Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 210 (121 - nova serija)

Godina XXXII maj/svibanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Prof. dr. sc. Srđan Vukadinović
Izvještaj selektora Petog festivala komedije
”Mostarska liska”

Direktoru Festivala komedije ”Mostarska liska” Šerifu Aljiću
Organizacionom odboru Festivala komedije ”Mostarska liska”

Za Peti festival komedije ”Mostarska liska” bilo je prijavljeno 27 pozorišnih predstava i dva autorska projekta.

Za Peti festival komedije ”Mostarska liska” koji će se održati u Mostaru, od 20. do 29. aprila 2007. godine, selektor je odredio koncepcijski osnov koji je izražen kroz moto Festivala sedme godine trećeg milenijuma, pod kojim će se i održati, a koji glasi:

Komedija mentaliteta – inverzija žanra

Ovako definisan koncepcijski osnov određuje sudbinu i radnju, i glavnih junaka, a i rediteljskog odčitavanja, iščitivanja i čitanja gotovo svih prijavljenih djela. Mentalitet južnoslovenskog prostora stvara realnost koja dovodi do apsurda sa dubokim značenjima ovog pravca u filozofskom i teatarskom smislu i sa snažnim obilježavajućim znacima, koji prerastaju u paradoks toga ambijenta. Apsurd doveden do paradoksa pruža mogućnost, a istovremeno predstavlja i prednost, u preispitivanju čovjekove svijesti, ličnosti i bivstvovanja. Ta svijest se tiče svega onoga što je bilo bitno u čovjekovom životu (školovanje, studiranja, brak, egzistencija), a što je usled tranziciono globalizacijskih dešavanja u ambijentu južnoslovenskog prostora dovedeno do svoga paradoksa. Paradoks koji je konstituiran u zapadnobalkanskom prostoru i koji proizilazi iz teatra i filozofije apsurda, za razliku od zapadnoevropskog ambijenta u kome ovaj filozofsko-teatarski pravac izvorno nastaje proizvodi specifičnu komediju mentaliteta, koja posjeduje dobra i efikasna sredstva da odgovori izazovima ovakvog poimanja društva i čovjeka. Čovjekov smijeh, a komedija na pozorišnim daskama to omogućava bolje nego bilo koja druga vrsta umjetnosti, je najbolji lijek protiv anomije i alijenacije prisutne u društvu apsurda, odnosno paradoksa. Komedija mentaliteta prelazi u farsu i grotesku, sa čime se vaspostavlja potpunost komedije žanra. Zapravo ona prelazi u inverziju žanra.

Mostarska liska 2007.

Mostarska liska 2007.

Društvo apsurda u kretanju ka društvu paradoksa pretvara se u dramu filozofskog i teatarskog pravca, pri čemu se komediografski pasaži u predloženim i odabranim predstavama za Peti festival komedije ”Mostarska liska” aktiviraju i angažuju u momentima kada pojedini junaci,a posebno tumači glavnih likova zapadaju u teške životne i egzistirajuće situacije. Komikom te situacije segmenti predstava, kao i čitavi pozorišni projekti pretvaraju se u uvjerljive i veoma ubjedljive momente na pozorišnoj sceni. Publika se smije i smijaće se tim situacijama, ali sa oštrom zadrškom gorčine. Smijeh, humor i komedija kao obilježje zdravog duha su najbolji odgovori arogantnom vremenu surovosti apsurda i paradoksa. Inverzija žanra od drame apsurda ka drami paradoksa, odnosno komedije mentaliteta ka komediji situacije i farse je bitno određujuće koncepcijsko svojstvo predstava koje će mostarska publika vidjeti u zvaničnoj konkurenciji Festivala ”Mostarska liska 2007”.

Vodeći se koncepcijskim kriterijumima utvrđenog osnova – mota Petog festivala komedije, zatim rediteljskog ne odčitavanja, nego iščitivanja i čitanja djela, kreacijama glumačkih protagonista, ujednačenošću kvaliteta cjeline strukturnih segmenata predstave – projekta, kao i ostvarenjem koje manifestuje blistavi komediografski nerv u jednom tmurnom vremenu, za zvaničnu konkurenciju Petog festivala komedije ”Mostarska liska 2007” predložio sam projekte koje ćete imati priliku vidjeti.

Zijah Sokolović

Zijah Sokolović

S pravom se može konstatovati da pozorišta, kako ona u Bosni i Hercegovini, tako i van nje, a koja su prijavila predstave za učešće ma Petom festivalu komedije ”Mostarska liska”, sve više se okreću komediji u okviru svojih repertoara, kao žanru koji publika voli i traži da gleda, ali i kao žanru koji oštrim žaokama humora ima nesagledive mogućnosti da ukaže na opore momente društvene zbilje koji čine život sve težim i nepodnošljivim. Festival komedije ”Mostarska liska”, angažovanošću predstava u okviru svoga programskog dijela, postaje značajan segment i ambijent okupljanja pozorišnih poslenika kojima je komedija kao način i oblik teatarskog ispoljavanja bliska. A od sedme godine trećeg milenijuma ovaj Festival nije više samo mostarski i bosanskohercegovački, nego južnoevropski, regionalni i međunarodni sa namjerom da svoju komediografsku misiju i misiju zdravog humora širi dugo i dugo u ambijente i prostore koji to razumiju i žele.

Tuzla - Mostar,
Selektor
Petog festivala komedije ”Mostarska liska”
Prof. dr. sc. Srđan Vukadinović, teatrolog

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden