Мост - Индекс
Мост - Претплата
Здравко Михајловић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 176-177 (87-88 - нова серија)

Година XXIX јули-август/српањ-коловоз 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Суле Шарић
Остајмо овдје!

Мостар, недеља, јутро...

Притисло брате некакво сивило, па богу душу, а бог је неће. Пролијећу ситни бијели кристали, па се слажу по бајамовом бехару чинећи некакав чудан неприродан склад.

А лијепо су мени стари говорили: „Не може сине зима на небу остати“. Па ако је то тако, онда је боље нека пада, да се што прије кутаришемо нама не драга госта и да уђемо у онај расцвјетали, а „ватром и громом“ попаљени Мостар. Одагнаће бехар ону учмалост душе, раскравиће слеђене сузе што у својој чистоти поруку носе, а разна сјећања буде. Само нећу, свјесно нећу мислити о оном ружном, јер живот има свјетлију страну.

Натоварио сам на себе робе ко’ Еским, у џепове потрпао оно најпотребније па се запутио брду. Одох на нашу снијегом прекривену љепотицу што је Рујиштем зову, не бих ли на тренутак разумио мога „брата“ Исму у ледом окованој Норвешкој. У мислима ћу му послати поруку да ето и ми имамо све оно што и они „горе“ и још љепше, па нека размисли.

Весна Оборина: Мост жеља

Весна Оборина: Мост жеља

Мало нас је Исмете остало из оне генерације, па још расути по свијету као да и не постојимо. А било би тако лијепо, опет се окупити, опет руку један другом чврсто стиснути и лијепу бесједу започети, па бар на тренутак призвати младост и тихо, онако у пола гласа запјевати. Па онда у тишини, један поред другог у мислима одлутати у сјећања на оне тако нам драге, а сада већ тако далеке пријатеље и без сјете им рахмет назвати.

Пуно је тога још међу нама остало недореченог, пуно неиспричаног, а вријеме неумитно тече и оставља све мање наде да ће бити прилике за нова дружења, нова сјећања, нове радости. Знам да ћеш ми рећи да животне путеве не одређујемо ми, али ми се ипак чини да у нама не постоји онај минимум воље који би превагнуо на жељи повратка. Пуно вас је негдје далеко, а носталгија притиска, па осиромашује душу и ствара варљиву слику среће. Ујадили, брате, ови тужни хабери из туђине, па ја зато ипак вјерујем, желим да вјерујем у ваш скори повратак, јер ви сте дио овога града, његова туга и радост, његова нада, све оно по чему је био препознатљив у цијелом свијету.

Дођите да срцем и умом градимо овај наш лијепи град, ову нашу једину нам домовину и не дозволимо да вео заборава прекрије мезарја наших предака.

Претходна · Садржај · Наредна

Екрем-Моца Диздар: Постиђени Хајрудин [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-10-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска