Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 202 (113 - нова серија)

Година XXXI септембар/рујан 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Невјероватна слаткоћа живљења

Након референдума у Црној Гори и коначног, дефинитивног угинућа Југославије, у готово свим електронским и писаним медијима коментари су завршавали истим ријечима – као што у све три етничке заједнице еуфорично викаше: сад смо сви своји, сви на своме, и у своме.

Јесмо, да опросте читаоци – у пркну!

Многи су једва дочекали да се размонтирају и посљедњи остаци старе државе. И одахнули. Као да ништа добра није дала ни оставила. Наша самоуправна ондашњица претворена је у јадну, суморну данашњицу.

Од бивше „тамнице народа“ направише касапницу народа и народности. Направише пет-шест државица које не ферма нико у свијету.

Нема више Југе; нема Централног комитета, нема Социјалистичког савеза радног народа; нема ОНО и ДСЗ; у крвавом обрачуну националистичких страсти и рата угасило се извикано братство и јединство; нема друштвене својине; нема удруженог рада; нема делегатског система; давно напуштена несврстана спољна политика земље, па није остала ни мрва угледа којег је уживала бивша домаја на свим меридијанима; нема братских сусједних република; нема АВНОЈ-а, ни ЗАВНОБиХ-а – у најкраће: није остао ни камен на камену од некадашње Савезне државе и мирнодопске Босне и Херцеговине.

А шта данас имамо! Имамо свашта, а немамо ништа. Дупло голо.

Док странке на власти швалеришу, народ гладује и беспосличари, пати. Док се живи гложе, мртвим минирају мезарове.

Шиме Медулин: Путеви живота, вапненац, 2001.

Шиме Медулин: Путеви живота, вапненац, 2001.

На (не)срећу, убрзо су нови избори, али се народ ни након охохо година још није дозвао памети. У току је предизборна кампања, с толико трибина, промоција, сесија и халабуке какве не памти ни кинеска културна револуција.

Па ће народ добровољно, храбро и с осмијехом отићи, шта отићи, отрчати на изборе и дати глас својим изабраницима. Бирачи су обавезни да буду пуни оптимизма, вјере у своје лидере и коначну побједу, што ће исказивати устима развученим у широк осмијех и патриотским пјесмама.

Њихови миљеници обећавају мир, слободу, демократију, запослење. Обећавају да ће народ добити оно што је најважније у животу и што не би добио ни на лотоу. Обећавају невјероватну слаткоћу живљења и куле у ваздуху.

Али, овај се записивач прибојава да, послије, не буде опет оних коментара у стилу: аууу! јесам се покајао што сам уопште гласао!

Ово покајање допире као неки промукли глас из будућности која никада неће доћи јер ће се и она, успут, укакити, као прошлост и садашњост.

И, како лете дани овог спарног и ћудљивог љета, та се будућност чини све неизвјеснијом и далечијом – док предсједник Буш ради о глави цијелог свијета, али и Американцима.

Ипак се треба окретати будућности каквој-таквој и, најприје, малодушност сасјећи у себи, као коров. Сваки човјек треба вољети, да би био вољен. Да из себе истисне зло и мржњу која је опаснија од птичје грипе.

Тако је, некада, било уочи избора, када не бијаше данашње пропагандне машинерије, него су фасаде наших градова биле окићене паролама: СВИ НА ИЗБОРЕ!

Сада би требало да стоји: сви на изгоне!

О, најдражи наши читаоци, како су то била тешка али славна времена и сретни дани у љубави и љепоти коју носи мостарски живот у свој својој пуноћи и раскоши.

Тако је и ово Слово у септембарском „Мосту“ требало да буде написано у славу минулог мостарског Љетног фестивала и 31. Шантићевих вечери поезије. Али – није. И поред добре намјере, Слово има призвук политике за коју овај хроничар није надлежан, није вјешт ни стручан, ни зехру.

Зато ће поменути тек један детаљ са Шантићевих вечери гдје су се, међу тридесетак ковача рима и ритмова из Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе и Њемачке први пут сусреле и двије поетесе: Сенка Марић-Шарић и Ива Нуић. Иако је, као и за све друге учеснике мостарских књижевних сусрета и за Нуићку био обезбјеђен смјештај, њу је Сенка одвела код себе кући гдје је лијепо погостила, гдје су размјениле своје књиге и склопиле трајно пријатељство. Двије жене, двије даровите пјесникиње и – ако и то кога занима, а занима – Ива Хрватица из Дриноваца и Сенка Муслиманка из Мостара.

Да су живи Алекса и Антун-Бранко, како би овим гестом били озарени.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-18

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска