Мост - Индекс
Мост - Претплата
Здравко Михајловић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 176-177 (87-88 - нова серија)

Година XXIX јули-август/српањ-коловоз 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мишел Леметр (: Michel Lemaitre)
Босно и Херцеговино, лијепа и племенита!

Писмо Мостарском муфтији Сеиду еф. Смајкићу

Твоје планине имају снагу стијена и благост њиховог покривача. Твоје ријеке су валови брзи, валови и струје живота. Твоје равнице су смирене и племените. Твоји паркови су шкриње са благом, а језера бисери. Ти си прољеће и љето. Ти си и јесен и зима када твоје сњежне планине постају усамљене тврђаве; кад твоје ријеке постају силовите бујице, а језера која су љети драгуљи под зрацима сунца, покривају се ледом да се уклопе у нови оквир који им дају кристални снијегови.

Босна и Херцеговина је тиха, али у њеним њедрима вјечне снаге покрећу долазак новог прољећа. Дивим се твојој љепоти у свако доба. Ти си лијепа и ја те волим.

Твоја дјеца су твоја слика. Као твоје планине, и твоји људи су снага и благост. Као твоје ријеке, твоје жене су пуне живота: Мајка – лука мира за породицу, Кћер – поносна, разиграна и распјевана. Као твоје равнице смирене и племените, твоја дјеца су гостољубива и добра за странца.

Јерко Бакула: Канкан 6, дрво-орах

Јерко Бакула: Канкан 6, дрво-орах

Земљо, прелијепа и преплеменита, са твојом толеранцијом, католик, муслиман, жидов, православац могли су живјети у миру и љубав је побјеђивала границе и обичаје и била су могућа вјенчања твоје дјеце иако су били различитих религија.

Као и у Либану, другој регији толеранције, нови барбари нису могли то толерирати и мјесецима су сијали мржњу и страх од других. Нове усташе и четници су убијали, силовали, палили, а њихове дивље банде су се регрутирале од насилних, застрашујућих, садистичких бића. И било је то у Чапљини, Стоцу, Мостару, Сребреници, Горажду, Бањалуци и хиљадама мјеста гдје су твоја дјеца претрпјела ужасе рата.

А људи из Европе и свијета су плакали суосјећајући и бунили се због немоћи и одбијања наших влада да интервенирају.

Кад си патила и била храбра, очи свијета су биле управљене према теби. Твој главни град Сарајево симболизирао је твој отпор. Барбари су га гушили данима, мјесецима, гранате и снајпери били су њихово оружје за уништавање, рањавање и смрт. Видим Сарајево и видим те као жену Сарајева, мршаву, исцрпљену, поносну и мирну у исцрпљујућим редовима за храну или воду, са страхом али ти, лијепа, поносна и нашминкана (неким чудом!), Жено у твојој љепоти, твом достојанству оном достојанству коју су дивљаци жељели уништити. И у том отпору – уједињене – ја сам сусрео муслиманску, католичку, жидовску и православну жену.

Земљо, лијепа и храбра, твоја дјеца заслужују поштовање. Немој их изневјерити. Фаворизирај долазак на власт правих политичара, способних и несебичних. Одбаци нетолеранцију из свих твојих цивилних и вјерских институција и створи увјете повјерења да би сви они ван Босне и Херцеговине који ти желе помоћи могли то и учинити.

Окрени своје очи према западу и узми оно што је добро. Одбаци наш материјализам и ароганцију, наше лажне вриједности које нас воде у пропаст. Окрени очи према истоку и дубокој духовности и одбаци тиранију незналица које осуђују за злочин оне који не прихватају њихове интегристичке концепције њиховог бога и њиховог свијета.

Земљо вјечна, твоја дјеца настављају изражавати на најбољи начин исток и запад и према теби ће се окренути свијет са поштовањем и дивљењем. За ово ће требати године и до краја мог живота моје срце и моје мисли ће бити упућене теби. Све добро што ти се деси учиниће ме сретним, а ако те поново задесе несреће онда ћу плакати. Али, ја имам повјерења у твоју будућност.

Michel Lemaitre
8 Rue de Solferino
13006 Marseille
France

Претходна · Садржај · Наредна

Екрем-Моца Диздар: Постиђени Хајрудин [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-10-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска