Most - Index
Most - Pretplata
Šefkija Mahić: Plodovi ljeta [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 178 (89 - nova serija)

Godina XXIX septembar/rujan 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Prof. dr. sc. Elbisa Ustamujić
Na uzdarje gradu

Recenzija monografije ”Stari most u Mostaru”
Alije Cigića i Ante Miškovića

Rukopis Monografija Stari most u Mostaru autora Alije Cigića i Ante Miškovića vrijedan je pothvat od kulturološkog značaja ne samo za Mostar i Bosnu i Hercegovinu, nego i za širi prostor osmanske arhitekture, pa i dalje, sve dokle dopire slika i glas o glasovitome Mostu. Sakupljenom građom knjiga je svjedočanstvo u dokumentarnom smislu o trajanju u prostoru i vremenu i sraslošću građevine s urbaniziranjem Mostara, ali i o psihoemocionalnoj i sudbinskoj vezi ljudi i Mosta.

Autori su sistematizirali dokumente o recepciji Mosta od šesnaestog vijeka do danas. Obuhvaćena su djela umjetničkog nadahnuća, izražena u poeziji, prozi, putopisima, zapisima, i to na mnogim jezicima. Tako je zastupljena poezija mostarskih pjesnika na orijentalnim jezicima (arapski, perzijski, turski): Bajezidagića, Medžazija Šanije, Rahmija, te zapis najranijeg putopisca Evlije Čelebije, pa sve do najznačajnijih autora našeg vremena. U Monografiji je sabrano, u rasponu više od četiri stotine godina, oko dvije stotine autora, među kojima su neki zastupljeni s više priloga. Uvrštene su i izjave, i prigodni tekstovi, i zapisi o značaju, vlastitom doživljaju i obnovi Mosta od domaćih i svjetskih uglednika, političara, arhitekata i građevinara, te književnika, slikara, muzičara, teatrologa do skakača s Mosta i običnih ljudi.

Jusuf Jusa Nikšić: Uvijek nešto drugačije, 1982.

Jusuf Jusa Nikšić: Uvijek nešto drugačije, 1982.

Knjiga je posebno bogata likovnim prilozima (257) koji premašuju broj tekstova, među kojima su i gravure, akvareli, ulja, radovi u bakru, plakati, poštanske marke, novčanice, korice knjiga ili je slika Mosta poslužila za dizajniranje kutija za bombone, tabakere i drugog. Najstarija likovna djela datiraju tek iz devetnaestog vijeka i prvi su slikari stranci, a eksponati su sačuvani u knjigama, zbirkama i muzejima širom Evrope. U dvadesetom vijeku inicijativu su preuzeli domaći umjetnici, školovani najčešće u Parizu, i nema značajnijeg slikara na širem južnoslavenskom prostoru a da nije poveo likovni dijalog s mostarskim Starim mostom i ostvario vrijedno djelo.

Most, stari, mostarski, postao je simbol za savršeno umjetničko djelo koje multiplicira poruke u rasponu ljudske prolaznosti i trajnosti građevina, kako bi Andrić rekao: dobro smišljenih i tvrdo zasnovanih da budu hair i ljepota, do estetskom sublimacijom ostvarene sinteze Istoka i Zapada ucjelovljene u Kulenovićevu sonetu, gdje se u umjetničkoj oplodnji prepliće forma soneta i tariha, te savremena filozofija Okcidenta i islamska duhovnost i mistika Orijenta.

Nažalost, u historijskom vremenu postoje i druge i drukčije silnice, one represivnih i apokaliptičnih sila, haosa rata, pomračenja uma i besmisla, beskrajnosti zla i duhovnog potonuća. Otuda je civilizacijski šok izazvan rušenjem Starog mosta imao dalekosežan odjek i veliki stvaralački potjecaj za ljudski i umjetnički gest i čin osude zla i mržnje. Poetski i slikovno izražavano je nemirenje i neprihvatanje pobjede bezumlja čiji je sukus izražen u nadnaravnoj moći egzistencije mosta, u stihovima mističnog prelaza on se vinuo: Preko mjeseca / iznad vode / Na nebo ćuprija / Da bude. (H. Bašić)

Most tako nije izgubio ništa od znamenja stjecana vijekovima, već je njegova simbolika postala misaono još gušća u svojoj pluridimenzionalnosti; pridodana su mu i nova aktuelna značenja u savremenom svijetu susretanja i spajanja različitosti.

Rukopis Stari most u Mostaru autora A. Cigića i A. Miškovića dobro je zamišljen, a sakupljeni raznovrsni materijal sistematiziran je i ukomponiran u cjelinu na takav način da je informativan i pregledan, a estetski ostavlja dojam na visini postavljenog cilja.

Zbog svega naprijed sažeto iskazanog, rukopis Monografije smatram vrijednim, te sa zadovoljstvom i bez ikakve zadrške preporučujem za štampu.

Pogledajte i internet stranicu:

Monografija ”Stari most u Mostaru” – Mostaru na uzdarje

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Safet Zec: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-11-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden