijetu.

Možda...

– Neka mu je rahmet lijepoj kamenoj duši... i neka mu je lahka ova mostarska i hercegovačka Božija voda Neretva! – kazaše Mostarci u proglasu za Dan žalosti 9. novembra 1993. godine.

Petar Šain: Mostarski motiv

Petar Šain: Mostarski motiv

Zato vjeruju da će mostarski Starina i nadalje junački nositi vlastito breme, a kojeg niko na dunjaluku nije pošteđen.

Vjeruju kao i ona djevojčica Sandra Marić koja se, svega nekoliko dana prije Praljkovih granata, u podrumu razvaljene osnovne škole, u svom sastavu Hajrudinovom remek-djelu obraća kao – živom čeljadetu:

... Dragi Moste Stari, Ti si puno ranjen i bolestan, a puno je bolesna i moja Nana. Pošto vas obadvoje, ja puno, puno volim, morate ozdraviti, i Ti Moste Stari i moja Nana – kazaću ja čika doktorima...

Možda se u scenariju za svjetsku ceremoniju u Mostaru, moglo utkati i ovo Sandrino pismo.

Ceremonija, što jest jest, bijaše veličanstvena. Radosna, ali i tužna. Ne čusmo ni slova o ličnoj karti grada. Niko ne spomenu čuvare Mosta niti znamenite Mostarce: Šejh Juju, Mujagu Komadinu, Husagu Ćišića, don Franu Milićevića, Svetozara Ćorovića, Džemala Bijedića, Hamzu Humu...

Bilo je opere, bilo baleta, bilo muzike, bilo folklora, bilo govorancija – Mostara ponajmanje.

A o ubicama i rušiteljima – ni boce! Da ne bi Ešdauna (: Ashdown) i Hrvatske televizije (!) toliki gosti ne bi ni saznali da su duhovni amblem Mostara srušili ekstremisti HVO i HV. Ne bi pomena ni o fašizmu koji potresa savremeni svijet. Jer, taj fašizam je isto kao i ona poznata trava troskot koja se iz svog posljednjeg i nespaljenog korjenčića palog na tlo ponovo rađa, klija i raste – trava troskot koju treba sasjeći i sažeći, korijen joj zatrti, sjeme joj katranom posuti i zakopati dublje nego poslije Drugog svjetskog rata.

O troškovima manifestacije rečeno je dosta, i previše.

Ne od dijela, nego od djelića tih sredstava moglo se, recimo, adaptirati Narodno pozorište u Mostaru, mogla se izgraditi Narodna biblioteka, moglo se pomoći umirućem Arhivu Hercegovine, Muzeju Hercegovine, Teatru mladih, ili časopisu ”Most” kojem ministar Grahovac za tri posljednje godine ne dade ni banke. Od organizatora parade ”Most” nije dobio ni pozivnicu za svečanost. Urednik im je oprostio. Čitaoci neće, nikada.

Za utjehu ostaje komentar jednog umjetnika starosjedioca Kujundžiluka:

– Fala Bogu, pa ga srušiše... Most je, ionako, bio trošan, kule gotovo u ruševnom stanju, kao i stara gradska jezgra, a sada je opet, uz pomoć međunarodne zajednice sve bljesnulo u svoj raskoši i ljepoti. Kameni ljepotan je opet nauzgor, vijek mu je produžen za narednih, barem, petsto godina – dok su njegove ubice potonule do dna, i nikad im ne vele, dok Neretva teče, sprati ljagu koju su vandalskim činom sebi natovarili.

Ili:

Dok sunce žeže i liju mostarske kiše
Gorčine nam čašu prepuniše
Ali će radosti naše do neba da se vinu
Nek’ svi plate mostarinu.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Safet Zec: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-10-31

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden