Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 191 (102 - нова серија)

Година XXX октобар/листопад 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Шемсудин Златко Сердаревић
Блистави траг РТВ Мостар

РТВ МостарМјесец је септембар, михоље љето кад дозријевају шипци – протећи ће, са пуно разлога и очекиваних надања код већине Мостараца, у знаку обиљежавања годишњице РТВ Мостар медија који је оставио блистав траг у борби Мостараца за реинтеграцију града и заштиту његових традиционалних вриједности-мултиетничког и мултирелигијског живота те уважавању свих различитости и специфичности. Погрешно би било рећи да смо кренули из ништа јер људски фактор је увијек најпресуднији а он је постојао и 16. септембра 1992. године када се родио Радио Мостар, Радио Мостар – Студио ММ, Ратни студио… Од тога дана па све до данас на његовим фреквенцијама које су се у ратним годинама због ометања морале из часа у час мијењати, бјежећи на слободно фреквентно поље, овај радио је поштујући новинарске принципе о правовременој, тачној и истинитој информацији, остао досљедан идеји цјеловитог, мултиетничког Мостара окренутог европским и свјетским вриједностима демократије и уопште савремене цивилизације. Таква идеја брањена је и заговарана не само за подручје града него и цијеле Босне и Херцеговине.

Слободни медиј РТВ Мостар могао је своју узвишену улогу обављати само зато што је истински био слободан, односно независан од било које страначке опције или наметнуте идеологије било којег другог субјекта. Идеја је кореспондирала са Декларацијом водећих свјетских издавача и новинара окупљених на конференцији UNESCO-а маја 1991. године у којој је постављен циљ да ће борба за независне, плуралистичке и слободне медије бити у врху приоритета редакција.

Састав запосленог особља Радија и Телевизије Мостар од оснивања је био мултиетничан што је у знатној мјери омогућавало и стварало претпоставке за такво опредјељење. У ратном периоду мала група новинара и техничког особља налазила је пуну подршку у Радио аматерима Мостара користећи њихове везе за слање вијести о страдању Мостара и његових грађана према Сарајеву.

Са поносом подсјећамо да је Елдин Палата, камерман РТВ Мостар један од тројице особа који је камером забиљежио рушење Старог моста, симбола Мостара и да су ти снимци допринијели откривању истине свијету о трагичним дешавањима у Мостару.

Уз све обавезе на пољу реализације програмске шеме РТВ Мостар се појавила и као издавач. Пројекат издања новина Стари Мостар и Мостарско јутро свакако су два значајна периодична гласила која су обиљежила једно вријеме. У оквиру Радио Мостара дјеловао је вокални састав Мостарски булбули из којега је остало низ концерата за борце АР БиХ, стационаре, Ратну болницу и друге установе као и двије аудио касете са патриотским пјесмама и севдалинкама.

Меџид Факић: Та добра ренесанса

Меџид Факић: Та добра ренесанса

Септембра 1995. године званично је почела са радом РТВ Мостар што је означено као кључни догађај у развоју ове медијске куће. Само годину дана касније РТВ Мостар постаје партнерска кућа у ТВ мрежи TVIN-OBN (TV International Network – Open Broadcast Network) чија је највећа вриједност да је њоме коначно увезан до тада покидани босанскохерцеговачки медијски простор. Ову алтернативну мрежу су сачињавале тв куће: НТВ Зетел – Зеница, РТВ Мостар – Мостар, РТВ Тузла и НТВ Хајат – Сарајево. Документом који су потписале чланице у просторијама Администрације EUAM у Мостару оснивачи су се договорили о заједничком интересу да уз подршку и финансијску помоћ међународне заједнице изграде посебну мрежу, производе и емитују тв програм за цијело подручје БиХ. Рад се базирао на принципима и кодексима Међународне федерације новинара а у складу са суштинским циљевима реализације Дејтонског мировног споразума. Међународна заједница преузела је обавезу стварања материјалних претпоставки за њено оживљавање. Био је то набољи примјер потврде програмског опредјељења наше куће од стране међународних фактора. Мрежа је стартовала јула 1996. године.

Проширењу комерцијалног тржишта поклања се велика пажња. На нашем програму се промовишу клијенти које покривају агенције McCann Ericsson, Fabrika Euromedia, OSSA, ONASA, STELA и бројне друге агенције и маркетиншке службе фирми из БиХ, Хрватске, Словеније и Црне Горе. Ту спада добра комерцијална сарадња са SFOR-ом и са низом успјешних привредних субјеката.

Амбиције су бивале све вече тако даје ускоро дошло до сарадње са европским и свјетским медијима као што су: Глас Америке (VOA – Voice of America), УН радио, Радио Слободна Европа, Радио Free Europe (RFI – Prague), TV Liberty, Deutsche Welle, BBC и RFI. Њихове програме смо реемитовали пружајући шансу нашим гледаоцима да им буду доступне вијести ових респектабилних свјетски познатих медијских кућа.

Регулаторна агенција за комуникације додијелила је дугорочну дозволу за емитовање програма РТВ Мостар, на основу оцјена за професионални однос и високе новинарске и техничке стандарде као и за поштивање Кодекса о уређењу програма.

Данас, када се у хроници овог медија биљежи десета годишњица ТВ и тринаеста годишњица Радија радује чињеница да смо од представника међународне заједнице имали пуну подршку, често и материјалне природе, што јасно говори да су у нама препознали партнера за ширење и трансмисију истих идеја.

Телевизија Мостар данас је чланица Мреже Плус, прве комерцијалне тв мреже у БиХ коју је основало пет телевизијских станица: НТВ Хајат – Сарајево, АТВ Бањалука – Бањалука, ТВ Тузла – Тузла, ХТВ Оскар – Мостар и ТВ Мостар – Мостар. У ову мрежу су још укључене тв станице из Бугојна, Травника, Зенице, Витеза, Горажда, Маглаја и других мјеста како би у перспективи покрили цијело подручје БиХ. Велику подршку и помоћ овом пројекту дали су америчка фондација USAID и IREX, затим Фондација Сорос, Шведски Хелсиншки комитет, Фондација Pres Now и друге. Посебну захвалност за опремање дигиталном техником ТВ Мостар дугује USAID и IREX. Неколико новинара и камермана ТВ Мостар успјешно су завршили курсеве BBC школе а уз то су ишли на студијска путовања гдје су стекли драгоцјено знање и искуство. ТВ Мостар је данас израсла у професионалну чланицу бе-ха медијске производње и високо је рангирана међу двадесетак тв станица а на подручју Херцеговине је најбољи а тиме и најгледанији електронски медиј. Од ранијих партнера још су остали Глас Америке из Вашингтона, Дојче Веле и са другим станицама из Европе са којима путем сателита размјењујемо дневне вијести и информације.

Од осам емитера, који се данас оглашавају у Мостару, Радио Мостар је најбоље рангиран. Према мјерењима независне агенције за истраживање рејтинга Mareko Index Bosnia, биљежимо највећи проценат слушаности програма. Интенција је ове куће да заокружи предајничке капацитете како би покрили цијелу територију Херцеговине.

РТВ Мостар са програмом у трајању од 24 сата, је регистрована као комерцијална и независна ртв кућа у власништву њених запослених чланова. То су: Алија Бехрам, Мирсад Бехрам, Амер Бркан, Арис Ћишић, Сенад Ефица, Халил Гадара, Санел Кајан, Јасна Незировић, Алден Кајтаз, Дејан Кулукчија, Шаћира Кајић, Хасан Кајић, Ениса Мемић, Енес Раткушић, Салих Сијамија, Ермин Селимхоџић, Армин Тасламан, Изудин Шаховић, Садета Вејзовић, Синиша Јокић, Недим Репак, Неџад Казазић, Санин Зукановић, Денис Вила, Елведина Југо, Аида Хаџихајдић, Инес Кајић, Слободанка Ганић, Сенада Малановић, Салко Бурић, Сања Чопељ, Едина Пехиљ, Алан Хаџић, Адмир Масло, Алма Демировић, Шемсудин Сердаревић, Белма Бајгорић, Маида Омановић, Алиса Џебо, Самир Ножић, Мирсада Омановић, Маја Џелиловић, Занин Жуљевић, Елдин Палата.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска