Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 212-213 (123-124 - nova serija)

Godina XXXII juli-avgust/srpanj-kolovoz 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Lazar Manojlovic'
Vratite nam Republiku Bosnu i Hercegovinu

Lazar Manojlovic'

Dodikov orkestar

Titanik je bio najvec'i, najljepshi, uopshte naj brod. Kao shto je i BiH bila naj Republika, naj zemlja, naj drzhava. Sve dok… Kad je Titanik, na svom prvom, i posljednjem, putovanju, zaplovio u pogreshne vode nasukao se na ledeni brijeg i potonuo. Gledali ste taj film.

Sjec'ate li se onih svih scena? Dok brod tone, to je posebno znachajno, muzika je sve jacha. Umiruje uspanichene putnike. Orkestar tutnji, a brod sve vishe nestaje u ledenim talasima i dok nestaje sa povrshine muzichari udaraju u doboshe. I tako odoshe na dno.

Sve me to podsjeti na orkestriranu galamu, ovih dana, u i oko Republike Srpske. Orkestar je u galami i talambasima jedinstven. Hoc'e Srpsku u Srbiju. Kao da je to krava pa ju pretjerash preko Drine, a i za to treba puno muke, pa opet nadrljash. A RS nije krava ni vo, vec' trinaesti dio zemlje Bosne i Hercegovine. A BiH nije hljeb da se odsjeche krishka i pojede.

Ona je divna geografska cjelina, ali politichari BiH su pali iz geografije. Pa, otuda i moje poredjenje RS, ovih dana, sa brodom Titanik. Samo vodje opet podsjec'aju na „Vodju“ sjajnog, a posebno aktuelnog, satirichara Radoja Domanovic'a. Aktuelne vodje morale bi prochitati „Vodju“ i pogledati film „Titanik“. Shto prije to bolje.

Republika

Josh je u antichkom Rimu mudri Ciceron utvrdio da je Republika opshte dobro naroda, a to i danas znachi u svakoj drzhavi republikanskog oblika. Medjunarodna zajednica je napravila veliku podvalu Bosni i Hercegovini. Ime Republika dala je pogreshno manjem entitetu, a Bosnu i Hercegovinu raskomadala na bezbroj torova (distrikt, zhupanije, kanton, federacija, RS) i tako stvorila sistem haosam. Nec'e gradjanima biti ni dobro ni lako sve dok je tako. Srpske vodje se ubishe vitlajuc'i rjechju republika, a negirajuc'i Bosnu i Hercegovinu. Ochito je da vodje nikada nisu uzele rjechnik stranih rijechi da prouche znachenje termina. Nepismenost vodi u propast. Medjunarodni mirovni sporazum, o Bosni i Hercegovini, potpisan u Dejtonu pun je rupa i promashaja, a na shtetu bh gradjana i njihova zdrava zhivota. On je pravljen za kvazi politichare koji ne poshtuju ni gradjane ni institucije. Otuda je potrebno izvrshiti samo male ispravke Dejtona. Treba izbrisati pogreshnu terminologiju koja chini ukupnu propast.

Bozhidar Jakac: Josip Broz Tito

Bozhidar Jakac: Josip Broz Tito

Ako uzmemo istinsko, etimoloshko, znachenje rijechi republika, te ju iz pogreshnih ruku stavimo na pravo mjesto dobic'emo Republiku Bosnu i Hercegovinu, a to znachi imac'emo drzhavu kao i sav normalan svijet i kao i sve drzhave ex Jugoslavije. Zashto je samo Bosna i Hercegovina kazhnjena da ne bude Republika? Ona je to bila nepunih pedeset godina i gradjani su sjajno zhivjeli po Ciceronovoj definiciji koju je Josip Broz ustolichio. Vratite nam Republiku Bosnu i Hercegovinu podijeljenu po prirodnim cjelinama: sarajevski, banjaluchki, mostarski i drugi srezovi. Brishimo distrikte, kantone, zhupanije, republike.

Danashnja Republika (srpska) podsjec'a me na izjavu Gaja Julija Cezara (100-44 godine p.n.e.) u rimskom parlamentu: „Republika ne postoji. Postoji samo ime bez tijela i lica.“

Rane i mine

Bosna i Hercegovina je pokrivena ranama i minama. Mine uklanjaju mineri, a rane ostaju nama da ih zajednichki lijechimo. Veliki je to posao i za jedne i za druge. A nakaradna podijeljenost je posebna bolest i muka. Da dobijemo lijepu drzhavu potrebno je da Radmanovic', Silajdzhic' i Komshic' krenu, zagrljeni, po Bosni i Hercegovini, a da tik uz njih idu vjerski poglavari, zbratimljeni, Puljic', Ceric' i Kachavenda i da istu himnu pjevaju, zdravu vjeru propovijedaju i Republiku Bosnu i Hercegovinu stvaraju. Da ista bude sekularna, a ne kleronacionalna, nacional shovinistichka i neofashistichka. Da zhivimo u Republici BiH koja c'e znachiti opshte dobro naroda. Ako aktuelni politichari ne zhele takvu drzhavu neka idu u pirotehnichare i uklanjaju mine. Bila bi to dvostruka korist za gradjane Bosne i Hercegovine. Narod c'e sam lijechiti rane.

Grmi orkestar

Predugo grmi orkestar premijera Milorada Dodika. Sastavljen i od sviracha i od trubacha. Kao onaj na Titaniku. I Dodikov orkestar spashava neshto shto se spasiti ne mozhe.

Nisam politichar, vec' analitichar u jednom vremenu u kome zhivim u mojoj, i ne samo mojoj, otadzhbini BiH. Otadzhbina mi je jedna i jedina, a prirodno spojena u prirodnu cjelinu. Djed mi je Hercegovac, a otac Bosanac. Ja mu dodjem ono „i“ i to je ta nerazdvojna cjelina. Tako se osjec'a i tako razmishlja vec'ina gradjana u BiH. Svi smo mi privremeni korisnici ove zemlje, a ne njeni vlasnici. Otuda je moramo chuvati i sachuvati onima koji dolaze. Shto ljepshu i bogatiju tim bolje za nashe nasljednike. To mora i Dodik da zna i da se razumno ponasha.

Zbog kojekakvih Dodika, na sve tri strane, raspala se zemlja na drzhave odnosno torove, a u njima svako hoc'e da sachuva svoje stado.

Duzhe od petnaest godina niko od vlasti i vladajuc'ih partija nije ni nudio ni uchinio gradjane BiH bogatijim za medjusobnu ljubav, zdrav zhivot u zdravoj sredini, apsolutno zaposlenje, ljudske penzije, a ne socijalu. Nema zdravog razuma, nema poshtenja i pameti u vladajuc'im klikama. Nudi nam se svadja, mrzhnja, bezumlje. Da je bilo pameti, etike i zdravog razuma bili bismo normalna drzhava. Za sve vrijeme mogli smo imati miroljubivu koegzistenciju medju narodima iliti gradjanima BiH, a ne ovo shto imamo.

Mozhe premijer Dodik lagati neke ljude neko vrijeme, ali ne mozhe lagati sve ljude sve vrijeme. I nije on sam. Nisu gradjani BiH zabrinuti shto c'e njihov brod potonuti, vec' shto c'emo mi nevini i neduzhni stradati.

Nema potrebe voditi i vodati Dodike i Silajdzhic'e po Americi. Njima davati savjete isto je i shto gluvome govoriti i slijepome namigivati. Neka prochitaju osnovnoshkolsku prichu o dva jarca na brvnu. Dosta nam je loshe muzike. I instrumente i orkestar treba zamijeniti.

Mrtvi su potpisnici Dejtona, pa time i sporazum. Sam taj i takav Medjunarodni mirovni sporazum u Dejtonu bio je silovan, a sve shto je silovano mora biti i osudjeno.

Vlada li vlada

Shta radi, ako radi. Savjet ministara? Kojom Bosnom i Hercegovinom ona vlada ako se ne miche iz Sarajeva Grada. Ni Predsjednishtvo BiH nije nishta efikasnije. Svi neshto prichaju. Svi se dogovaraju a voz stoji na slijepom kolosjeku.

U Bosni i Hercegovini ima vlada i vladara za cijelu Evropsku Uniju, ali sve njih plac'amo mi, obichni gradjani pride medjunarodne vlastele. Tako se dobija zacharani, a zatvoreni bh krug kredom, ili bosanski lonac. I na kraju uz sve ove moje ludosti evo malo Ive Andric'a mudrosti:

Svak nosi moralnu odgovornost za ono shto pricha, i svakog treba pustiti da slobodno pricha. Ali dopushteno je, mislim, na kraju pozheljeti da pricha koju danashnji pripovjedach pricha ljudima svoga vremena, bez obzira na njen oblik i njenu temu, ne bude ni zatrovana mrzhnjom ni zaglushena grmljavinom ubilachkog oruzhja, nego shto je moguc'no vishe pokretana ljubavlju i vodjena shirinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha. jer, pripovjedach i njegovo djelo ne sluzhe nichem ako na jedan ili drugi nachin ne sluzhe chovjeku i chovjechnosti.

(Shtokholm, 10.12.1961.)

I nad ovom Andric'evom mudroshc'u, izrechenom prilikom prijema Nobelove nagrade za knjizhevnost, mogli bi se zamisliti bh politichari, vladari i vlastodrshci, a i Kristijan Shvarc Shiling. Posebno bi dobro doshlo premijeru Miloradu Dodiku i njegovom suigrachu Harisu Silajdzhic'u.

Lazar Manojlovic'
(2007.)

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-10-21

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden