Most - Index
Most - Pretplata
Šefkija Mahić: Plodovi ljeta [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 178 (89 - nova serija)

Godina XXIX septembar/rujan 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Sabahudin Hadžialić
Paradigma tisućljetne Bosne (a i Hercegovine)

Most i/ili Tsom

Samo naizgled istovjetan naslov dugogodišnjim naglašavanjima zapadnih susjeda o milenijskim korijenima sopstvene domovine, mada ni istočnim komšijama to nije mrsko.

Zbog čega ono ”naizgled”, kako velim. Dobro, to je i dalje i opet subjektivno viđenje objektivne stvarnosti bosanskohercegovačke. No, da krenemo:

Alija Balta: Vrata paralelnih svjetova, linogravura

Alija Balta: Vrata paralelnih svjetova, linogravura

Stari most u Mostaru nikada nije pretendirao da bude ništa više do prekrasni luk naših pradjedova, mjesto kojim je Aleksa hodio bespoštedno želeći utisnuti sjećanje svima nama o predivnoj Emini dok je Hamza Humo iskreno gradio temelje pretpostavkama boljeg življenja na ovim prostorima.

Stari most u Mostaru je za mene još kao osobi čije korijenje ide od Počitelja i Begića ondašnjih pa sve do utkanosti u mostarsko tkivo rođenjem prije nešto više od četiri decenije bio i ostao dječački san. Nisam jednom pomislio kao dijete (a ni sada nisam daleko od toga) kako bi bilo lijepo skočiti u zelenu rijeku sa najviše ”tačke” ovog kamenog ljepotana. I onda izroniti i biti ”glavni među rajom” – mostarskom. Baš k’o Emir Balić.

Stari most u Mostaru je u vremenu koji smatramo svojim bio nikada prekinuta veza dvije obale koja je vještački i to samo na trenutak, nestala ili kako pjesnik reče ”... ja sam samo skočio dole ... izroniće stari ... za one koji ga vole...”, da bi se ponovo rodila kao feniks sutrašnjice – feniks nadanja u boljitak ljudi... dragi moji, ljudi... građana i naroda ovih prostora.

Stari most u Mostaru je sve ono što nam se dešavalo u ovih proteklih petnaestak godina. I patnja studenta i profesora... I sukobi i mirenja Ahmeda, Milana i Maria... I želja, i bol, i sudbina svih nas Bosanaca (ali i Hercegovaca). Sudbina predodređena da ”izroni” iz blatnjavog mora omeđenog podjelama i razdorima. I isključivostima šejtana naciona i aždaha neokomunizma.

Da izroni kako bi opet pokušali graditi toleranciju, razumijevanje i poštovanje. Stari most u Mostaru jeste i Velež i Bijeli brijeg. Ali i Zrinjski i Herceg Stjepan Kosača. I Alija Kebo i Dragan Marijanović. I Pozorišna kafana, ali i Pozorišna kavana. On, da ON, jeste i SVI mi koji smo makar dio ćilima istkali u cilju bolje i kvalitetnije egzistencije unutar ovozemaljskog života.

Stari most u Mostaru jesu svi oni pjesnici što pohode Šantićeve večeri poezije žestoko opirući pošastima podjela i nerazumijevanja.

Izvrtanje činjenica oko Staroga mosta (novog starog ondašnjeg današnjeg) ide kao sumporna kiselina u lice onima koji to čine. Jer...

Stari most u Mostaru jeste paradigma tisućljetne Bosne (a i Hercegovine). Baš zato!

Bugojno, 16.07.2004. g.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Safet Zec: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-10-31

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden