Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 212-213 (123-124 - нова серија)

Година XXXII јули-август/српањ-коловоз 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Лазар Манојловић
Вратите нам Републику Босну и Херцеговину

Лазар Манојловић

Додиков оркестар

Титаник је био највећи, најљепши, уопште нај брод. Као што је и БиХ била нај Република, нај земља, нај држава. Све док… Кад је Титаник, на свом првом, и посљедњем, путовању, запловио у погрешне воде насукао се на ледени бријег и потонуо. Гледали сте тај филм.

Сјећате ли се оних свих сцена? Док брод тоне, то је посебно значајно, музика је све јача. Умирује успаничене путнике. Оркестар тутњи, а брод све више нестаје у леденим таласима и док нестаје са површине музичари ударају у добоше. И тако одоше на дно.

Све ме то подсјети на оркестрирану галаму, ових дана, у и око Републике Српске. Оркестар је у галами и таламбасима јединствен. Хоће Српску у Србију. Као да је то крава па ју претјераш преко Дрине, а и за то треба пуно муке, па опет надрљаш. А РС није крава ни во, већ тринаести дио земље Босне и Херцеговине. А БиХ није хљеб да се одсјече кришка и поједе.

Она је дивна географска цјелина, али политичари БиХ су пали из географије. Па, отуда и моје поређење РС, ових дана, са бродом Титаник. Само вође опет подсјећају на „Вођу“ сјајног, а посебно актуелног, сатиричара Радоја Домановића. Актуелне вође морале би прочитати „Вођу“ и погледати филм „Титаник“. Што прије то боље.

Република

Још је у античком Риму мудри Цицерон утврдио да је Република опште добро народа, а то и данас значи у свакој држави републиканског облика. Међународна заједница је направила велику подвалу Босни и Херцеговини. Име Република дала је погрешно мањем ентитету, а Босну и Херцеговину раскомадала на безброј торова (дистрикт, жупаније, кантон, федерација, РС) и тако створила систем хаосам. Неће грађанима бити ни добро ни лако све док је тако. Српске вође се убише витлајући рјечју република, а негирајући Босну и Херцеговину. Очито је да вође никада нису узеле рјечник страних ријечи да проуче значење термина. Неписменост води у пропаст. Међународни мировни споразум, о Босни и Херцеговини, потписан у Дејтону пун је рупа и промашаја, а на штету бх грађана и њихова здрава живота. Он је прављен за квази политичаре који не поштују ни грађане ни институције. Отуда је потребно извршити само мале исправке Дејтона. Треба избрисати погрешну терминологију која чини укупну пропаст.

Божидар Јакац: Јосип Броз Тито

Божидар Јакац: Јосип Броз Тито

Ако узмемо истинско, етимолошко, значење ријечи република, те ју из погрешних руку ставимо на право мјесто добићемо Републику Босну и Херцеговину, а то значи имаћемо државу као и сав нормалан свијет и као и све државе екс Југославије. Зашто је само Босна и Херцеговина кажњена да не буде Република? Она је то била непуних педесет година и грађани су сјајно живјели по Цицероновој дефиницији коју је Јосип Броз устоличио. Вратите нам Републику Босну и Херцеговину подијељену по природним цјелинама: сарајевски, бањалучки, мостарски и други срезови. Бришимо дистрикте, кантоне, жупаније, републике.

Данашња Република (српска) подсјећа ме на изјаву Гаја Јулија Цезара (100-44 године п.н.е.) у римском парламенту: „Република не постоји. Постоји само име без тијела и лица.“

Ране и мине

Босна и Херцеговина је покривена ранама и минама. Мине уклањају минери, а ране остају нама да их заједнички лијечимо. Велики је то посао и за једне и за друге. А накарадна подијељеност је посебна болест и мука. Да добијемо лијепу државу потребно је да Радмановић, Силајџић и Комшић крену, загрљени, по Босни и Херцеговини, а да тик уз њих иду вјерски поглавари, збратимљени, Пуљић, Церић и Качавенда и да исту химну пјевају, здраву вјеру проповиједају и Републику Босну и Херцеговину стварају. Да иста буде секуларна, а не клеронационална, национал шовинистичка и неофашистичка. Да живимо у Републици БиХ која ће значити опште добро народа. Ако актуелни политичари не желе такву државу нека иду у пиротехничаре и уклањају мине. Била би то двострука корист за грађане Босне и Херцеговине. Народ ће сам лијечити ране.

Грми оркестар

Предуго грми оркестар премијера Милорада Додика. Састављен и од свирача и од трубача. Као онај на Титанику. И Додиков оркестар спашава нешто што се спасити не може.

Нисам политичар, већ аналитичар у једном времену у коме живим у мојој, и не само мојој, отаџбини БиХ. Отаџбина ми је једна и једина, а природно спојена у природну цјелину. Дјед ми је Херцеговац, а отац Босанац. Ја му дођем оно „и“ и то је та нераздвојна цјелина. Тако се осјећа и тако размишља већина грађана у БиХ. Сви смо ми привремени корисници ове земље, а не њени власници. Отуда је морамо чувати и сачувати онима који долазе. Што љепшу и богатију тим боље за наше насљеднике. То мора и Додик да зна и да се разумно понаша.

Због којекаквих Додика, на све три стране, распала се земља на државе односно торове, а у њима свако хоће да сачува своје стадо.

Дуже од петнаест година нико од власти и владајућих партија није ни нудио ни учинио грађане БиХ богатијим за међусобну љубав, здрав живот у здравој средини, апсолутно запослење, људске пензије, а не социјалу. Нема здравог разума, нема поштења и памети у владајућим кликама. Нуди нам се свађа, мржња, безумље. Да је било памети, етике и здравог разума били бисмо нормална држава. За све вријеме могли смо имати мирољубиву коегзистенцију међу народима илити грађанима БиХ, а не ово што имамо.

Може премијер Додик лагати неке људе неко вријеме, али не може лагати све људе све вријеме. И није он сам. Нису грађани БиХ забринути што ће њихов брод потонути, већ што ћемо ми невини и недужни страдати.

Нема потребе водити и водати Додике и Силајџиће по Америци. Њима давати савјете исто је и што глувоме говорити и слијепоме намигивати. Нека прочитају основношколску причу о два јарца на брвну. Доста нам је лоше музике. И инструменте и оркестар треба замијенити.

Мртви су потписници Дејтона, па тиме и споразум. Сам тај и такав Међународни мировни споразум у Дејтону био је силован, а све што је силовано мора бити и осуђено.

Влада ли влада

Шта ради, ако ради. Савјет министара? Којом Босном и Херцеговином она влада ако се не миче из Сарајева Града. Ни Предсједништво БиХ није ништа ефикасније. Сви нешто причају. Сви се договарају а воз стоји на слијепом колосјеку.

У Босни и Херцеговини има влада и владара за цијелу Европску Унију, али све њих плаћамо ми, обични грађани приде међународне властеле. Тако се добија зачарани, а затворени бх круг кредом, или босански лонац. И на крају уз све ове моје лудости ево мало Иве Андрића мудрости:

Свак носи моралну одговорност за оно што прича, и сваког треба пустити да слободно прича. Али допуштено је, мислим, на крају пожељети да прича коју данашњи приповједач прича људима свога времена, без обзира на њен облик и њену тему, не буде ни затрована мржњом ни заглушена грмљавином убилачког оружја, него што је могућно више покретана љубављу и вођена ширином и ведрином слободног људског духа. јер, приповједач и његово дјело не служе ничем ако на један или други начин не служе човјеку и човјечности.

(Штокхолм, 10.12.1961.)

И над овом Андрићевом мудрошћу, изреченом приликом пријема Нобелове награде за књижевност, могли би се замислити бх политичари, владари и властодршци, а и Кристијан Шварц Шилинг. Посебно би добро дошло премијеру Милораду Додику и његовом суиграчу Харису Силајџићу.

Лазар Манојловић
(2007.)

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-10-21

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска