Мост - Индекс
Мост - Претплата
Мирсад Шишић: На Хутову, уље на платну [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 174 (85 - нова серија)

Година XXIX мај/свибањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Азер Југо
Мртвац који се смијеши

Невјероватна и истинита прича о неуништивом осмијеху

Мурат је био човјек за којег су сви мислили да знају узроке његове среће вјерујући да је она дошла једног дана када је имао 23 године, када је већ тражио младу за женидбу и кад га је његов најдражи дорат ритнуо задњим копитом у главу тако снажно да су сви који су то видјели помислили да му се глава истог трена распукла и крв шикнула од силине ударца на нокте од прстију на ногама и рукама и на уши и на задњицу и да је остао на мјесту мртав јер тако снажан и бијесан ударац најбољег и најснажнијег коња у селу не би издржао ни други коњ који би био чак снажнији од Муратовог нити би га издржао башлук пола хвата укопан у земљу већ можда само орах стар стотину година али би му стара кора на том мјесту сигурно отпала. Дотрчали су до њега као до мртваца, оплакали га, узели га у руке, привијали на груди, окапали сузама, као мејта на раменима пренијели до куће, полегли га у собу на под и онда установили и да је мртав и да дише. Није могао помакнути ни једним дијелом свог тијела, руке и ноге су му биле немоћне и тешке као жељезне шипке и како би их подигли тако би пале у првобитни положај па није било сумње да је мртав али је ипак дисао иако му је цијело тијело већ било хладно.

Једино што нико није могао објаснити био је осмијех који се појавио на његовом лицу још оног тренутка кад су га тек полегли на под. лли су можда тај осмијех тек тада у својој тој муци и видјели. Можда се он био појавио и прије, још док је лежао испружен на ледини.

Љубо Лах: Босански пејсаж

Љубо Лах: Босански пејсаж

Хоџа Везир, који је већ стигао, са искуством обиласка Ћабе и чак два путовања у град у којем су убили царевог сина, који је видио Цариград и бројио кораке свог хаџијског пута на теспиху, који је видио највећу ћуприју на свијету и једну још сличну али пуно мању и скоро исто толико стару и сам је био затечен тим мртвацем који дише.

Кад су хоџу упитали одакле Мурату осмијех на лицу ако је скоро мртав, он је мало застао, неколико тренутака промишљао а онда одлучно рекао:

– Мора да му је драги Аллах већ рекао да ће у најдивније, од свиле и памука, од баршуна и перја препелица, одаје џенета.

Сви су се слагали да нема никакве сумње да је умро само што је дисање хтјело да их завара те су сви чекали до касно у ноћ да престане дисати и да се коначно утврди да је посве мртав. И њима би лакнуло – није им било свеједно гледати га онако мртвог како дише и још се уз то смије.

– Глухо било. – говорили су тихо и врховима прстију отресали од себе са одјеће у предјелу прса они који су дошли да виде шта се десило.

На глави му није било никаквог ожиљка чак ни капи крви па ни најмање ранице иако су сви видјели да га је коњ ритнуо у главу, али се сви који су видјели тај призор нису слагали гдје га је коњ ритнуо: у лице, у чело, у потиљак или у тјеме па су му пребирали по глави и двадесети пут тражећи какав ожиљак. Био је то Муратов најдражи коњ од којег се није одвајао ни за радова у пољу ни онда када не би било радова и кад би га јахао тек да би један другом правили друштво.

Прошла је поноћ а Мурат је још увијек био мртав и дисао једнако као и кад су га тек унијели у кућу и полегли на под, на један метар од фунуре, на два корака од сећија и на три корака од врата. Полако су се припремали за његову сахрану. Поново су му подизали руке и ноге које су се стропоштавале назад баш као у мртваца. Онда су га скинули и почели шкакљати по табанима и чешати али ништа се није промијенило. Нису знали шта да чине: да га припреме за сахрану или да још чекају. Био је мртав и није био мртав Био је жив и није био жив Осмијех који му није силазио са лица, чак озареност и срећа који су избијали из тог осмијеха, изазвали су у тим сатима страх и чуђење. Али, тај га је осмијех спасио: и поред тога што је још увијек помало дисао, осмијех на његовом лицу све је збунио те се, док је свитало, више нико није усудио тако олако говорити о његовој смрти мада се нико није усуђивао ни тако олако говорити о његовом животу. Нису знали је ли жив или мртав али су знали да је истовремено и жив и мртав.

Истуцали су црвени лук и ставили га у мокре крпе насапуњане сапуном од крављег лоја и тим крпама ставили облоге на главу тако да му је глава била прекривена све до усана на којима је блистао исти осмијех који се није дао ничим омести. Осмијех је био жив – све остало у њему је било мртво.

Кад му се у зору осмијех проширио по лицу и кад му лице више није било тврдо као да је од смрзнутог дрвета, још је дисао и одлучише да још сачекају да потпуно умре те ге пренесоше на сећију до фунуре не би ли топлина загријала његово тијело које је већ од самог тренутка ударца било хладно као у леша старог три дана.

Након неколико дана утврдише да је осмијех на његовом лицу раван коњском осмијеху, али и даље је био хладан. Његов отац, који је убио коња из сачмарице након што му је овај убио сина, претрнуо је од страха од помисли да му је на сина прешла коњска памет и да ће са њом, а не оном људском, отићи на онај свијет.

И даље је упорно дисао. Иако нису знали да ли од тога има користи, облоге од истуцаног црвеног лука и сапуна од крављег лоја, стављали су му сваки дан, прекривајућу му дио главе који је био под косом и челом.

На кашичицу су му давали воде и супе. Прогутао би али није хајао.

Осмијех му је постајао све шири и шири а лице престало бити укочено и сада му је непрестано било озарено тако да је свако ко би га видио закључио да такав осмијех може имати само врло сретан мртвац.

– Таман, глухо било, к’о да му је памет у џенету а душа на овом свијету. – кукала му је мајка.

Закључили су да је толико срећан да се то не може измјерити никаквим људским мјерама. Његов отац је скоро почео жалити што је убио коња који му је тако много усрећио сина у тој тешкој болести коме из које се није могао пробудити.

За доктора је био загонетка: он је био сигуран само да је приликом ударца коњ повриједио неки од центара у мозгу, али даље се није усуђивао прогнозирати јер је једва чекао да оде из те куће, замакне иза првих штала и онда се, још сумњајући у оно што је видио, почне смијати том невјероватном лицу мртваца који је раширио свој осмијех.

Хранили су га супом и комадићима куханог кромпира умоченог у сол, млијеко и млади сир и бојали се дати му тврђу храну у страху да се не удави.

Прошла су 22 дана а осмијех није силазио са његовог лица. Када се пробудио тог уторка, рекао је као да је прије пола сата заспао:

– Мерхаба бабо, како ми је дорат ?! – а осмијех му није силазио са лица нити ће више икада сићи нити ће се сјај безбрижности изгубити из његових очију.

Натјерали су га да још мјесец дана лежи на сећији крај фуруне, али супу више није јео на кашику већ ју је пио из велике шоље, уз то тражећи да кухани кромпири буду у њој изгњечени, а придизао би се једино кад би јео сухо месо козлетине плануло на жару храстовине.

Љубо Лах: Киша

Љубо Лах: Киша

Кад је ојачао и придигао се, осмијех је остао као једини траг и ожиљак од ударца који је добио од коња и могао га је ублажити само тамноплавом французицом и брчићима баш онаквим какве је Хитлер имао али узалуд, осмијех се није дао па је и да је потпуно владао његовим лицем као да га је ухватио у кафез из којег му није било излаза. Кад би га човјек боље погледао закључио би да је осмијех том човјеку потпуно уништио лице. Очи, нос, образи, брада, обрве, чело – све је то измицало свом облику и било подређено осмијеху.

Није био радо виђен у тужним приликама ни на сахранама на којима су се људи одмицали од њега, али он, као за инат, није никад пропустио ни једну сахрану у свом нити оближњим селима. Касније, пуно година касније, када га рат натјера у град, задржаће обичај и одлазиће на сахране и знанима и незнаним и задавати муке тужним и оним „пристојнима“.

Међутим, он није ни помишљао да због свог осмијеха није радо виђјен ни у нормалним а камоли у тужним приликама. Јер избјегавали су га због тог осмијеха и његова родбина и познаници – не би били ради да их неко види с њим јер шта ко може причати с човјеком којем осмијех не силази с лица. Можда није махнит – али није ни да није. Посве здрав и при памети сигурно није. Што је најгоре по њега било, био је весел и у глави као и у лицу. Зато је ваљда провео живот без друштва и без пријатеља и најчешће био усамљен и препуштен усамљеничким шетњама и луњањима. Познате би радо сретао и заустављао а они би га још радије избјегли да су га опазили и још радије нестајали из његовог видокруга, кратили разговор с њим колико су могли и правили се да су у силној журби. Био је сигуран да ће друштво за разговор наћи у џамији те је свакодневно клањао свих пет ваката намаза.

Када погине Муратов двадесетседмогодишњи син и тада ће осмијех суверено владати његовим лицем које је било једнако раширено у незаустављивој безбрижности и из његових очију сијевао је увијек исти сјај радости и сузе су му текле преко бора и клизиле на крајеве његових раширених усана и клизиле у његова уста. Као што није могао обуздати осмијех није могао зауставити ни сузе и тек му се по сузама могло видјети да жали и рамена су му можда била спушетнија него иначе и покрети му били спорији и тежи. Био је од оних ријетких и проклетих који су били сретни и када умиру од туге.

Никад се нико неће усудити да му каже нешто о осмијеху којег није могао скинути са лица нити се икад ико усудио да га запита како то да је увијек насмијан и да су му очи испуњене радошћу а лице изборано безбрижношћу. Никад се нико неће усудити ни да му каже да је недостојно да се појављује на сахранама и да није радо виђен на жалостима и у тешким тренуцима, у болницама крај посте је тешких болесника. Нико се није усудио чак ни када је предсједник Тито умро да му каже да је безобразно да хода улицама са тим насмијаним лицем док су сви били озбиљни и погођени смрћу великана нити се ко усудио касније, када је сваке године сирена за узбуну у 15.05. сваког 4. маја оглашавала подсјећање на вријеме Титове смрти, када би сви у знак одавања почасти стајали на мјесту на којем су се затекли једну минуту, са добро уштиманим изразом туге на лицу, док сирена не би престала свирати, а једини он би стајао са широким осмијехом и очима пуним радости.

Умро је једног децембарског поподнева, док је снијег падао а да нико није вјеровао да је умро и опет се појавила она иста невјерица као кад су га донијели у кућу након што га је коњ ударио у главу. Пробудио се тог поподнева мртав али због осмијеха на његовом лицу, нико није могао примјетити да је мртав те су га пустили да још спава мислећи да је уморан све док, касно увечер, нису примјетили да још спава и да је то потпуно неуобичајено за њега. Нису га хтјели будити и оставили су га да спава све до јутра, али кад се ни послије девет није пробудио, ипак су одлучили да га пусте да још мало одспава, мислећи да је врло уморан након толиких година живота да жели спавати данима. Осмијех на лицу био му је толико жив да ником ни на крај памети није било да помисли да је умро. Кад је прошло подне и кад га нису могли пробудити на ручак, били су мало збуњени али његов осмијех их је одвратио од свих сумњи и оставили су га до поподневне кахве и кад су га почели будити да попије кахву пред акшам, дочекао их је исти осмијех. Почели су га тресати и вући, дизати му руке у зрак али он им је само осмијехом одговарао а подигнута рука би му се стропоштала назад. Тад су провјерили и схватили да се смије али да не дише и посумњали су да је умро, али нису могли вјеровати да се мртвац може подичити са толиким осмијехом нити да мртвац уопште може задржати осмијех да су чекали да почне поново дисати и кад су били сигурни да је чекање узалудно, са невјерицом су закључили да мора бити да је умро али их је осмијех на његовом лицу и даље толико збуњивао да су се бојали објавити његову смрт и позвати хоџу јер је један хоџа прије четрдесет и седам година већ био објавио његову смрт иако је био жив и јер су се неки од њих сјећали да је тај исти хоџа прије четрдесет и седам година рекао да је његов осмијех знак да му је Аллах већ рекао да иде у најдивније одаје џенета.

Никад се неће сазнати је ли био срећнији док је живио или кад је умирао. Ипак, неки су знали да је у свом животу био тужан бар због једне ствари: због дората који му је задао ударац у главу и којег је његов отац одмах потом убио.

Кад су на концу донијели одлуку да је овај пут неповратно мртав, буле које су прале његово тијело, нису могле вјеровати својим очима јер осмијех је остао на његовом лицу и блистао као да је жив и сјај безбрижности се ширио из његових бора. Очи натопљене бљескањем радости једва су успјели затворити али осмијеху нису ништа могли: покушали су свим доступним средствима, притискали на лице длановима да му затворе уста, шамарали, стискали али узалуд: лице мртваца би се враћало у првобитни положај и осмијех је остајао недирнут. Због тог осмијеха, био је толико жив да се нико није осјећао тужно при обреду прања његовог тијела да су чак весело чаврљали али кад су га требали умотати у бијели чаршаф, осјећали су се као да су кренули да сахране живог човјека и тада их је обузела жалост која је дорасла свој врхунац кад су му морали умотати и лице. Морали су га сахранити док се смијао смрти исто онако како се цијелог живота смијао животу и много година послије, они који су знали за то, питали су се је ли му и на костуру остао осмијех.

Мора бити да јесте – закључили су они мудрији и виђенији.

Мора бити да је био најсрећнији мртвац и смрт му није могла ништа као што му ни живот није могао.

Није било човјека који је са толико радости на свом лицу отишао на онај свијет нити је било мртваца који је тако насмијан дошао из свијета живих. У то су били сигурни.

Они који су се враћали са Муратове сахране препричавали су како су га избјегавали, обилазили, окретали главу (мада је то било тешко – таквом срећковићу тешко да можеш измаћи), како су, кад би га спазили, мијењали смјер кретања или залазили у продаваонице или кафане да би избјегли сусрет с њим. Схватали су се – јер бити виђен са човјеком којем осмијех не силази са лица није било угодно – не знаш хоће ли те неко видјети да се с њим напричаваш а њему лице онако радосно да не може нико ни мислити ништа друго него да је блесаво. А није – гријешимо душу – говорили су: он је био на свом мјесту, само радостан и у глави као и у лицу а то некако није културно ни уљудно никад било па неће ни бити. Некако је људскије кад ти је лице стално скамењено или тужно, кад ти се тиштање и бриге на лицу виде на километар далеко него кад је ваздан насмијано. Један од оних који су размјењивали сјећања на Мурата рече: - Јебему матер, ја би нешто више волио да ме коњ ударио к’о њега него да није. Он се и мртав смије, а ја се, ево ме убиј, не сјећам кад сам се задњи пут поштено насмиј’о. А шта ти остаје друго него да се на крају живота питаш ко се коме смијао: ти њему или он теби.

Претходна · Садржај · Наредна

Габријел Јуркић: Стари мост, уље на картону, 1930. [Повећај] Рудолф Хаупт: Стари мост, акварел [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска