Мост - Индекс
Мост - Претплата
Екрем Ханџић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 175 (86 - нова серија)

Година XXIX јуни/липањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Посљедња вожња Шемсудина Баџака

Као да је Мостар и Мостарце неки нови усуд снашао. Само у посљедње вријеме, на пут без повратка одоше: Фадила Чустовић, Нијаз Батлак, Ненад Жујо, Владо Тодоровић, Смиља Рогић, Зехра Ханџар, Стефан Сунарић, Миленко-Бела Беловић, Хамдија Џуџа, Миливоје Мркић, Чедо Хаџић, Исмет Дервишевић, Неђа Андрић, Сади Ћемаловић, Шемсудин Баџак...

Сви, као људи, бијаху тако различити, а у смрти једнаки: нестали су тихо, достојанствено.

Све сам их у душу познавао и волио као најмилије своје.

На њиховом испраћају, на мостарским харемима и гробљима туга бијаше голема и, што би Македонци рекли, најголема.

Ово је слово о Шемсудину Баџаку који је, након једанаест операција (!) преминуо у Лондону, а сахрањен недавно на атеистичком гробљу у Мостару, уз посмртне звуке градске глазбе.

Када сам га задњи пут, лани, видио у болници Јужни логор, говорио је тако сјетно и мирно, као да је слутио тешку бољку скорог одласка и растанка са својим највољенијим и најрођенијим. А био је, рече, дошао у родни град да, кратки одмор, проведе у рибарењу на Неретви и Буни.

Понекад ми се чинило да његово пуначко лице, увијек спремно да се претвори у неку радосну гримасу, највише свједочи о његовој патњи и страдању када су га фашисти, 1993. године, отјерали из његовог стана и његовог града; свједочи о цијени коју је Шемсудин Баџак плаћао за своју личну слободу и слободу своје породице, за то, обично људско право да се у свим срединама гласно смијеши и да без страха и уступака прави те мостарске досјетке.

Александар-Ацо Јаничић: Стећак

Александар-Ацо Јаничић: Стећак

Његова посљедња досјетка, бијаше уједно и посљедња Шемсудинова жеља саопштена у самртничкој постељи:

Када су га, након силних погребних перипетија у Лондону, мртвог, у сандуку довезли у Мостар, његова добра супруга Весна, кћи Јасна, син Денис, брат Ибрахим и зет Драгомир – у црним колима „Комоса“, са беживотним Шемсудиновим тијелом обишли су Мостар на релацији: Царински мост – Центар II – Авенија – Рондо – Лиска улица – Доња махала - Бркићев мост – Титова улица – гробље Сутина...

Из хладне туђине је писао: огрије га сунце када у Лондону, као претплатник, добије „Мост“ из Мостара.

Шемсудиново сунце сијаће и у тмини.

Драги Шемсо, да сам знао да је наш посљедњи сусрет био у болници Јужни логор, позвао бих мостарске рибаре, твоје јаране, да барем, још једном препричате бројне незаборавне успомене и догодовштине са Лехиног вира, па са Родочког пијеска, Бунских канала, Вран-камена, Зечјег брчка, Марине пећине...

Да сам знао да нам је то посљедњи сусрет и виђење, добри друже, замолио бих директора Медицинског центра дра Сафета Омеровића да заједнички обиђемо твоју викендицу у Косору, твој златни перивој и твоје опоравилиште...

Да сам знао... позвао бих све твоје колеге из Лондона – Мирзу, Хиџада, Цезу Данона, Даворку, Олега, Тању, Барзу, Пепиће итд... да се, по повратку у дијаспору нађете на мухабету у кући Бранислава-Куле Кулаша.

Да сам знао и да нећеш дочекати отварање обновљеног, новог Старог моста, рекао бих ти да то, уистину, јесте церемонија, јесте свјетски догађај, јесте свечаност, али не и радост: то је жалост и туга – да је баш наша генерација дочекала да убице, силеџије и паликуће, какве није запамтила новија историја, не само убијају Мостар и његове људе, него да убију и величанствени драгуљ градитељске баштине и духовни амблем Мостара, Хајрудинов мост; још бих рекао да ће наш град надживјети сва искушења и опструкције и да порицање љубави Мостара и вјере у заједнички живот Мостараца, значи гашење свјетла и сунца у души једног града и једног народа.

На том парчету свијета, парчету мостарском, твој град је остао и опстао и онда када су га бјесомучно нападали тирани са брда, када су му – 9. новембра 1993. године – из имена ишчупали сва слова и када је остало само оно: АР.

Да је знао за твоју посљедњу досјетку, твоју посљедњу жељу и вожњу мостарским улицама, и овај би мостописац сјео у „Комосова“ црна кола да те испрати до вјечног почивалишта и каже: хвала Шемсудину Баџаку за љубав и доброту, хвала за радосне тренутке које нам је за живота подарио... и да га задњи пут поздрави с нашим традиционалним и популарним:

Драги Шемсудине – бистро!

Претходна · Садржај · Наредна

Екрем Ханџић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска