Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 210 (121 - nova serija)

Godina XXXII maj/svibanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Prof. dr. sc. Srdjan Vukadinovic'
Izvjeshtaj selektora Petog festivala komedije
”Mostarska liska”

Direktoru Festivala komedije ”Mostarska liska” Sherifu Aljic'u
Organizacionom odboru Festivala komedije ”Mostarska liska”

Za Peti festival komedije ”Mostarska liska” bilo je prijavljeno 27 pozorishnih predstava i dva autorska projekta.

Za Peti festival komedije ”Mostarska liska” koji c'e se odrzhati u Mostaru, od 20. do 29. aprila 2007. godine, selektor je odredio koncepcijski osnov koji je izrazhen kroz moto Festivala sedme godine trec'eg milenijuma, pod kojim c'e se i odrzhati, a koji glasi:

Komedija mentaliteta – inverzija zhanra

Ovako definisan koncepcijski osnov odredjuje sudbinu i radnju, i glavnih junaka, a i rediteljskog odchitavanja, ishchitivanja i chitanja gotovo svih prijavljenih djela. Mentalitet juzhnoslovenskog prostora stvara realnost koja dovodi do apsurda sa dubokim znachenjima ovog pravca u filozofskom i teatarskom smislu i sa snazhnim obiljezhavajuc'im znacima, koji prerastaju u paradoks toga ambijenta. Apsurd doveden do paradoksa pruzha moguc'nost, a istovremeno predstavlja i prednost, u preispitivanju chovjekove svijesti, lichnosti i bivstvovanja. Ta svijest se tiche svega onoga shto je bilo bitno u chovjekovom zhivotu (shkolovanje, studiranja, brak, egzistencija), a shto je usled tranziciono globalizacijskih deshavanja u ambijentu juzhnoslovenskog prostora dovedeno do svoga paradoksa. Paradoks koji je konstituiran u zapadnobalkanskom prostoru i koji proizilazi iz teatra i filozofije apsurda, za razliku od zapadnoevropskog ambijenta u kome ovaj filozofsko-teatarski pravac izvorno nastaje proizvodi specifichnu komediju mentaliteta, koja posjeduje dobra i efikasna sredstva da odgovori izazovima ovakvog poimanja drushtva i chovjeka. Chovjekov smijeh, a komedija na pozorishnim daskama to omoguc'ava bolje nego bilo koja druga vrsta umjetnosti, je najbolji lijek protiv anomije i alijenacije prisutne u drushtvu apsurda, odnosno paradoksa. Komedija mentaliteta prelazi u farsu i grotesku, sa chime se vaspostavlja potpunost komedije zhanra. Zapravo ona prelazi u inverziju zhanra.

Mostarska liska 2007.

Mostarska liska 2007.

Drushtvo apsurda u kretanju ka drushtvu paradoksa pretvara se u dramu filozofskog i teatarskog pravca, pri chemu se komediografski pasazhi u predlozhenim i odabranim predstavama za Peti festival komedije ”Mostarska liska” aktiviraju i angazhuju u momentima kada pojedini junaci,a posebno tumachi glavnih likova zapadaju u teshke zhivotne i egzistirajuc'e situacije. Komikom te situacije segmenti predstava, kao i chitavi pozorishni projekti pretvaraju se u uvjerljive i veoma ubjedljive momente na pozorishnoj sceni. Publika se smije i smijac'e se tim situacijama, ali sa oshtrom zadrshkom gorchine. Smijeh, humor i komedija kao obiljezhje zdravog duha su najbolji odgovori arogantnom vremenu surovosti apsurda i paradoksa. Inverzija zhanra od drame apsurda ka drami paradoksa, odnosno komedije mentaliteta ka komediji situacije i farse je bitno odredjujuc'e koncepcijsko svojstvo predstava koje c'e mostarska publika vidjeti u zvanichnoj konkurenciji Festivala ”Mostarska liska 2007”.

Vodec'i se koncepcijskim kriterijumima utvrdjenog osnova – mota Petog festivala komedije, zatim rediteljskog ne odchitavanja, nego ishchitivanja i chitanja djela, kreacijama glumachkih protagonista, ujednachenoshc'u kvaliteta cjeline strukturnih segmenata predstave – projekta, kao i ostvarenjem koje manifestuje blistavi komediografski nerv u jednom tmurnom vremenu, za zvanichnu konkurenciju Petog festivala komedije ”Mostarska liska 2007” predlozhio sam projekte koje c'ete imati priliku vidjeti.

Zijah Sokolovic'

Zijah Sokolovic'

S pravom se mozhe konstatovati da pozorishta, kako ona u Bosni i Hercegovini, tako i van nje, a koja su prijavila predstave za ucheshc'e ma Petom festivalu komedije ”Mostarska liska”, sve vishe se okrec'u komediji u okviru svojih repertoara, kao zhanru koji publika voli i trazhi da gleda, ali i kao zhanru koji oshtrim zhaokama humora ima nesagledive moguc'nosti da ukazhe na opore momente drushtvene zbilje koji chine zhivot sve tezhim i nepodnoshljivim. Festival komedije ”Mostarska liska”, angazhovanoshc'u predstava u okviru svoga programskog dijela, postaje znachajan segment i ambijent okupljanja pozorishnih poslenika kojima je komedija kao nachin i oblik teatarskog ispoljavanja bliska. A od sedme godine trec'eg milenijuma ovaj Festival nije vishe samo mostarski i bosanskohercegovachki, nego juzhnoevropski, regionalni i medjunarodni sa namjerom da svoju komediografsku misiju i misiju zdravog humora shiri dugo i dugo u ambijente i prostore koji to razumiju i zhele.

Tuzla - Mostar,
Selektor
Petog festivala komedije ”Mostarska liska”
Prof. dr. sc. Srdjan Vukadinovic', teatrolog

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden