Most - Index
Most - Pretplata
Shefkija Mahic': Plodovi ljeta [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 178 (89 - nova serija)

Godina XXIX septembar/rujan 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Prof. dr. sc. Elbisa Ustamujic'
Na uzdarje gradu

Recenzija monografije ”Stari most u Mostaru”
Alije Cigic'a i Ante Mishkovic'a

Rukopis Monografija Stari most u Mostaru autora Alije Cigic'a i Ante Mishkovic'a vrijedan je pothvat od kulturoloshkog znachaja ne samo za Mostar i Bosnu i Hercegovinu, nego i za shiri prostor osmanske arhitekture, pa i dalje, sve dokle dopire slika i glas o glasovitome Mostu. Sakupljenom gradjom knjiga je svjedochanstvo u dokumentarnom smislu o trajanju u prostoru i vremenu i srasloshc'u gradjevine s urbaniziranjem Mostara, ali i o psihoemocionalnoj i sudbinskoj vezi ljudi i Mosta.

Autori su sistematizirali dokumente o recepciji Mosta od shesnaestog vijeka do danas. Obuhvac'ena su djela umjetnichkog nadahnuc'a, izrazhena u poeziji, prozi, putopisima, zapisima, i to na mnogim jezicima. Tako je zastupljena poezija mostarskih pjesnika na orijentalnim jezicima (arapski, perzijski, turski): Bajezidagic'a, Medzhazija Shanije, Rahmija, te zapis najranijeg putopisca Evlije Chelebije, pa sve do najznachajnijih autora nasheg vremena. U Monografiji je sabrano, u rasponu vishe od chetiri stotine godina, oko dvije stotine autora, medju kojima su neki zastupljeni s vishe priloga. Uvrshtene su i izjave, i prigodni tekstovi, i zapisi o znachaju, vlastitom dozhivljaju i obnovi Mosta od domac'ih i svjetskih uglednika, politichara, arhitekata i gradjevinara, te knjizhevnika, slikara, muzichara, teatrologa do skakacha s Mosta i obichnih ljudi.

Jusuf Jusa Nikshic': Uvijek neshto drugachije, 1982.

Jusuf Jusa Nikshic': Uvijek neshto drugachije, 1982.

Knjiga je posebno bogata likovnim prilozima (257) koji premashuju broj tekstova, medju kojima su i gravure, akvareli, ulja, radovi u bakru, plakati, poshtanske marke, novchanice, korice knjiga ili je slika Mosta posluzhila za dizajniranje kutija za bombone, tabakere i drugog. Najstarija likovna djela datiraju tek iz devetnaestog vijeka i prvi su slikari stranci, a eksponati su sachuvani u knjigama, zbirkama i muzejima shirom Evrope. U dvadesetom vijeku inicijativu su preuzeli domac'i umjetnici, shkolovani najcheshc'e u Parizu, i nema znachajnijeg slikara na shirem juzhnoslavenskom prostoru a da nije poveo likovni dijalog s mostarskim Starim mostom i ostvario vrijedno djelo.

Most, stari, mostarski, postao je simbol za savrsheno umjetnichko djelo koje multiplicira poruke u rasponu ljudske prolaznosti i trajnosti gradjevina, kako bi Andric' rekao: dobro smishljenih i tvrdo zasnovanih da budu hair i ljepota, do estetskom sublimacijom ostvarene sinteze Istoka i Zapada ucjelovljene u Kulenovic'evu sonetu, gdje se u umjetnichkoj oplodnji preplic'e forma soneta i tariha, te savremena filozofija Okcidenta i islamska duhovnost i mistika Orijenta.

Nazhalost, u historijskom vremenu postoje i druge i drukchije silnice, one represivnih i apokaliptichnih sila, haosa rata, pomrachenja uma i besmisla, beskrajnosti zla i duhovnog potonuc'a. Otuda je civilizacijski shok izazvan rushenjem Starog mosta imao dalekosezhan odjek i veliki stvaralachki potjecaj za ljudski i umjetnichki gest i chin osude zla i mrzhnje. Poetski i slikovno izrazhavano je nemirenje i neprihvatanje pobjede bezumlja chiji je sukus izrazhen u nadnaravnoj moc'i egzistencije mosta, u stihovima mistichnog prelaza on se vinuo: Preko mjeseca / iznad vode / Na nebo c'uprija / Da bude. (H. Bashic')

Most tako nije izgubio nishta od znamenja stjecana vijekovima, vec' je njegova simbolika postala misaono josh gushc'a u svojoj pluridimenzionalnosti; pridodana su mu i nova aktuelna znachenja u savremenom svijetu susretanja i spajanja razlichitosti.

Rukopis Stari most u Mostaru autora A. Cigic'a i A. Mishkovic'a dobro je zamishljen, a sakupljeni raznovrsni materijal sistematiziran je i ukomponiran u cjelinu na takav nachin da je informativan i pregledan, a estetski ostavlja dojam na visini postavljenog cilja.

Zbog svega naprijed sazheto iskazanog, rukopis Monografije smatram vrijednim, te sa zadovoljstvom i bez ikakve zadrshke preporuchujem za shtampu.

Pogledajte i internet stranicu:

Monografija ”Stari most u Mostaru” – Mostaru na uzdarje

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Safet Zec: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-11-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden