Мост - Индекс
Мост - Претплата
Јосип Ушај: Figurae naturalis, 2002. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 173 (84 - нова серија)

Година XXIX април/травањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Анто Зирдум
Коегзистенција и егзистенција

Два су принципа коегзистенције: национализам и интернационализам. У чистом облику они се манифестирају или као ксенофобична затвореност или као козмополитска отвореност друштва спрам других етничких заједница и држава. Стабилно је свако друштво у којему су ова два потпуно опречна принципа у равнотежи тј. друштво у којему се они не искључују. Чим дође до пренаглашене оријентације друштва или водеће политичке снаге у дотичној заједници према једном од принципа, то друштво постаје нестабилно, а у екстремним увјетима оно иде у револуцију/контрареволуцију (насилну промјену власти) или рат (разарајућу катастрофу од које се свако друштво тешко опоравља).

Из ова два принципа развиле су се и двије основне идеологије од којих оне које пренаглашавају национално зовемо десним а оне које пренаглашавају мултинационално и интернационално називамо лијевим. У лепези лијевих и десних опција постоји само хипотетички центар. Стварно постоје странке лијевог и странке деснога центра и балансирањем око центра оне опстају на политичкој сцени.

Бошко Рисимовић: Вјереници, 1955.

Бошко Рисимовић: Вјереници, 1955.

Трећа идеологија и у мононационалним и у мултинационалним заједницама (а нарочито у овим другим) може бити само она која уравнотежује ова два принципа коегзистенције (не искључујући ни један) и која се умјесто коегзистенцијом бави егзистенцијом – опстанком и развитком друштва.

Име таквој идеологији је тешко дати али, увјетно, она се може звати идеологија егзистенције јер ако на једном територију у једној држави као што је Босна и Херцеговина нема егзистенције, ако људи живе биједи и свако хоће а тко год може и одлази из ове државе, онда је ирелевантно и унутарње коегзистирање националних скупина, а бесперспективно је и коегзистирање с другим народима и заједницама народа у другим државама у Еуропи. Идеологија егзистенције може се сликовито и другачије звати, нпр. идеологија чисте воде, идеологија опстанка и сл. али она свој политички израз и одраз налази у најновијој појави на политичкој и друштвеној сцени у странкама и удружењима које озбиљно преферирају екологију као нешто што је и локално (читај национално) и глобално (читај интернационално) релевантно. У Еуропи су то странке зелених.

Прилично је чудно да се у времену експлозије плуралности нису у Босни и Херцеговини појавиле странке које на прво мјесто стављају егзистенцију а на друго коегзистенцију, тј. странке које би у своме називу истакнуле еколошку оријентацију. Истини за вољу на локалној разини постоје двије странке зелених: Странка зелених Зенице и Странка зелених Бањалуке. На прошлим локалним изборима зелени Зенице ушли су у скупштину опћине, а зелени Бањалуке нису успјели освојити ни једно мјесто у локалном парламенту. И то је све до сада.

Будући су се на политичкој позорници у Босни и Херцеговини почели појављивати интеграцијски вјетрови међу мањим странкама те унутарња реорганизација истих, поспремање и рашчишћавање са старим лидерима, за очекивати је да се појави нова странка (спајањем више мањих) која неће пледирати да заузме центар већ да балансирајући у центру уравнотежи политичку сцену и уведе принципијелност и повјерење у политички живот ове земље. Морала би то бити вишенационална странка стварне босанскохерцеговачке мултиетничности која подразумијева дјеловање на цијелом територију ове државе и структуру чланства приближну националној структури становништва.

То би се по прогнозама озбиљних аналитичара требало догодити, а када ће то бити, то се ни најбољи прогностичари не усуђују предвиђати.

Претходна · Садржај · Наредна

Јосип Ушај: Пламено око, 2003. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-06-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска