Most - Index
Most - Pretplata
Zdravko Mihajlovic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 176-177 (87-88 - nova serija)

Godina XXIX juli-avgust/srpanj-kolovoz 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Sule Sharic'
Ostajmo ovdje!

Mostar, nedelja, jutro...

Pritislo brate nekakvo sivilo, pa bogu dushu, a bog je nec'e. Prolijec'u sitni bijeli kristali, pa se slazhu po bajamovom beharu chinec'i nekakav chudan neprirodan sklad.

A lijepo su meni stari govorili: ”Ne mozhe sine zima na nebu ostati”. Pa ako je to tako, onda je bolje neka pada, da se shto prije kutarishemo nama ne draga gosta i da udjemo u onaj rascvjetali, a ”vatrom i gromom” popaljeni Mostar. Odagnac'e behar onu uchmalost dushe, raskravic'e sledjene suze shto u svojoj chistoti poruku nose, a razna sjec'anja bude. Samo nec'u, svjesno nec'u misliti o onom ruzhnom, jer zhivot ima svjetliju stranu.

Natovario sam na sebe robe ko’ Eskim, u dzhepove potrpao ono najpotrebnije pa se zaputio brdu. Odoh na nashu snijegom prekrivenu ljepoticu shto je Rujishtem zovu, ne bih li na trenutak razumio moga ”brata” Ismu u ledom okovanoj Norveshkoj. U mislima c'u mu poslati poruku da eto i mi imamo sve ono shto i oni ”gore” i josh ljepshe, pa neka razmisli.

Vesna Oborina: Most zhelja

Vesna Oborina: Most zhelja

Malo nas je Ismete ostalo iz one generacije, pa josh rasuti po svijetu kao da i ne postojimo. A bilo bi tako lijepo, opet se okupiti, opet ruku jedan drugom chvrsto stisnuti i lijepu besjedu zapocheti, pa bar na trenutak prizvati mladost i tiho, onako u pola glasa zapjevati. Pa onda u tishini, jedan pored drugog u mislima odlutati u sjec'anja na one tako nam drage, a sada vec' tako daleke prijatelje i bez sjete im rahmet nazvati.

Puno je toga josh medju nama ostalo nedorechenog, puno neisprichanog, a vrijeme neumitno teche i ostavlja sve manje nade da c'e biti prilike za nova druzhenja, nova sjec'anja, nove radosti. Znam da c'esh mi rec'i da zhivotne puteve ne odredjujemo mi, ali mi se ipak chini da u nama ne postoji onaj minimum volje koji bi prevagnuo na zhelji povratka. Puno vas je negdje daleko, a nostalgija pritiska, pa osiromashuje dushu i stvara varljivu sliku srec'e. Ujadili, brate, ovi tuzhni haberi iz tudjine, pa ja zato ipak vjerujem, zhelim da vjerujem u vash skori povratak, jer vi ste dio ovoga grada, njegova tuga i radost, njegova nada, sve ono po chemu je bio prepoznatljiv u cijelom svijetu.

Dodjite da srcem i umom gradimo ovaj nash lijepi grad, ovu nashu jedinu nam domovinu i ne dozvolimo da veo zaborava prekrije mezarja nashih predaka.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem-Moca Dizdar: Postidjeni Hajrudin [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-10-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden