Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 200 (111 - нова серија)

Година XXXI јули-август/српањ-коловоз 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Алија Кебо
Фотомонографија за XXI. стољеће
Грачаница

* опћина * град * људи *

Фотомонографија. Група аутора. Опћина Грачаница, 2006.

У нашој, углавном сивој културној свакодневици, догађају се и просинућа. Неочекивано сасвим, заблистају подухвати који су у цијелости осмишљени и који имају све изгледе да потрају, јер су изведени промишљено и сувисло у нивоу који има стваран raison d’être.

Такав је сусрет с фотомонографијом Грачаница, опћина – град – људи, која доноси: 260 страна пуног колора, 200 текстова, преко 550 фотографија и компјуторске графике, у тврдом увезу и кутији за сваку књигу посебно.

Фотомонографија Грачаница

Фотомонографија Грачаница

Ријеч је о фотомонографији публицистичког типа, што је било разумно с обзиром да Грачаница, ако се изузме Грачаница у народноослободилачком рату и револуцији (1988.), коју су писали Есад Тихић и Омер Хамзић – до сада, уопће, није имала књигу. У суштини, аутор концепције и уредник књиге, Атиф Кујунџић, у самом наслову изложио је и своју основну намјеру: да то буде књига о опћини, граду и људима, а како видимо – од прахисторије до данас.

Текстове у књизи писали су: Омер Делић – новинар, Русмир Ђедовић – географ, Изудин Дураковић – новинар, Рашида Ђулић – новинар, мр. Омер Хамзић – хисторичар, Фикрет Коњић – новинар, Атиф Кујунџић – књижевник, Един Шаковић – хисторичар, дакле, осам аутора. Текстови су организирани у (12) цјелина: Географске одлике, Насеља и становништво, Економија/господарство, Хисторијско и урбано наслијеђе, Људи у памћењу града и повијести, Одгој и образовање, Култура и културни живот, Вјерске заједнице, хуманитарне организације и удруге грађана, Спорт, Здравство и социјална скрб, Локална самоуправа и сервисне службе, Повијесна хронотакса опћине и града.

Текстови су писани одмјерено, рационално и стилски уједначено као да је ријеч о истом аутору. Мада, сваки текст, потписан је иницијалима, или са два и три иницијала, што свједочи о коауторству и заједничком раду, о сугласју на путу до постизања циља. Фотографијом и дизајном, бавио се Жељко Кујунџић. У заиста луксузном формату – 210 x 240 мм, на 150-грамском папиру за умјетничку штампу, књига је графички и ликовно-технички досљедно ријешена и врло лијепа.

Углавном, кад је ријеч о монографијама као књигама које требају исцрпно донијети податке о одређеној теми, навикли смо на претенциозне књиге које не испуњавају наша очекивања. Чак и изнимно технички квалитетно приређиване, доносе опскурне пројекције и намјере својих аутора. Ирационално конципиране текстове, без везе налијепљене фотографије и баналне статистике. За разлику од таквих искустава, ова књига је уистину угодно изненађење: у њој ничега одвише и ничега премало. Прозрачна, рационална, сувисла и лијепа, па заборавимо да смо је почели листати и читати прије неколико сати!

Дакако, ријеч је о томе, да су ову књигу правили не само људи који воле своју опћину, град и суграђане, што приређујући ову књигу желе и рећи читатељима, него радили су то и зналачки, с мјером, па помислимо: коначно, књиге праве људи који их и требају правити! Ријеч је, о концепцијски јасној представи књиге коју треба направити, а потом, о досљедној реализацији концепцијске замисли. Грачаница, опћина – град – људи, намеће нам се као изврстан модел књиге који би требало слиједити. Наиме, нису ријетке фрагментарне монографије и фотомонографије, али, корисно је разумјети како исте неријетко уносе забуну и праве прекиде, изазивају дисконтинуитет – јер, инсистирајући на своме циљу – фрагмент третирају исцрпно, и тако доводе у незавидан положај сваки опћенитији приступ.

Фотомонографија Грачаница

Фотомонографија Грачаница

Посебно је драгоцјен XII. одјељак под насловом: Повијесна хронотакса опћине и града, коју исписује мр. Омер Хамзић и која хронолошким слиједом доноси исписане све датуме од значаја за људе, опћину и град од прахисторије до данас, па се иста постварује као својеврсна временска вертикала, на коју се наслањају сви текстови у књизи. Иначе, у овој књизи, мр. Омер Хамзић аутор је још једног изузетно драгоцјеног сегмента, који на крају доноси одјељак Људи у памћењу града и повијести, а под насловом Водеће личности локалне самоуправе од 1886. године до данас.

Аутори су изгледа мислили о свему. Како је замишљена и као обитељска књига, фотомонографија Грачаница, опћина – град – људи, на крају доноси и интересантан додатак у који ће бити уписана обитељ која је власник књиге, а потом, дат је и модел за заснивање основних елемената обитељског / генеалошког стабла, те преглед значајних обитељских датума.

Честитамо и желимо, да на опћу добробит – оваквих књига буде што више.

Липња/јуна, 2006.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска