Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 143 (54 - nova serija)

Godina XXVI oktobar/listopad 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Šemsudin Serdarević
KONCENTRACIJA LIKOVNOG IZRAZA


U Podkujundžiluku, pod okriljem 26. Mostarskog ljeta, kao ambijentalan sadržaj, priređena kolektivna izložba mostarskih likovnih umjetnika na kojoj je uzelo učešće preko četrdeset stvaralaca iz cijelog grada odašiljući poruku da je umjetnost pobjedila.

Na ovoj veličanstvenoj izložbi, kakva u Mostaru nije viđena posljednjih decenija, svoje likovne radove slike, crteže, skulpture, bareljefe u bakru i instalacije pokazali su: Zarifa Velić, Ekrem Moca Dizdar, Ramiz Pandur, Čedomir Hadžić, Grupa ŠIN, Vesna Oborina, Ahmed Trčalo, Dragan Pezelj, Akif Brkić, Titko Balić, Jusuf Ljevo, Salem Hadžiomerović, Milan Majerski, Enisa Šator, Ibrahim Novalić, Šefik Torlo, Mustafa Bešo, Nijaz Batlak, Adnan Husković, Bećir Burić, Azur Karamehić, Jusuf Košarić, Dragan Jelčić, Senad Lizde, Maja Behmen, Halko Čilić, Edin Ramić, Nadija (Husković) Fazlić, Aleksandar Janičić, Sanja Kazazić, Avdo Abaza, Sejo Vejzović, Pamuk Serhat (Istambul), dr Nusret Velić, Ekrem Smajić, Ekrem Handžić, Alica Jakirović, Anel Jakirović, Đani Jakirović, Meliha Sandžaktar, Senad Fetahović, Halil Gerin, Amira Gološ, Adnan Badžak i Roki.

Tokom trajanja izložbe svoje stihove govorile su poetese Sanela Kuko, Marela Jakovljević, Kimeta Čaušević i Alma Obad, dok je Ferid Nurkić poznati kompozitor i muzičar na flauti izvodio stare dobro poznate evergrinove.


Bećir Burić: Starina
Bećir Burić: Starina


Večeras cvjeta umjetnost, večeras se otvaraju duše mostarskih umjetnika u jedinstvenoj želji da trijumfuje artizam i da se gradu vrati epitet slikarske metropole. Podkujundžiluk nikad u svojoj viševjekovnoj istoriji nije ugostio toliko likovnih umjetnika kao sada - nikad nije bio obasut tolikim izlivom osjećaja kao večeras i zbog toga je današnji dan određen da bude zapisan u kulturnu istoriju grada.

Letargija, ako je ikada dodirnula prefinjene duše naših stvaralaca, sada je prošlost jer njihova kreacija dolazi do punog izražaja. 26. Mostarsko ljeto okupilo je likovne stvaraoce iz cijelog grada koji u zajedničkom nastupu uspostavljaju dijalog ne samo preko svojih radova nego i u direktnom kontaktu. Njima se večeras pridružuju pjesnici i muzičari da zajednički vrate duh stvaralaštva po kome je Mostar oduvijek bio prepoznatljiv, pamtljiv i osoben.

Suživot, dijalog, tolerancija i život po mjeri savremenog čovjeka su one konstante koje definišu njihov kredo. Umjetnost je određena da bude most između različitosti koje predstavljaju kvalitet savremenog promišljanja i načina življenja. Poštivanje različitosti je umijeće opstanka i način da se potvrdi specifičnost pojedinačnog identiteta.

26. Mostarsko ljeto i ovim sadržajem potvrđuje da se samo njegovanjem tradicijskih vrijednosti, uz prisustvo i inkorporiranje u savremene izraze i stremljenja, može napraviti program koji će privući publiku sa ciljem da se ona identifikuje kroz pojedine umjetničke izraze. Večeras su muze progovorile univerzalnim jezikom i ta nit je doprinjela stvaranju mosta povjerenja potrebnijeg više nego ikad do sada. Okupio se Mostar da se pokloni zaštitnicima njegovog duha koji odašilju poruku mira sa ispruženom rukom pomirenja i želje za stvaranjem ljepše budućnosti. Podkujundžiluk kao dio stare čaršije, a večeras je to likovna pozornica, postaje prostorna komunikacija u kojoj se prožimaju specifičnosti kultura i na toj osnovi se verifikuje tradicija grada i njegova budućnost. Otvaranje prema drugom, kao spas od samouništenja i dekadence, otvara perspektivu i prisustvo u savremenom svijetu. Izložba preferira da reflektuje različitosti kako bi se u njima prepoznao individualitet i osebujnost svake ličnosti. Tradicionalno razvijeni i kvalitetni mostarski likovni izraz ovom postavkom se potvrđuje kao konstantna vrijednost i gradska prepoznatljivost.

Kolektivnu izložbu mostarskih slikara proglašavam otvorenom uz iskrene čestitke za doprinos afirmaciji kulture i povezivanja gradskog prostora u jedinstvenu cjelinu.


Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Ibrahim Novalić: Predio u srcu

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 26-06-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo