Мост - Индекс
Мост - Претплата
Мирсад Шишић: На Хутову, уље на платну [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 174 (85 - нова серија)

Година XXIX мај/свибањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мирзет Ибришимовић и Александар Адамовић
Слика као опредмећена музика

Кратак критички осврт на 7. самосталну ликовну изложбу
Афрички плес Мирсада Хаџиефендића из Тузле

Хаџиефендићева слика не као препис плеса већ као опредмећена музика. Прва особина његове боје је ритам. Ритам нага заноса акта податна музици у којој је Творац, Тајанство и Врхунац. Нота иначе ништа не означава, али је сликар означио ноту, по мјери фигуре непрозаична чувства. Осликао је доживљај музике и нека стања несагледива смисла чији је садржај само умјетношћу изрецив.

На овим сликама музика престаје да је сама себи знамен и чујемо живост зелене боје ватре распламсале из очију плесачице и на садржај и на форму, без амбиције да интерпретира Емоцију, чије тежиште није размахану сензуализму. Ако се гледају дуго или у низу приказује се потенција покрета тијела и нечег непредвидива на излизан језик појмова, али нечег што се лако споразумјева са духом у цјелини, не изузимајући ни просторе мистичне чулности.

Препуштајући се осјећају музике нацртао је звучност љепоте тијела у његовој тежњи да сресе смртни мук и мрак, или пресретне спознајом и вјером у магичне предјеле чиста трајања. Крик вјечне тишине из провалије уста плесачице, као грешка у просудбама древна разума, може бити заметак духовности даровита посматрача.

Тузла, март 2004.

Мирзет Ибришимовић

Мирсад Хаџиефендић: Из циклуса Афрички плес Мирсад Хаџиефендић: Из циклуса Афрички плес

Мирсад Хаџиефендић: Из циклуса Афрички плес

Мирсад Хаџиефендић рођен 6.12.1969. године у Тузли. Члан УЛУПУ БиХ-а од 1998. године. Излагао 7 пута самостално и учествовао на 20 колективних изложби. Добитник Гранд При-а на 1. Бијеналу минијатуре БиХ 2001. године. Власник галерије Ми-Ритмо у Тузли.

Ликовна интересовања Мирсад Хаџиефендић почиње да испољава подкрај осамдесетих година сада већ прошлог вијека, у клими све снажније рефлексије глобалног постмодерног сензибилитета на домаћу културу, а у конкретном окружењу једне изразито урбано сензибилизиране и стваралачки оријентиране скупине младих Тузлака која се изражавала кроз музику, модерни плес хип-хоп културе, графите и фотографију... У ратној и поратној Тузли ће са необичном енергијом започети нову фазу свог животног и стваралачког активизма. Овај период карактеризира стапање све разуђенијег истраживања модалитета сликарског израза са музичким идиомама надахнутим екстатичним сазвучјима и ритмовима дубоко проживљене латино и афро културе. Ово креативно стапање наћи ће и свој посебан дјелатни облик у културном активизму усмјереном ка успостављању и раду галерије Ми-Ритмо и џез-клуба Пунто.

Мирсад Хаџиефендић: Из циклуса Афрички плес

Мирсад Хаџиефендић: Из циклуса Афрички плес

У ликовном раду ће се изразито осјетити тај спој живог ритма, дивљег колорита и експресивног сликарског израза који ће на чврстом осјећају за композицију, што га је изградио кроз студирање фотографског кадра, резултирати свјежим ликовним рјешењима... Можда је управо у овим радовима, чија се метода очуђавања предметног свијета донекле поклапа са оним из цртежа у техници угљена на папиру, садржана и основна порука овог умјетника: свијет је за нас онакав каквим га видимо кроз оптику језичког (ликовног) израза који смо изабрали да опишемо оно што видимо и доживљавамо. Стога истина о свијету има онолико колико има и виђења тог свијета. Другим ријечима, оно што подразумјевамо да је свијет око нас производ је језика медија који нам је на располагању и чија нас употреба дефинира. Какав ће тај свијет бити овиси о томе колико смо креативни, односно како употребљавамо медиј. У томе и јесте смисао постојања умјетности.

Тузла, април 2001.

Александар Адамовић

Претходна · Садржај · Наредна

Габријел Јуркић: Стари мост, уље на картону, 1930. [Повећај] Рудолф Хаупт: Стари мост, акварел [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска