Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 211 (122 - нова серија)

Година XXXII јуни/липањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Изет Ханџић
Портрети Сузан Арбанас

Међународна галерија портрета Тузла

Сузан (: Suzanne) Арбанас има шире образовање од чисто сликарског. Била је на студију умјетности на Њујоршкој академији као факултетски образована особа. Године 1985. дипломирала је политичке науке на Мичиген државном универзитету – одсјек међународни односи. Сем тога похађала је и Школу документарног филма на Школи визуелних умјетности у Њујорку. Студиј сликарства и склоност ка документарном приближили су портретирању стварности преко портрета људи. Чак и више од тога, академска сликарица имала је сопствени поглед на свијет. Послије изложбе портрета у Сарајеву 1996. године, дошла је изложба у Сјеверној Каролини „Портрети из Сарајева“ под насловом „Виђено очима“. Наравно, није измишљено. Тако је Американцима омогућила да виде.

Сузан Арбанас

Сузан Арбанас

Сузан Арбанас је, дакле, и прије Академије за сликарство знала да се стављањем портретираног у контекст окружења ентеријера или контекст ситуације може портретом казати и о времену и о човјеку у датој ситуацији. А ситуације су незавидне и егзистенцијалне: ликови у хладним ентеријерима опкољеног Сарајева и у ишчекивању ослобођења.

За Сузан Арбанас слободнији експресионистички третман боје не значи нарушавање идентичности са ликом већ прије свега колористичку љепоту композиције слике. Неки њезини портрети и не носе назив по лику већ по неизоставним дијеловима одјеће у датој ситуацији: „Црвене рукавице“, „Љубичасти шал“ и сл. Мршава лица сачувала су трагове раније љепоте.

Сузан Арбанас: Портрети Сузан Арбанас: Портрети Сузан Арбанас: Портрети

Сузан Арбанас: Портрети

Сузан Арбанас не робује прецизности реалног детаља. То је оставила фотографији. И у погледу експресионизма је испољила широке склоности од слободног потеза до компоновања колористичким плохама и дубљег искушавања ликовног материјала. Тако је на превртљивим и кривудавим путевима умјетности Сузан Арбанас оставила видан траг посебности.

Ако се мало прошетамо кроз портретну умјетност у БиХ уочит ћемо да је блиска Марију Микулићу али је у погледу свједочења о времену, угрожености људских права усамљена: ратни и постратни синдром. Социолошки аспект јој је омогућио да лакше уочи актуалност у времену.

Њено сликарство могло би се сврстати у групу „Свједоци времена“ иако је у ликовном погледу кренула за јаче акцентираном експресијом плоха и лирске опорости. Широк је распон стваралачког поступка Сузан Арбанас – од грубог реализма до експресионистичке пастозне ликовне поезије.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска