Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 209 (120 - нова серија)

Година XXXII април/травањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Томислав Дретар
Арапска франкофона књижевност
Леила Хоуари: Береникина сјена

Ако се један умник баци у воду, он неће покушати
пливати, него ће најприје покушати
разумјети воду. И утопити се.
А.Мишо (: H. Michaux)

 

за A.М. (: H.M.) и све утопљенике остале несхваћенима.

На обали Схелде (: Schelde)

Оног дана, магла је с тврдоглавошћу обвијала Еско (: Escaut). Било је некорисно тражити слободан дјелић неба. Ријетки шетачи су грозничаво увлачили главу у свој овратник и журили се што прије вратити.

У увијек пуном бару Providence; људи су пили шутке као да су очи свих лицемјера у Анверсу биле приковане за њих.

Много радника. Измјењивали су плочице на плочницима малих улица у тој четврти гдје је обиловало проституткама свјеже искрцаним из Африке.

Дебели власник бара затвори своју касу једноставним потиском својег великог трбуха на ладицу.

Његово румено лице није изражавало ништа посебно оригинално.

Његове ситне очи једне плавости разводњене добрим белгијским пивом ипак су допуштале извиривање мало изоштрене злобе.

Био је у тијеку ждерања локалног трач журнала, кад оштри звон, изненађујући, прсну с његових усана. Он још више принесе журнал к лицу:

– Проклетство!

Људи, утонули у дубину својих чаша, дигоше главу у збору према газди и очекиваше да им каже нешто више:

– Слушајте мало то је тако лијепо! данас имамо право на једну специјалну сирену: Једна тридесет-двогодишња жена је била извађена јутрос из Ескоа. Полиција Анверса мисли да се ради о злочину. Жена подријетлом Магребијанка је била задављена властитим косама. Полиција нема никаквог трага.

Газдино лице се обасја и уз један звјерски смијех рече:

– Мора да је заборавила ставити на главу своју шамију.

Сједећи за једним столом Јан осјети како му срце снажно залупа. То није могуће, помисли он, то је сигурно коинциденција. Он поново видје у сјећању Аишин звонки смијех, њен краљевски ход, њене дуге црне косе које плешу на вјетру. Сусрео ју је у једној пивници на колодвору.

Разведена у Мароку и насилно одвојена од својег сина била је дошла живјети у Белгију. Никад није успио добро схватити како се успијевала сналазити у ових протеклих осам година колико је ту. Непрекидно се смијала, али остајала тако тајанствена. Кад је дошла сјести за његов стол, он је био поцрвенио до ушију, она се опет поново насмијала и он је био печен.

Јан је знао да не представља некаквог Дон Жуана и увијек је имао дојам да је срећа или судбина помало фаворизирала ионако мршаве успјехе код жена. С Аишом, било је друкчије. Њено добро расположење могло је растјерати све кише, све магле, сву студен Сјевера.

Био је веома заљубљен, иако ју је виђао тек с времена на вријеме.

Она му је рекла:

– Дођи сваког четвртка на колодвор; можда будем ондје, можда и не.

Дошла би отприлике сваки четврти пут, али он се није љутио на њу. Откад је изгубио свој посао, његова је егзистенција постала тако суморна, није имао воље ни за што. Живот је био испуњен поантажом1 и досадом. Бити вјеран састанцима с Аишом добило је за њега становити смисао.

Театар гдје је радио као режисер био је затворен. Постављало се питање поновног запошљавања персонала кад се добију нове субвенције. Али ево, још увијек ништа се није догађало. Јан је убијао вријеме, каткада утапао своје зебње у бистроима и нарочито у посљедња три мјесеца, увијек би у грозници очекивао своју лијепу Аишу.

Он се обрати газди:

– Хеп Роџерс, не кажу ли ништа више о њој у новинама?

Газда подиже очи добро га погледавши. Плава боја његових очију бијаше потпуно разводњена као да се мрена навукла преко зјеница:

– Откад тебе занимају преплануле?

– А тебе, па ти си читао чланак?

– Оно што мене интересира, то је злочин, не налази се сваки дан једна Арапкиња у Ескоу, не треба се смуцати с том расом јер једног дана се рискира наћи пререзаног грла од њеног оца или брата. Задовољи се с Африканкама, нема прича, још су младе и без обитељи овдје.

– Зашто то кажеш?

– Тек тако да се каже нешто.

Радници који су се били окренули према Јану да би се наставила конверзација одобрише.

Јан плати своје пиво, диже се и оде.

Студен му је годила, мртвило кафеа постајала је погибељна.

Како би Роџерс могао сазнати да је он излазио с једном Арапкињом?

Колодвор, наравно, помисли Јан, па ја сам наиван. Јер никог не можете видјети а да и ви не будете виђени. Много је радника ишло на посао или се враћало влаком, један од њих сигурно га је опазио с Аишом.

Сада, требало је знати. Нађена жена не би могла бити његова драга. Немогуће. Како ће моћи издржати без тог врелог тијела, њених дугих црних коса које су тако добро миловале његово јадно тијело бијело и крхко, како заборавити енергичне покрете њених кукова који га односе у дубине задовољства. Једна га идеја обузе, могао би отићи у полицију и распитати се. Прокле сам себе што је био тако блонд. Иако далеки рођак, не би му повјеровали, и потом бит ће пресретни да неког узму на зуб! Не, то није била добра идеја, они би ме осумњичили.

Јан је тијеком више тједана живио као у страшној грозничавости. Разболио се. Почео је куповати новине, али рубрике црне кронике биле су попуњене другим жртвама без наставка о случају убојства жене извађене из Ескоа. Јан је наставио одлазити на колодвор сваког четвртка и чекати Аишу. Ништа. Није било Аише. Он је све рјеђе излазио, ноћни живот Анверса није за њега имао никакве привлачивости. И као круна свега дознао је да ће казалиште остати затворену једну до двије године ради рестаурације. Директор је гајио наду, али требало је бити стрпљив. Имали су разумијевања, стрпљења, али никакве гаранције за поновни ангажман, само једно обећање. Што ће бити с њим?

Све је постало мрачно. Све мрачније и мрачније.

Елма Јеловац: Мртва природа

Елма Јеловац: Мртва природа

Аиша

По једном телеграму Аиша је изненадно отишла у Мароко. Њен бивши муж био је убијен ударцем ножа у једној тучи.

Обитељ, веома сиромашна није могла наставити бринути се за њеног сина, сад кад је отац био мртав.

Пресретна да може преузети своје дијете, није ништа рекла. Административни поступци били су дуги и скупи.

Мислила је на Јана али му никад не би дала неки знак. Аиша је била таква, слободна да чини оно што она хоће и како она хоће. Тијеком година она је живјела скучено, у лишавању од свега. Њен муж, иако га је држала заводљивим, био је потпуно подвргнут својој мајци, и коначно једна мала ништарија. Њена особна срећа била је имати то дијете. Кад би њена свекрва хтјела подићи руку на њега, то бијаше јаче од ње; сва мржња која се годинама накупљала у њој избила је на површину. Она је старој вјештици почупала све косе на глави. Без милости за њену старост, њен бијес поста тако немилосрдан да су сусједи морали ју спасити од те фурије. Пред огољеном лубањом и понижењем које је доживио од своје мајке њен се муж одлучио развести од своје жене у коју је још увијек био врло заљубљен. Свекрва додаде још један други увјет, за њеног живота Аиша никад неће моћи видјети својег сина. Аиша је готово умрла од туге. Одлучи отићи у Еуропу заклевши се да ће већ једног или другог дана доћи по своје дијете.

Четири мјесеца касније она узе авионску карту посљедњим новцима и оде у синовљевој пратњи.

Кроз авионско окно видјела је море и мислила на Јана чија јој слика изрони у мислима.

Он је заиста љубазан, помисли она, кад се слиједећег тренутка вратила на колодвор, ако не буде ондје ићи ћу ја к њему.

На обали Ескоа2

Јан је остао само сјена оног некадашњег ионако прозрачног, није готово уопће јео, није се бријао.

– Аиша је мртва, она је мртва кричао је пут галебова који су одлијетали односећи ехо његових ријечи.

Ходао је уздуж ријеке, изгубљен. У даљини су се низали бродски јарболи, али осјећало се да магла неће закаснити бацити своје непрозирне сјене на то мјесто, уосталом веома шармантно под ведрим и озвјезданим небом. На час Јан није више сањао, имао је огавни изглед сироте луде. Наставио је кричати:

– Она је мртва, мртва, тко ће ми ју вратити ?

Дуго је фиксирао једну точку.

Један подругљиви глас, као из тмине, издера се пут њега:

– Тко је мртав?

– Аиша, моја лијепа Аиша, рече он као да одговара самом себи.

Одјекну простачки смијех. Подругљиви глас настави: Држ’, држ’, веома занимљиво, то није име једне блондинке.

Јан се окрену, наљућен успркос својој сметености. Пред њим се устобочила једна групица младих искревељених лица, очију обрубљених црнилом, обријаних мало сувише високо, челичног израза, с ципелама на огромним петама.

– Што ви хоћете? Ја хоћу само мало мира. Ја чекам Аишу. Одлазите.

– Наравно да ћемо отићи, ми смо само у пролазу Али знаш, нема ничег за нас боље него помоћи једном јадном типу, нарочито кад тражи једну Аишу.

Аиша и њен син радосно су чекали у пивници. Она је знала да би Јан могао пропустити чекати ју, и да је можда имао прјечих брига. На сваки начин, била је одлучила отићи код њега и измолити опрост за једно тако дуго одсуство.

– Чекај ме, од мах ћу се вратити, идем до киоска и враћам се, ти узми бомбона, рече она сину.

Она је листала по некаквим ревијама чекајући да дође на ред. Једна јој слика у новинама привуче пажњу, један је човјек лежао на леђима, на његовој згужваној одјећи један неспретни напис. Остаде запањена: њено име бијаше написано на ономе који је имао изглед жртве.

Она купи журнал. Није добро разумијевала фламански, али један језиви предосјећај јој нагна срце да залупа.

Нађе име покрај ријечи Схелде3, Јан Кркховен. Једва задржа крик, а новине јој испадоше из руку.

Она се врати к свом дјетету и не остаде више ни минуте у Анверсу.

Требало јој је времена да се поврати из шока и закључи да се бар могла распитати., можда то није био њен Јан, али страх јој је био превелик и није се могла варати том погледу.

Сјети се да је прва ствар коју је учинила долазећи у Брисел, било је отићи код фризера и ошишати се на дјечачку фризуру код првог фризера на којег наиђе. Касније је схватила да се тако осјећала ослобођеном терета коса и слободнија. Јан их је дуго времена проматрао, дивио им се, љубио. Имала је дојам да су се Јанове очи заклопиле оног часа кад су и њене косе пале.

Она је отишла не погледавши на тамну масу која је остала иза ње лежати на тлу.

Биографија:

Ауторица романа „Зеида ниоткуда“ (1985), „Кад видиш море“ (1988) и „А град, о њему ти говорим“ (1990) Леила Хоуари, рођена је у Казабланци 1959. године а у Белгију долази 1966. да би се придружила са сестрама, браћом и мајком оцу који је радио у Белгији.

Године 1979. враћа се у Мароко и удаје, но доживљава разочарење. Враћа се у Брисел и почиње се бавити анимацијиом у оквирима разних социокултурних пројеката гдје налази и грађу за своја дјела. Године 1996 пресељава у Париз гдје стјече велики углед као списатељица драма и романа, филмских сценарија и као редатељица.

Пријевод: Томислав Дретар

____________________

1 На Западу незапослени радници, који примају новчану помоћ, дужни су се у одређено вријеме пријавити опћинској администрацији као доказ да негдје не раде „на црно“, и то се зове стављање точке, поантирање или поантажа.
2 Највећа белгијска ријека која се улијева у Сјеверно море.
3 Фламански назив за ријеку Еско (: Escaut). Читава та област зове се Схелделанд (: Scheldeland), а ту је и родно мјесто великог фламанског и француског пјесника Емилеа Верхаерена који симболизира раскид са старим погледом на умјетност тако и Аишина геста.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-06-18

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска