Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 191 (102 - нова серија)

Година XXX октобар/листопад 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Цезар-Задик Данон, Лондон
Сјећање на холокауст

На свечаном пријему код Краљице Елизабете II

27. јануара 2005. године, као човјек који је преживио холокауст, био сам позван на свечани пријем код њеног Величанства Краљице Елизабете II и на меморијални, величанствени, незаборавни, пригодни програм.

Тај догађај очекивао сам са великим узбуђењем, јер сусрести се лицем у лице са Краљицом Уједињеног Краљевства заиста има разлога за узбуђење, али и за осјећај поноса.

Приликом пријема позивница, односно улазница добио сам и допис са препоруком да обучем пристојно тамније одијело и како да се опходим у присуству Краљице. Успио сам по врло повољној цијени (у снижењу) купити тамно одијело. Свечано обучен, притом доста узбуђен, кренуо сам на ту свечаност.

Свечани пријем био је у 10 сати у Сант Џемс палачи (St. James Palace), то је уствари дворац са дивним просторијама за посебне прилике и свечаности.

Цјелокупна организација, од превоза бројним аутобусима, контроле приликом уласка у Палачу, упућивања у одређену просторију и групу, била је више него савршена.

Холокауст

Холокауст

Ја сам био одређен у престолну жуту просторију (просторије су биле означене бојама). То је најважнија просторија те палате. У тој просторији је краљевски престо, мени је изгледало да је та краљевска сједалица од злата, чудесног, отмјеног изгледа. Просторије су врло велике са мало лијепог, скупоцјеног намјештаја, посебним столицама и прекрасним великим сликама уздуж цијелог једног зида, невиђено лијепим ћилимом који је покривао цијели под. Поред дужег зида били су постављени столови са разноликим сендвичима и слаткишима, као и са освјежавајућим пићима. Бројна, лијепо обучена послуга разносила је и нудила гостима послужење.

Са нестрпљењем и узбуђењем чекали смо долазак Краљице и њене пратње.

Поред уздужног једног и другог зида било је по пет-шест група са око десет особа, у свакој групи и са водитељима група. Када је Краљица са супругом и пратњом ушла у нашу просторију, пришла би групи а водитељ би представио сваког члана групе. Обично би кратко поразговарала са понеким чланом групе. Када сам ја представљен и када ме је Краљица погледала са осмјехом на лицу био сам узбуђен али и врло сретан што сам дочекао и доживио тај сусрет.

Са једне стране просторије Краљици су представљени чланови група, а са друге стране њеном супругу. Краљица, иако у годинама лијепа је особа из које исијава достојанство и ауторитет, али и топлина и пријазност. Осјећао сам се достојанствено и почашћен њеним блиским присуством. Послије одласка Краљице у другу просторију, у нашој соби била је тишина као да смо сви поново преживљавали тај свечани сусрет.

По завршетку свечаног представљања, превезени смо аутобусима у Вестминстер хол (Westminster Hall). То је огромна просторија, посебно декорисана за ову пригоду. Иако је било више стотина сједала врло лахко и брзо сам нашао своје мјесто, захваљујући савршеној организацији. На сваком сједалу био је одштампан програм.

По доласку Краљице и њеног супруга и пратње, у којој је било и неколико особа које су преживјеле холокауст, програм је почео, и трајао је око два сата.

Програм је био нешто невиђено, како по разноликости, свечаном тону, умјетничком нивоу, тако и неком свеукупном посебном свечарском атмосфером.

Говорили су: Први министар Тони Блер, главни рабин Велике Британије и још неке угледне личности. Био је богат музички програм, учествовали су рецитатори и глумци, а све је било прожето сјећањем на жртве холокауста. По зидовима просторије стално су се пројицирале слике концентрационих логора и логораша. На крају програма ушла је поворка људи са упаљеним свијећама, и упалили су многобројна кандила, у знак сјећања и помен на бројне жртве холокауста.

Осјећао сам се поносним што живим у земљи која је организирала такву свечаност поводом годишњице холокауста над Јеврејима.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска