Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 188-189 (99-100 - нова серија)

Година XXX јули-август/српањ-коловоз 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Екрем Ибруљ
„Рођени“ – понос Мостара

Из историје Вележа

Хтјело је тако бити, да сам само двије године млађи од рођења нашег РШК „Вележ“ (1922). Још као дјечак, основац, младић и гимназијалац, Вележа сам заволио и када је год играо у Мостару, још прије II свјетског рата на његовим утакмицама сам био присутан. Није ме напустило сјећање на играче из многих генерација који су ковали реноме овом узорном спортском колективу што је за своје битисање имао само узлазну перспективу – од самог оснивања до пред овај несретни рат.

До Другог свјетског рата, па и послије, за извјесно вријеме, колектив РШК „Вележ“ стопостотно је дјеловао на чистој аматерској бази.

Да сам којим случајем био списатељ тренда Вележовог успона и играча који су изграђивали његов реноме, био би подужи списак легендарних фудбалера. У незаборавном сјећању старијих играча – остали су:

Сафет Џиновић, Мандлбауер Х. (Жига), Терзић Илија, Раде Шуман, Мачкић Салко, Манци, Фрајел, Муштовић – голман, Азиз Колудер, Шантић Јаше, Тодоровић Ацо, Хамид Калајџић и његов брат звани Машина, Вјекослав Бошковић, Ротић Чана, Але Лакишић, Хаџиомеровић Червени и још многи. Овај, по мени стари састав фунгирао је све до 1937. године, а од те године наступила је нова генерација врсних фудбалера, радника, ученика и средњошколаца под водством жељезничког службеника – тренера Иве Ћорића који је постао легенда и створио неки нови Вележ у којем су играли: Лео Хрвић са 17 година, Хаџиомеровић тзв. Сипа, популарни Кемал Арпаџић, Исмет Дилберовић, Фадил Бутуревић, Еле Ћишић, Нијаз Ћемаловић, Оручевић, Ћећез Борислав, Саво Миловић, Екрем Поповац, Исмет Арпаџић, Хилмија Требовић, Есад Фејић, Аликалфић зв. Дуле, Гушанац Сулејман итд.

Та друга генерација први пут је освојила прво мјесто у Мостару јер је пред Други свјетски рат овдје било 5 фудбалских клубова, поред Вележа: ЈШК „Зрињски“, „Вардар“, војнички клуб и МОШК „Јединство“. Мора се напоменути да је „Вележ“ постао првак у Мостару захваљујући поготку легендарног Леа Хрвића, против ЈШК.

Предсједник „Вележа“ био је познати револуционар и хуманиста др. Сафет Мујић –херој у Другом свјетском рату који је погинуо код Кисељака 1943. године спасавајући једну старицу.

Изложба документарне грађе ФК Вележ 1922-2005.

Изложба документарне грађе ФК Вележ 1922-2005.

Вјерујем да вам је као пријатељима „Вележа“ добро познато израстање „рођених“ у узоран колектив након Другог свјетског рата, када је стицао углед и ван бивше заједничке државе играјући у Првој савезној лиги. Уживао је висок реноме јер је десетљећима био респектабилан и цијењен, не само у Југославији већ и у Европи. Није случајност да смо имали незамјењиве репрезентативце, од М. Мујића, Е. Марића, Д. Бајевића, Ф. Владића, Хаџиабдића и низ других.

За све њих хроничар би се добро намучио док би забиљежио на папир плејаду великих спортиста – фудбалера рођених Мостараца и Херцеговаца. С овим врсним фудбалерима и спортистима и наш Мостар је још поодавно био у Европи, а и Европа је упознала град на Неретви.

И још да се напомене: четири пута смо били финалисти за освајање купа Маршала Тита и два га пута освојили.

Није само „Вележ“ био једини који је прославио босанскохерцеговачки фудбал. Поред „Вележа“ не треба заборавити „Сарајево“, „Жељезничар“, „Слободу“, „Борца“, „Челика“…

Не смије се заборавити да је Хамић Мујић био капитен репрезентације Југославије, као и то да се репрезентација није састављала ни по каквим националним аршинима.

Осјећам потребу да истакнем умрлог Леа Хрвића. Тај дивни човјек, као врхунски играч, тренер и васпитач остао је вјеран свом „Вележу“ пуних 54 године и сигуран сам да ни један фудбалски клуб бивше нам Југославије таквог спортисту – фудбалера нема. Предлажем, како „Вележу“, тако и грађанима Мостара да му се подигне спомен-обиљежје. А, као најскромније, да се уприличи традиционални фудбалски турнир, као што су то учиниле Сарајлије своме Хасету Ферхатовићу. То је наш Лео заслужио.

Предложио бих и да с овог мјеста званично захвалимо Сергеју Барбарезу, унуку Миле Барбареза, незамјењивом беку старе генерације „Вележа“, још прије 1937. године. Сергеј Барбарез је угледни спортиста и босанскохерцеговачки патриота.

Мостар, 14.06.2005. г.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-22

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска