Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 143 (54 - nova serija)

Godina XXVI oktobar/listopad 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Agnieszka Koecher-Hensel
JUNACI NAŠE IMAGINACIJE
Izložba poljskih pozorišnih lutaka
povodom jubilarne 50. godišnjice Pozorišta lutaka Mastar


Galerija Centra za kulturu grada Mostara, srijeda, 12. septembar 2001. u 19,30 sati

Scenarij:
Agnieszka Koecher - Hensel i Wojciech Wieczorkiewicz

Prostorna scenografija:
Wojciech Wieczorkiewicz

Upraviteljica:
Agnieszka Koecher-Hensel

Realizator:
Poljski lutkarski centar UNIMA - Poland

Izložba je realizovana zahvaljujući finansijskoj potpori Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Konzulata Republike Poljske u Sarajevu.

Gospodin Wojciech Wieczorkiewicz, poznati poljski lutkarski režiser, već je sarađivao sa Pozorištem lutaka Mostar. U septembru 1987. godine režirao je predstavu "Priča o Črvljugi, patuljcima i siročetu Marici". Fotografije sa te predstave iskoristili smo i za ovu afišu. Nakon četrnaest godina Wojciech Wieczorkiewicz ponovno je u Mostaru.

Posebnu zahvalnost dugujemo Tanji Miletić - Oručević i Huseinu Oručeviću, čija nam je pomoć u organizaciji ove izložbe bila dragocjena.

U predodžbi pozorišnih gledalaca žive junaci pozorišnih predstava. U pozorištu lutaka slike tih junaka stvaraju scenografi. U takvom izgledu u kakvom ih je stvorila njihova mašta i umijeće likovnog stvaraoca ostaju u našem sjećanju i ispunjavaju svijet naših predodžbi.

Lik Stasia (djelo Jadwige Mydlarske - Kowal) iz "Komedije za mamu i tatu" iz predstave ostvarene na osnovi dječjih drama Witkiewicza, na ovoj izložbi okružen je lutkama iz drugih predstava. Među njima nalaze se junaci mitova, legendi i bajki, likovi poznati iz književnog opusa stare i savremene poljske i evropske literature. Uz Svetu Porodicu, Tri kralja i Heroda iz božićnih misterija - poljskih jaslica - susrećemo tu i legendarnog kralja Popiela kojeg su, navodno, pojeli miševi, i Pepeljugu, uz životinje iz La Fontainovih basni, tu su i životinje iz "Klopke" - savremene satirično - političke drame Tadeusza Slobodzianka te čudna fantastična stvorenja - dobra, prijazna ljudima i opasna strašila.

Sve su lutke djelo najistaknutijih scenografa triju generacija koji su u drugoj polovini dvadesetoga vijeka formirali umjetnički svijet lutkarskog pozorišta u Poljskoj.

Ovom izložbom predstavljamo sažeti uvid u istoriju poljskog lutkarskog pozorišta posljednjih 50 godina. Tu su djela 16 kreatora posljednjih 50 godina. Tu su djela 16 kreatora lutaka triju generacija. Pokušali smo prikazati različite stilske trendove; izložba rezimira trendove u periodu nakon 1956. godine. Te godine poljska umjetnost napustila je socrealističke pravce i okrenula se apstrakciji i likovnosti. U lutkarstvu se ovaj novi pravac odrazio u upotrebi novih materijala. Drvo i koža, na primjer, imali su i simbolično značenje; drvene lutke često su predstavljale svijet običnih ljudi.

Izložba takođe predstavlja i savremene trendove u poljskom lutkarstvu. Ona pokazuje mnoštvo klasičnih tema, te načine kako se savremenim sredstvima i modernom vizijom mogu obraditi klasici. Kad spominjemo klasike, mislimo i na mitologiju i stare legende, od kojih su neke tipično poljske, a druge su dio našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa. Neki mitovi, legende i priče su poznate u cijeloj istočnoj Evropi i, čak, širom kontinenta. To je naše zajedničko naslijeđe i mi, poljski pozorišni profesionalci, predstavljamo vizije njegove interpretacije. Nadamo se da sve ove lutke čine stilsko jedinstvo, mada su prve nastale 1956., a posljednje 1999. godine.

Zanimljivo je spomenuti da ove lutke nisu kopije; svaka od njih igrala je u pozorišnoj predstavi i sad se odmaraju na ovoj izložbi. Vjerujemo da ove figure i dalje nose svu ekspresivnost i snagu koju su proizvodile na sceni. Konačno, neko je kreirao lutke, neko ih je napravio, došli su glumci koji su ih oživjeli i stotine predstava u kojima su igrale. Sve ovo može se vidjeti na svakoj lutki i to je ono što ih čini nečim značajnijim od običnih lutaka.

(Iz razgovora s autorima izložbe: Agniesczkom Koecher-Hensel i Wojciechom Wieczorkiewiczem povodom izložbe u Budimpešti)Pozorište lutaka u Mostaru najznačajnija je institucija kulture za djecu i omladinu u gradu. U svom postojanju i trajanju ova institucija je značajno učestvovala u etičkom i estetskom profiliranju generacija djece i omladine stvarajući impozantan jezik brojki, koje, mada ponekad šture, mnogo govore.

Od prve izvedene premijere 15. novembra daleke 1952. godine "Snježana i sedam patuljaka" do danas Pozorište je izvelo 135 premijernih predstava, te 6.760 repriza. Naše predstave vidjelo je preko 1.700.000 gledalaca. Gostovali smo u preko 200 mjesta. Učestvovali na značajnim festivalima u svijetu i kod nas, te gostovali u 8 evropskih zemalja.

Brojke su to koje govore o jednom sistematskom, čvrsto postavljenom humanističkom cilju. Uveseljavali mlade generacije nudeći im univerzalne vrednote kao putokaz, kako u njihovim umjetničkim opredjeljenjima, tako i u životnim ciljevima.

Danas je pred nama nova generacija umjetnika, spremna da preuzme bogato i slavno naslijeđe ove kuće. Ova generacija želi i može napraviti korak dalje, više i bolje...

Ne zaboravljamo na zahvalnost svim onima kojih nema, a čiji trag je u uspjesima ove kuće.

Na kraju valja reći: Vrata ovog Pozorišta otvorena su za sve ideje i sve ljude koji streme boljem i pravednijem svijetu...


Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Ibrahim Novalić: Predio u srcu

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 26-06-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo