Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 202 (113 - нова серија)

Година XXXI септембар/рујан 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сабахудин Хаџиалић
Цртице из несвијести – V дио

(Босанскохерцеговачке)

XVII

Љето је. Одговоре произашле из година невјере покушавам потражити унутар слиједа сопствених мисли. Мисли што знању стреме. Да, учити на грешкама је умијеће знања. Вриједних људи. Да ли сам и ја међу њима? или сам само још један у низу бедака што ваљаност наговјештаја анулира лажном креацијом мучних уздаха. Незнањем поткованих. А љето је. И читам. Да ли и учим? Тешко. Бедак сам ја.

XVIII

Година је избора. Year of elections. На овим просторима је то Year of erections. Година је ерекција. Када народи у властитом ерективном набоју свршавају унутар безбрижности властодржаца са надом да ће им бити боље. Заокружују идоле вјерујући да ће им овај пут, и коначно, бити боље. А идоли са подсмијехом одлазе на биралишта да провјере колико су овај пут били добри. Да, добри до наредних избора. До наредне пенетрације. И опет све из почетка. А народи никако да изађу из пубертета. Мастурбацијом замијењују прелијепи чин интеракције – сполног опћења. Док уживају ни не схватају да су добро разваљени from behind. До слиједећих избора. Пардон, ерекција.

XIX

Припремам нову књигу. Радног назива Алтер его (Best of). Поезија. Уредник је Анто Зирдум. Рецензија Кристина Мрђа и Драган Мучибабић. За септембар/рујан 2006. г. Као, оно најбоље. Изабрано, али и ново. Из антологија (Француска, БиХ), али и из Моста (Мостар) и Етне (Београд). Припремам и надам се да ће у овој земљи поезија пронаћи мјесто под сунцем. Коначно. Али. као и увијек, преварићу се. Дебело. Но, нема везе. И преварен сам жив. Макар то ми остаје.

XX

Рече ми један знанац неки дан како сам погријешио ономад када сам одлучио да никада и нигдје не одем под скуте политичке странке/партије. Не одговорих му ништа. Прешутио сам да сам имао понуде, али сам тражио много. Не новца, већ позицију. Нисам више зец. И ја бих мало моћи и… пара. Које долазе са њом. Да просједим који мандат и не проговорим ништа. Уз накнаду за рад у комисијама и дневнице до Сарајева. Као и претпоставку пензијског уобличења. Због чега нису прихватили моје услове? Одговор је једноставан. Скептицизам књижевног лика не може се мјерити са безусловно климоглавим одобравањем јаранских наговјештаја. А којем дијелу ја припадам? Оном другом сигурно не.

XXI

Пробудих се.
Прошетах.
Заспах.

Пробудих се.
Прошетах.
Заспах.

Гаси свјетло!
И не пали га више!

Сабахудин Хаџиалић,
Оребић (Хрватска, љета 2006. г.)

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-19

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска