Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 200 (111 - нова серија)

Година XXXI јули-август/српањ-коловоз 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Тони Пехар
Храм умјетности, културе и природе

У прекрасном амбијенту љетниковца Радобоља и ове 2006. године окупила се по други пут група од 13 истакнутих свјетских кипара у петнаестодневну кипарску колонију „Радобоља 006“. Љетниковац кроз који протјече кристално чиста и ледена ријека Радобоља. Изграђен је неких 2-3 км од Мостара у насељу Илићи. Рјечица коју Мостарци пију стољећима дата је име и љетниковцу и колонијама и свим културним догађајима и садржајима који се у њему организирају и одржавају.

Кипарска колонија „Радобоља 006“

Кипарска колонија „Радобоља 006“

Од свог извора до ушћа у Неретву Радобоља прође кроз Илиће, Баре, Пијесак, Подхум, Стари град, прође пут од свега 4,5 км а удијели толико животне свјежине, толике окријепи и надахне, утоли толико жеђи по испуцалим виноградима и башчама, самеље толико пшенице, озимице, кукуруза, опере све ћенаре, тепихе, ћилиме, руте и сарџаде да је дуга стотине километара стид је не би било. Пролазећи кроз љетниковац, свога имењака, охлади пиву и жилавку и сок од шипка и узаврелу крв и усијану главу која мисли да нешто љепше на свијету може постојати. Најбоље то ћуте умјетници којих је кроз овај љетниковац, само за годину дана, прошло преко двије стотине, али ћути и преко 10,000 посјетитеља, гостију, пролазника, пријатеља и добронамјерника који су у овој једној години постојања љетниковца „Радобоља“ једном или више пута удисали његову љепоту, уживали његово гостопримство, веселили његове радости. Љетниковац већ носи собом парадигму богатог културног средишта, умјетничког мецене, опуштајућег и забавног амбијента с изобиљем херцеговачких гурманлука заливених врхунским домаћим и свјетским винима.

Едгаро Јунко (Аргентина)

Едгаро Јунко (Аргентина):
Без назива

Накамура Кеи (Јапан)

Накамура Кеи (Јапан):
Дијалог

Љетниковац Радобоља већ има своје умјетнике, абоненте, који најнадахнутије, најкреативније, најлуцидније тренутке доживе управо овдје, па се стога у љетниковцу и окупљају у кипарским и сликарским колонијама, у књижевним радионицама, на промоцијама, изложбама, представама и презентацијама. Прва кипарска колонија „Радобоља 005“ носила је собом тему: Човјек, вода – камен, и у љетниковцу оставила 11 скулптура, а ова „Радобоља 006“ је на тему Екологија и оставит ће 14 нових кипарских дјела која ће још више додати љепоти ове љепоте. Ове године у колонију су дошли кипари из цијелог свијета. Њих тринаест предводи умјетнички водитељ колоније Шиме Видулин а уз њега су, из Хрватске, ту још и Јанко Мошња и Ерос Чакић. Из Србије је дошао Горан Чпајак, из Кореје Ли Бон Гју (: Lee Bon Gyu), из Јапана Накамура Кеи, из Аргентине Едгардо Јунко, из Мексика Карлос Монге (: Carlos Monge), из Италије Вили Боси (: Villi Bossi), а домаћу БиХ кипарску поставу чине Стјепо Гаврић из Сарајева и из Мостара Жељко и Тони Марић, те Миро Пиштало. Овим неимарима у камену придружио се и кипар Фердо Ковач из Мостара који се одлучио за мекши материјал. Његова дрвена скулптура ресит ће неки од интеријера љетниковца. Велике камене блокове истарског вапненца колонији је поклонио „Камен Пасин“ из Истре. Овогодишња кипарска колонија „Радобоља 006“ трајала је од 29.5. – 10.6.2006. год. Доказ да је била надахнута и плодоносна су скулптуре које остају у нашем љетниковцу на радост и уживање свима који овдје сврате. Дај нам Боже дочекати кипарску колонију „Радобоља 007“ и још многе, многе друге иза ње.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска