Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 212-213 (123-124 - нова серија)

Година XXXII јули-август/српањ-коловоз 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Обгрлимо Мостар

Рачунајући да су читаоцима на врх главе писаније овог аутора, у прошлом смо броју „Моста“ ове странице уступили „мостољупцима“ и канили да тако наставимо али су стигла негодовања и протести – зашто је испуштено Слово уредниково.

Оке. И потписнику овог часописа су на врх главе похвале и честитке „Мосту“ што стижу са свих страна и меридијана, па би он волио више критичких писама у стилу оног анонимног „искреног Србина“ (из Добоја) који вели… „тотално сам се разочарао у тебе!“

И овај чланкописац и причац је разочаран, дибидус. У задње вријеме се увријежило мишљење да нам је политичка и друштвена свакодневица драматичнија па и комичнија, неизвјеснија него прије деведесет и неке.

Зато нећемо о финансијским проблемима који ових дана и ових година прате (редовно) излажење „Моста“. Битно је да их савлађујемо, упркос свим мостомрсцима и мостаромрсцима.

Након наслова „Мостар плаче“ (у броју 119), „Сијачи хаоса“ (у броју 120) и „Тужно писмо академика Асима Пеце“ (у броју 121) овом приликом Слово се зове:

„Обгрлимо Мостар“.

То је наслов пјесме што су је смислили и углазбили утемељитељ и директор Института севдаха у Високом Омер Побрић и његова „продужена рука“ у Потоцима код Мостара Миралем Глуховић – двојица великих севдахлија који свесрдно раде на његовању и популарисању наше пребогате музичке баштине.

Пјесма каже да је Мостар имао љепотице своје и пјеснике своје што су стихом опјевали лијепу Емину и Ђаурку милу – како би их нама у аманет дали; и онда рефрен: „Загрлимо Мостар и калдрму стару / да нам Синан неимар сања у бехару“.

Тако Омерова и Миралемова пјесма наде и љубави грли град у којем још увијек има догађаја што нас подсјећају на пређашњи, срећни живот у коме смо сви били једно, били исто, а тако различити, тако своји и – нашки.

Из француског часописа „Beaux Arts“

Из француског часописа „Beaux Arts“

Oвих је дана град на Неретви страсно обгрлило и двоје младих, до ушију заљубљених Мостараца: Хрват Мате с десне обале Неретве и Муслиманка Емина, с лијеве. Њихову љубав ништа на свијету није могло побркати. Па је Мате постао – Аммар. Прешао на ислам, онда прешао преко Царинског моста и у тамошњој џамији заказао вјенчање са својом изабраницом. Догађај је, кажу очевидци, међу којима је било и неколико Матиних родица и пријатељица које су се прекриле шамијама, био дирљив. Свечан. Од драгости младенцима и њиховим сватовима низ лице су се скотрљале и сузе.

Па, ко каже да је, Мостар подијељен завазда и да у њему нема, нити ће бити суживота и толеранције!

Рођени, не берите бригу, док је љубави биће и толеранције.

Биће и бољитка.

А ко, у љубави и слози неће с нама – хиш!

С нама, честитим Бошњацима, Хрватима, Србима, атеистима, па таман неки од њих прелазили на ислам, или на кршћанство, свеједно.

Када би у овом записивачу било толико вјере, он би молио Творца свега видљивог невидљивог да нас не разликује, и да нас разврстава и сврстава само – по добру и злу.

Творац је велик, највиши. Творац је милостив и добростив и Он би услишио молбу – иако ће неки новопримитивци да се згражају на овакве „подуке“.

Као што се згражају на сваки помен толеранције у старој или Титиној Југославији.

Стога ћемо испричати причу што смо је недавно забиљежили на Градачачким књижевним сусретима. Причу је казивао проф др. Исмет Смајловић (90) човјек од угледа и имена и „живи лексикон“ који и бирвактилске догађаје памти као да су се јуче збили:

– Боље је бити без хљеба него без толеранције. До коре хљеба, инекако, можеш доћи, али када се толеранција изгуби једном тешко се обнавља, претешко… Сјећам се у Краљевини Југославији (од 1933. до 1941.) сваки час у школама је почињао молитвом: кад професор уђе у разред и одложи дневник, ђаци устају и редар започиње молитву коју сви углас понављају: „Молимо Те свемогући Боже, дјела наша претеци милошћу и помоћу својом и прати да свако наше дјело и свака наша молитва с Тобом почну и с Тобом да се заврше. Амин!“ Тако исто и на крају наставе: „Хвала Ти свемогући Боже за сва доброчинства Твоја који живиш и владаш увијек и довијека. Амин!“

Физички и ментално још увијек изузетно виталан професор Исмет Смајловић још ће додати да у Краљевини Југославији, а камоли Титиној Југославији није било као данас, ни близу вјерске нетрпељивости, мржње – сви у његовом разреду били су једно, били исто, а тако различити, тако своји и – нашки.

Зато, браћо, обгрлимо овај Градачац кад је овако убав, божанствен, обгрлимо земљу Босну и Херцеговину, сваки њен поток и јаругу, сваку њену травку и камен, сваку њену кућу, село и град, па ће нам свима бити боље и љепше, – рећи ће професор пред спомеником Хасана Кикића.

Бањалучанин Исмет Смајловић упознаје нас да горепоменуту молитву, на босанском и латинском језику памти само још један човјек у земљи, и то уважени професор Мухамед Хуковић у Сарајеву.

Дотле, Омер Побрић и Миралем Глуховић, земљом и свијетом проносе мирух севдаха и пјевају:

„Обгрлимо Мостар
И калдрму стару
Да нам мимар Синан
Сања у бехару.“

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-10-21

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска