Мост - Индекс
Мост - Претплата
Екрем Ханџић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 175 (86 - нова серија)

Година XXIX јуни/липањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Инес Кајић
Крагујевачки дани пријатељства

Шутња слама многа пријатељства, рекао је Аристотел, а шутњом на позив крагујевачког градоначелника није одговорила мостарска делегација када је почетком мјесеца маја добила званичан позив да посјети овај град. Крагујевац током мјесеца маја обиљежава свој дан а то је прилика да се сусретну бројни представници побратимљених градова са подручја еx Југославије али и свих других држава који на тај начин желе обновити покидане везе.

Вријеме је, оцијенио је добро мостарски градоначелник, да се отпутује у овај побратимљени град те обнове стара пријатељска дружења и успоставе покидане везе.

Већ 28. година траје пријатељство између Мостара и Крагујевца али посљедњих 10. зид шутње био је јак, али не и непремостив.

Крагујевац је тих првих дана маја био стјециште бројних страних делегација из Италије, Румуније, Македоније, Пољске, Босне и Херцеговине. На позив градоначелника др. Влатка Рајковића, иначе проевропски и продемократски оријентисаног србијанског политичара, одазвали су се скоро сви градови пријатељи како би се прекинула „шутња“ а ријечју и дјелом показало да млади нараштаји траже и желе видјети шта се то дешава у њиховом сусједству.

Посјета делегације Мостара Крагујевцу

Посјета делегације Мостара Крагујевцу

Градоначелник Влатко Рајковић је изузетно цијењен на домаћој политичкој сцени а крајем септембра поново ће се кандидовати за функцију коју тренутно обавља. Његовим доласком, како сам могла чути од бројних новинара колега, Крагујевац је доживио завидан прогрес а Градска управа својим упорним радом отворила је врата најближим сусједима али и Европи, јер схватили су да без таквог односа могу остати само још у дубљој изолацији.

Делегацију Мостара предводио је градоначелник Хамдија Јахић, допредсједник Градског вијећа мр. Милан Јовичић, директор администрације Градске управе Божо Ћорић те чланови Уреда за односе с јавношћу Инес Кајић и Мирослав Ландека.

Крагујевчани су се показали као изузетно добри домаћини и током три дана, колико смо били њихови гости присуствовали смо бројним културно-традиционалним манифестацијама, ликовним и цвјетним изложбама, а другог дана нашег боравка посјетили смо и споменик у Шумарицама, недужним жртвама из познате пјесме Десанке Максимовић:

„... Било је то на брдовитом Балкану... мученичком смрћу умрла је чета ђака у једном дану...“

Нисам могла а да не помислим, да тако свирепе сцене мучења и убистава нису могле бити мисао водиља да нам се то више никада не понови, да више никада на такав начин не осјетимо горчину... али... на нама је поново тежак задатак... градити добре односе и памтити историју. Не заборавити.

На свечаној сједници у Старој Скупштини у поводу обиљежавања Дана Крагујевца гдје је, на изненађење бројних званица, угледних гостију те бројних делегација у присуству принца Александара II Карађорђевића градоначелник Мостара добио најдужи пљесак за говор који је био истина кратак, али садржавао поруке које одишу позивом на толеранцију и суживот као и на премоштавање разлика и подијељености.

„Мостарски Стари мост симбол је поновног рађања суживота и пријатељства међу грађанима Мостара, и тај симбол Босне и Херцеговине биће свечано отворен 23. јула ове године, због тога нека он буде повод за долазак крагујевачке делегације у Мостар како бисмо на тај начин указали да мостови служе у функцији спајања а не раздвајања“, рекао је градоначелник Мостара у Старој Скупштини а његов говор пренијеле су све телевизијске и радио станице у Србији.

Утиске које смо понијели из Крагујевца, заиста мијењају досадашњу слику на стање и политичке прилике у Србији. По бројним садржајима и уређености града Крагујевац подсјећа на Мостар, па је вјерујем то био и разлог због којег је још давне 1976. године склопљено пријатељство између ова два града и како кажу они који још памте те дане били су то незаборавни садржаји за које ће, ако Бог да, бити још прилике да их у потпуности обновимо.

Да ли ћемо то заиста и урадити остаје да се види, али наш је задатак да на ову посјету одговоримо истом гостољубљошћу којом смо били дочекани након толиких година послијератне шутње.

Претходна · Садржај · Наредна

Екрем Ханџић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска