Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 193 (104 - nova serija)

Godina XXX decembar/prosinac 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Esad Kurtovic'
U spomen bosanskom Shlimanu

(Medjunarodni znanstveni skup posvec'en
arheologu i historicharu dr. Pavi Andjelic'u)

Nauchni skupovi posvec'eni bosanskoj kraljici Katarini, 700-obljetnici franjevachkog prisustva u Bosni, fra Andjelu Zvizdovic'u, samostanu u Olovu i Ivi Andric'u predstavljaju duzhu liniju u nizu organiziranih sastajanja struke kojima je Franjevachka teologija Sarajevo postepeno gradila i izgradila respektnu poziciju u savremenom kulturnom razvoju Bosne i Hercegovine. Ovaj impozantan niz 14. i 15. oktobra 2005. g. renomirani organizator produzhio je novim nauchnim skupom posvec'enim arheologu i historicharu, Hercegovcu i Bosancu, dr. Pavi Andjelic'u. Pavao Andjelic' istaknuti je nauchni radnik u brojnim segmentima medievalistike. Svojim radovima ostavio je trajne rezultate i definicije na polju arheologije, topografije, heraldike, sfragistike i uopc'e historije bosanskog srednjovjekovlja. Uz takva polazishta inicijativa za organiziranje nauchnog skupa imala je povod u dvadesetogodishnjici njegove smrti (1920-1985).

Pechat bosanskog kralja Tvrtka II Kotromanic'a

Pechat bosanskog kralja Tvrtka II Kotromanic'a

Okupljeni predstavnici struke, njih 24, svoja izlaganja usmjeravali su kroz zhivot i djelo ovog vrsnog istrazhivacha, po nedavno iskazanoj ocjeni – pravog bosanskog Shlimana (Dubravko Lovrenovic'), najvec'eg arheologa na medievalnom polju u Bosni i Hercegovini, istaknuto prepoznatljivog po iskopavanjima i istrazhivanjima Bobovca i Kraljeve Sutjeske, stolnih mjesta bosanskih vladara. Prvog dana svoje teme izlozhili su Tomislav Andjelic', brat Pave Andjelic'a (Zhivotni put Pave Andjelic'a), te saradnici i kolege Veljko Pashkvalin (Sjec'anje na dr. Pavu Andjelic'a kao suradnika u arheoloshkim radovima na terenu), Andjelko Zelenika (Moja suradnja s Pavom Andjelic'em) i Lidija Fekezha (Doprinos Pave Andjelic'a na polju arheologije). Vishestran interes Andjelic'a pregledno su predstavili Emir Filipovic' (Pavao Andjelic' i bosanska srednjovjekovna heraldika), Elma Hashimbegovic' (Kulturoloshki koncept bosanskog srednjovjekovlja u djelu Pave Andjelic'a), Amir Kliko (Teritorijalno-politichka organizacija srednjovjekovne Bosne u djelu Pave Andjelic'a), Milko Brkovic' (Bosansko-humske srednjovjekovne isprave i Pavao Andjelic') i Judith Rasson (Pavo Andjelic' u kontekstu europske arheologije). Kroz prizmu Andjelic'evih pristupa, ali i shirih tematskih okvira koje pruzha bosansko srednjovjekovlje svoja izlaganja dali su i Ivo Goldstein (Zemljica ”Bosna” u DAI Konstantina VII. Porfirogeneta), Ante Shkegro (Bestoenska i Bosanska biskupija), Darko Karachic' (Bosna: naselje i/ili teritorijalno-administrativna jedinica), Srec'ko Dzhaja (Dobri Boshnjani), Dubravko Lovrenovic' (Boshnjachka recepcija bosanskog srednjovjekovlja – geneza bogumilskog mita), Dejan Zadro (Grob Tvrtka I. Kotromanic'a u crkvi sv. Nikole u Milima), Leonard Valenta (Vesela Strazha no politichkim i trgovachkim raskrizhjima bosanskog srednjovjekovlja), Jozef Laszlovsky (Vishegrad (ugarski) i Bobovac) i Esad Kurtovic' (Neke dileme o vojvodskoj tituli u srednjovjekovnoj Bosni).

Drugog dana nauchnog skupa svoje teme izlagali su Darko Perisha (Fra Kruno Misilo i njegov rad na polju arheologije), Miroslav Barun (Bosansko srednjovjekovlje u opusu K. Draganovic'a), Ljiljana Shevo (Motiv kola na reljefima stec'aka – ikonografika i stilska razmatranja), Mirsad Sijaric' (Heraldichki elementi na prikazima oruzhja na kraljevskim nadgrobnim plochama sa Bobovca), Zheljko Ivankovic' (Bosansko srednjovjekovlje u narodnoj predaji) i Enver Kazaz (Bosansko srednjovjekovlje i Mak Dizdar). Medjunarodni nauchni skup posvec'en dr. Pavi Andjelic'u zavrshio je svoj dvodnevni rad posjetom Franjevachkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci, Grgurevu i Arnautovic'ima (Mile) kod Visokog.

Pored opravdanog polazishta, posvec'enosti nauchnog skupa istinskom predstavniku struke i dobre organiziranosti koju je ponudio organizator na chelu sa prof. dr. Markom Karamatic'em, ovo nauchno i struchno sastajanje obiljezheno je i nizom pratec'ih karakteristika koje i ne pripadaju samo generalnim obiljezhjima savremenih sastajanja. Dakle, uobichajeno, zapazheni pristupi dati su od strane iskusnih medievalista; izazvane i vodjene diskusije ipak nisu i nec'e biti autorizirane a ponajvishe stoga shto cjelina radova nije bila izlagana pa su one vec' u polazishtu ostajale nepotpune i nedorechene; impresivni pristupi dati su od strane uvazhenih gostiju iz Madjarske koji su opravdali ulogu zapadnoevropskih mjerila nauchne vrijednosti; po prikazanom rezultati skupa mogu se ochekivati u zavidnoj obradi putem predvidjenog zbornika radova, narochito ukoliko budu prezentirani pratec'i prilozi koji su predstavljani; po broju uchesnika i njihovoj specijaliziranoj tematskoj raznovrsnosti skup je mogao biti i dva puta obimniji a da se ni tada ne ochekuje da svi segmenti Andjelic'evog djela i interesa autora ne budu ispunjeni itd., no, izdvojit c'emo i neuobichajeno, da se jedna od glavnih karakteristika skupa ogleda i u brojnom ucheshc'u mladih istrazhivacha, nadolazec'ih struchnjaka i nauchnih radnika iz Sarajeva i Zagreba, medju kojima studenata historije, postdiplomaca i doktoranata. Ovoj hrabroj postavci organizatora mladi autori ponudili su zapazhena i skladno srochena izlaganja, bez opterec'enog poriva u nepotrebnom dokazivanju radi dokazivanja, vec' pozitivno zavidno, odajuc'i u potpunosti izraz odgovornog pristupa pred ponudjenim tematskim okvirima povezanim za Pavu Andjelic'a, istinskog predstavnika svoje struke.

Lik i djelo istaknutog arheologa i historichara dr. Pave Andjelic'a ovim nauchnim skupom dobio je zasluzhen pechat nasljedja, a putem buduc'eg zbornika radova mozhe se ochekivati i znachajniji odjek i poticaj u daljem radu kod shireg kruga predstavnika struke.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-01-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden