Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 188-189 (99-100 - nova serija)

Godina XXX juli-avgust/srpanj-kolovoz 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem Ibrulj
”Rodjeni” – ponos Mostara

Iz istorije Velezha

Htjelo je tako biti, da sam samo dvije godine mladji od rodjenja nasheg RShK ”Velezh” (1922). Josh kao djechak, osnovac, mladic' i gimnazijalac, Velezha sam zavolio i kada je god igrao u Mostaru, josh prije II svjetskog rata na njegovim utakmicama sam bio prisutan. Nije me napustilo sjec'anje na igrache iz mnogih generacija koji su kovali renome ovom uzornom sportskom kolektivu shto je za svoje bitisanje imao samo uzlaznu perspektivu – od samog osnivanja do pred ovaj nesretni rat.

Do Drugog svjetskog rata, pa i poslije, za izvjesno vrijeme, kolektiv RShK ”Velezh” stopostotno je djelovao na chistoj amaterskoj bazi.

Da sam kojim sluchajem bio spisatelj trenda Velezhovog uspona i igracha koji su izgradjivali njegov renome, bio bi poduzhi spisak legendarnih fudbalera. U nezaboravnom sjec'anju starijih igracha – ostali su:

Safet Dzhinovic', Mandlbauer H. (Zhiga), Terzic' Ilija, Rade Shuman, Machkic' Salko, Manci, Frajel, Mushtovic' – golman, Aziz Koluder, Shantic' Jashe, Todorovic' Aco, Hamid Kalajdzhic' i njegov brat zvani Mashina, Vjekoslav Boshkovic', Rotic' Chana, Ale Lakishic', Hadzhiomerovic' Cherveni i josh mnogi. Ovaj, po meni stari sastav fungirao je sve do 1937. godine, a od te godine nastupila je nova generacija vrsnih fudbalera, radnika, uchenika i srednjoshkolaca pod vodstvom zheljeznichkog sluzhbenika – trenera Ive C'oric'a koji je postao legenda i stvorio neki novi Velezh u kojem su igrali: Leo Hrvic' sa 17 godina, Hadzhiomerovic' tzv. Sipa, popularni Kemal Arpadzhic', Ismet Dilberovic', Fadil Buturevic', Ele C'ishic', Nijaz C'emalovic', Oruchevic', C'ec'ez Borislav, Savo Milovic', Ekrem Popovac, Ismet Arpadzhic', Hilmija Trebovic', Esad Fejic', Alikalfic' zv. Dule, Gushanac Sulejman itd.

Ta druga generacija prvi put je osvojila prvo mjesto u Mostaru jer je pred Drugi svjetski rat ovdje bilo 5 fudbalskih klubova, pored Velezha: JShK ”Zrinjski”, ”Vardar”, vojnichki klub i MOShK ”Jedinstvo”. Mora se napomenuti da je ”Velezh” postao prvak u Mostaru zahvaljujuc'i pogotku legendarnog Lea Hrvic'a, protiv JShK.

Predsjednik ”Velezha” bio je poznati revolucionar i humanista dr. Safet Mujic' –heroj u Drugom svjetskom ratu koji je poginuo kod Kiseljaka 1943. godine spasavajuc'i jednu staricu.

Izlozhba dokumentarne gradje FK Velezh 1922-2005.

Izlozhba dokumentarne gradje FK Velezh 1922-2005.

Vjerujem da vam je kao prijateljima ”Velezha” dobro poznato izrastanje ”rodjenih” u uzoran kolektiv nakon Drugog svjetskog rata, kada je sticao ugled i van bivshe zajednichke drzhave igrajuc'i u Prvoj saveznoj ligi. Uzhivao je visok renome jer je desetljec'ima bio respektabilan i cijenjen, ne samo u Jugoslaviji vec' i u Evropi. Nije sluchajnost da smo imali nezamjenjive reprezentativce, od M. Mujic'a, E. Maric'a, D. Bajevic'a, F. Vladic'a, Hadzhiabdic'a i niz drugih.

Za sve njih hronichar bi se dobro namuchio dok bi zabiljezhio na papir plejadu velikih sportista – fudbalera rodjenih Mostaraca i Hercegovaca. S ovim vrsnim fudbalerima i sportistima i nash Mostar je josh poodavno bio u Evropi, a i Evropa je upoznala grad na Neretvi.

I josh da se napomene: chetiri puta smo bili finalisti za osvajanje kupa Marshala Tita i dva ga puta osvojili.

Nije samo ”Velezh” bio jedini koji je proslavio bosanskohercegovachki fudbal. Pored ”Velezha” ne treba zaboraviti ”Sarajevo”, ”Zheljeznichar”, ”Slobodu”, ”Borca”, ”Chelika”…

Ne smije se zaboraviti da je Hamic' Mujic' bio kapiten reprezentacije Jugoslavije, kao i to da se reprezentacija nije sastavljala ni po kakvim nacionalnim arshinima.

Osjec'am potrebu da istaknem umrlog Lea Hrvic'a. Taj divni chovjek, kao vrhunski igrach, trener i vaspitach ostao je vjeran svom ”Velezhu” punih 54 godine i siguran sam da ni jedan fudbalski klub bivshe nam Jugoslavije takvog sportistu – fudbalera nema. Predlazhem, kako ”Velezhu”, tako i gradjanima Mostara da mu se podigne spomen-obiljezhje. A, kao najskromnije, da se uprilichi tradicionalni fudbalski turnir, kao shto su to uchinile Sarajlije svome Hasetu Ferhatovic'u. To je nash Leo zasluzhio.

Predlozhio bih i da s ovog mjesta zvanichno zahvalimo Sergeju Barbarezu, unuku Mile Barbareza, nezamjenjivom beku stare generacije ”Velezha”, josh prije 1937. godine. Sergej Barbarez je ugledni sportista i bosanskohercegovachki patriota.

Mostar, 14.06.2005. g.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-22

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden