Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 212-213 (123-124 - nova serija)

Godina XXXII juli-avgust/srpanj-kolovoz 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Obgrlimo Mostar

Računajući da su čitaocima na vrh glave pisanije ovog autora, u prošlom smo broju ”Mosta” ove stranice ustupili ”mostoljupcima” i kanili da tako nastavimo ali su stigla negodovanja i protesti – zašto je ispušteno Slovo urednikovo.

Oke. I potpisniku ovog časopisa su na vrh glave pohvale i čestitke ”Mostu” što stižu sa svih strana i meridijana, pa bi on volio više kritičkih pisama u stilu onog anonimnog ”iskrenog Srbina” (iz Doboja) koji veli… ”totalno sam se razočarao u tebe!”

I ovaj člankopisac i pričac je razočaran, dibidus. U zadnje vrijeme se uvriježilo mišljenje da nam je politička i društvena svakodnevica dramatičnija pa i komičnija, neizvjesnija nego prije devedeset i neke.

Zato nećemo o finansijskim problemima koji ovih dana i ovih godina prate (redovno) izlaženje ”Mosta”. Bitno je da ih savlađujemo, uprkos svim mostomrscima i mostaromrscima.

Nakon naslova ”Mostar plače” (u broju 119), ”Sijači haosa” (u broju 120) i ”Tužno pismo akademika Asima Pece” (u broju 121) ovom prilikom Slovo se zove:

”Obgrlimo Mostar”.

To je naslov pjesme što su je smislili i uglazbili utemeljitelj i direktor Instituta sevdaha u Visokom Omer Pobrić i njegova ”produžena ruka” u Potocima kod Mostara Miralem Gluhović – dvojica velikih sevdahlija koji svesrdno rade na njegovanju i popularisanju naše prebogate muzičke baštine.

Pjesma kaže da je Mostar imao ljepotice svoje i pjesnike svoje što su stihom opjevali lijepu Eminu i Đaurku milu – kako bi ih nama u amanet dali; i onda refren: ”Zagrlimo Mostar i kaldrmu staru / da nam Sinan neimar sanja u beharu”.

Tako Omerova i Miralemova pjesma nade i ljubavi grli grad u kojem još uvijek ima događaja što nas podsjećaju na pređašnji, srećni život u kome smo svi bili jedno, bili isto, a tako različiti, tako svoji i – naški.

Iz francuskog časopisa ”Beaux Arts”

Iz francuskog časopisa ”Beaux Arts”

Ovih je dana grad na Neretvi strasno obgrlilo i dvoje mladih, do ušiju zaljubljenih Mostaraca: Hrvat Mate s desne obale Neretve i Muslimanka Emina, s lijeve. Njihovu ljubav ništa na svijetu nije moglo pobrkati. Pa je Mate postao – Ammar. Prešao na islam, onda prešao preko Carinskog mosta i u tamošnjoj džamiji zakazao vjenčanje sa svojom izabranicom. Događaj je, kažu očevidci, među kojima je bilo i nekoliko Matinih rodica i prijateljica koje su se prekrile šamijama, bio dirljiv. Svečan. Od dragosti mladencima i njihovim svatovima niz lice su se skotrljale i suze.

Pa, ko kaže da je, Mostar podijeljen zavazda i da u njemu nema, niti će biti suživota i tolerancije!

Rođeni, ne berite brigu, dok je ljubavi biće i tolerancije.

Biće i boljitka.

A ko, u ljubavi i slozi neće s nama – hiš!

S nama, čestitim Bošnjacima, Hrvatima, Srbima, ateistima, pa taman neki od njih prelazili na islam, ili na kršćanstvo, svejedno.

Kada bi u ovom zapisivaču bilo toliko vjere, on bi molio Tvorca svega vidljivog nevidljivog da nas ne razlikuje, i da nas razvrstava i svrstava samo – po dobru i zlu.

Tvorac je velik, najviši. Tvorac je milostiv i dobrostiv i On bi uslišio molbu – iako će neki novoprimitivci da se zgražaju na ovakve ”poduke”.

Kao što se zgražaju na svaki pomen tolerancije u staroj ili Titinoj Jugoslaviji.

Stoga ćemo ispričati priču što smo je nedavno zabilježili na Gradačačkim književnim susretima. Priču je kazivao prof dr. Ismet Smajlović (90) čovjek od ugleda i imena i ”živi leksikon” koji i birvaktilske događaje pamti kao da su se juče zbili:

– Bolje je biti bez hljeba nego bez tolerancije. Do kore hljeba, inekako, možeš doći, ali kada se tolerancija izgubi jednom teško se obnavlja, preteško… Sjećam se u Kraljevini Jugoslaviji (od 1933. do 1941.) svaki čas u školama je počinjao molitvom: kad profesor uđe u razred i odloži dnevnik, đaci ustaju i redar započinje molitvu koju svi uglas ponavljaju: ”Molimo Te svemogući Bože, djela naša preteci milošću i pomoću svojom i prati da svako naše djelo i svaka naša molitva s Tobom počnu i s Tobom da se završe. Amin!” Tako isto i na kraju nastave: ”Hvala Ti svemogući Bože za sva dobročinstva Tvoja koji živiš i vladaš uvijek i dovijeka. Amin!”

Fizički i mentalno još uvijek izuzetno vitalan profesor Ismet Smajlović još će dodati da u Kraljevini Jugoslaviji, a kamoli Titinoj Jugoslaviji nije bilo kao danas, ni blizu vjerske netrpeljivosti, mržnje – svi u njegovom razredu bili su jedno, bili isto, a tako različiti, tako svoji i – naški.

Zato, braćo, obgrlimo ovaj Gradačac kad je ovako ubav, božanstven, obgrlimo zemlju Bosnu i Hercegovinu, svaki njen potok i jarugu, svaku njenu travku i kamen, svaku njenu kuću, selo i grad, pa će nam svima biti bolje i ljepše, – reći će profesor pred spomenikom Hasana Kikića.

Banjalučanin Ismet Smajlović upoznaje nas da gorepomenutu molitvu, na bosanskom i latinskom jeziku pamti samo još jedan čovjek u zemlji, i to uvaženi profesor Muhamed Huković u Sarajevu.

Dotle, Omer Pobrić i Miralem Gluhović, zemljom i svijetom pronose miruh sevdaha i pjevaju:

”Obgrlimo Mostar
I kaldrmu staru
Da nam mimar Sinan
Sanja u beharu.”

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-10-21

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden