Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 200 (111 - нова серија)

Година XXXI јули-август/српањ-коловоз 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Јусуф Авдић
Отворена колонија „Толан 2006“ у Пазарићу

(Дружење ликовних стваралаца Босне и Херцеговине)

На предивном простору са више од два дулума нетакнуте природе и радионицом власника овог простора на којој је смјештена и дискретна коноба са раритетним интеријерским садржајима, у петак другога јуна ове године је отворена прва колонија ликовних стваралаца из Хаџића. Прохладно и кишовито вријеме је било узроком што је на отварању било присутно, осим двадесетак хаџићких стваралаца још толико и ликовњака са простора Федерације.

О потреби и значају оваквог дружења говорио је аутор овога текста, иначе ликовни педагог и сликар те један од оснивача хаџићког Квартета чији су чланиви господа Ђуро Фишер, Кемо Болобан и Инес Авдић који су, за сада, једини своје слике са мотивима Бјелашнице, Игмана, Једриња, пропланцима и расцвијеталим крајолицима, те мотивима уз Зујевину, показивали и у Коњицу, Мостару, Маглају, Сарајеву као и у Аустрији. Задовољство се видјело и на лицима присутних који су својим аплаузима несебично подржали идеју да се Квартет са својих десетак протеклих година „утопи“ у УЛС или пак УЛУ Хаџића. На поменутом отварању били су присутни сликари из ЗЕ-ДО кантона, Средње-босанског, кантона Сарајево, а свој изостанак само за чин отварања, правдали су сликари из Мостара те Љубиња и Требиња. Свакако, они ће гостовати у колонији у периоду који је пред нама, иста ће трајати до 30. септембра ове године. Иначе, по завршетку колоније, УЛС из Хаџића ће организирати изложбе створених ликовних дјела у Сарајеву и Хаџићима. За сада је више од двадесет стваралаца потврдило свој долазак путем контакт телефона домаћину и власнику овог простора господину Шерифу Мешановићу (061/500-956 или пак на е-маил: tolanha2006 at yahoo dot com).

Са отварања Колоније

Са отварања Колоније

Посебно задовољство свим присутним је био пригодан и надахнут говор заљубљеника у ове просторе, господина Војислава Вујановића који је између осталог рекао и слиједеће:

„Ексклузивна и истинита је констатација да је вечерашњи скуп ликовних умјетника свједоком и судиоником наставка најстарије колоније на овим просторима послије 1919. године а која је у историји умјетности позната као Блажујска, а крајолици Игмана и Бјелашнице су заједничка копула умјетника Блажујске и Пазарићке колоније. Овај скуп ликовних умјетника јесте наставак најстарије колоније која је икада постојала на простору бивше нам државе у посљедњих више од осамдесет година. Она је прва по хтијењу, ентузијазму и вољи, по новим умјетницима, њиховом стваралачком говору, тако да се овим чином спајају два некако контрадикторна елемента јединство и наставак дуге традиције.

Колонију из 1919. године је основао велики хрватски сликар Владимир Бецић који се настанио у Блажују, а њему су се придружиле колеге Вилко Шеферов и Карло Мијић, да би сликали заједно све до 1923. године када колонија престаје са радом. Блажуј је био само боравишна локација, а сликари су у потрази за мотивима преко Пазарића, Коњица стизали и до Јадрана. Дакле, тај прекид од нешто више од осамдесет година, сада настављају нови ликовни ствараоци са новим умјетничким хтијењима. Нема разлога да се нова колонија не одужи свом изворишту, те енергији нових ствараоца који су спремни да се искажу стварајући умјетничка дјела инспирисана Игманом, Бјелашницом, Зујевином и предивним пејзажима. Сигуран сам да ће овај простор утицати на крајње формирање колоније и њених ствараоца. Вјерујем да ће сав ликовни језик и медији бити заступљени у дјелима ликовних стваралаца, осим инсталације која и није за овај простор. Овај простор ће сигурно утјецати на крајње формирање умјетниковог дјела, без обзира на властити израз сваког ствараоца, па макар дјело било донесено у мислима сваког појединца. Ова колонија је гаранција да у времену у коме живимо није све пролазно, да постоји људскост, човјечност и дух, а то је свједоком наших живота и времена у коме живимо.“

Послије надахнутог говора господина Војислава Вујановића, настављено је дружење умјетника са присутним гостима, а све је то пажљиво забиљежила и камера МТВ Игман из Пазарића, која је прихватила медијско покровитељство за вријеме трајања колоније, а на чему смо им веома захвални.

Куриозитет вечери је да је сликар из Зенице господин Драгољуб Марић одмах пријавио свој боравак за прву смјену, те како смо сазнали насликао је цијелу изложбу – више од десет слика у техници уља, акварела, пастела и креона, а друштво осим љубазног домаћина су му дневно правили сликару из Хаџића, Сарајева те Зенице који су такођер стварали своја дјела.

Сретно првој ликовној колонији „Толан 2006.“ те да прерасте у традицију и потврди чињеницу да је култура власништво културних ма гдје она настајала, а што је у прошлости много пута и потврђено!

Хаџићи, јуна 2006.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска