Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 132-133 (43-44 - nova serija)

Godina XXVI novembar-decembar/studeni-prosinac 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Jagoda Serdarevic - Šemsudin Serdarević
JELAČIĆI
Stare srpsko-pravoslavne porodice iz Mostara

Na šire područje Mostara, Jelačići su se doselili iz Dabrice početkom XVIII vijeka.(1)

Jedna porodica nastanila se u Ortiješu blizu Bune, a druga u Mostaru. Obe ove porodice kasnije su postale veoma bogate a neki njihovi članovi završili su visoke škole u zemlji i inostranstvu. Mostarska porodica Jelačića pripadala je najbogatijim srpsko-pravoslavnim porodicama u gradu. U posjedu su imali nekoliko stambenih kuća i to Pod lipom koju su izdavali Perišićima, u Dudinoj današnja ulica Drage Palavestre, pa cijeli blok zgrada na Glavnoj ulici oko apoteke Šotrića, u ulici Osmana Đikića i u Cernici.(2)

Najmonumentalnija od svih kuća je dvospratnica na uglu Glavne ulice i Dudinog sokaka sa ulazom na južnoj fasadi.

Trgovačka firma pod nazivom
Đordo & Risto Jelačić, osnovana je 1882. godine(3) i radila je sve do 1940. godine.(4) Od osnivanja do 1894. bavila se uvozom kolonijalne i manufakturne robe, a potom mijenja djelatnost i naziv firme. Firma dobiva naziv Trgovina mješovite robe i vina.(5)

Kao i većina tadašnjih mostarskih pravoslavnih porodica i Jelačići su posjedovali porodičnu biblioteku a imali su i svoju arhivu.

Zahvaljujući činjenici da se znatan broj mostarskih Srba uspješno bavio raznim privrednim djelatnostima, uglavnom trgovinom i proizvodnjom kao i da su cijenili obrazovanje i sticali stručna znanja, aktivno učestvuju u privrednom, kulturnom i prosvjetnom životu na samo grada nego i regije Hercegovine pa i šire. Za vrijeme Austrije pokrenuli su veliku borbu za vjersku i školsku autonomiju.

Upravo tada, oni kroz razne oblike djelovanja intezivno rade i na nacionalnom osvješćivanju svoga naroda. Đordo i Risto Jelačić postaju ugledni privrednici uzgajajući vinovu lozu i baveći se proizvodnjom vina.

Jedan od braće Risto Jelačić završio je vinogradarsku školu u Kostajnburgu kod Beča, te je postao stručnjak za gajenje vinove loze i za pravljenje vina. Njegova aktivnost vezana je i za osnivanje Prve Srpske banke u Mostaru. Na glavnoj skupštini koja je odižana 21. maja 1903. godine bilo je mnogo akcionara iz gotovo cijele Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući na toj skupštini bio je Pero Šantić trgovac iz Mostara. Tom prilikom upisan je kapital od 600.000 kruna, a u Upravni odbor izabrani su slijedeći članovi: Pero Šantić, Risto Jelačić, Miho Peško, Ilija Grković, Risto Šain i Špiro Dokić. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Pero Šantić a za podpredsjednika Risto Jelačić.(6)

Braća Đordo i Risto Jelačić u posjedu su imali veliki podrum vina u Dračevicama, dok se kancelarija ove firme nalazila na Glavnoj ulici - Carina br.144. Zgrada postoji i danas a nalazi se preko puta Dokića kuće. Na nju se sa južne strane naslanja stepenište u Kuluk ulicu. Još i danas na toj zgradi stoji isti broj 144.(7)

Nakon izgradnje podruma u Dračevicama poslali su molbu Kotarskom sudu u Mostaru za postavljanje table sa natpisom firme, te da istu mogu ukrasiti zemaljskim grbom. Svoju zaštitnu marku dobili su 1893. godine u svrhu zaštite provenijencije vina iz njihove proizvodnje.(8)

Na memorandumu firme
Đordo & Risto Jelačić čiji faksimil donosimo, primjećuju se 22. medalje osvojene na međunarodnim izložbama vina kao i tri ordena.

Memorandum firme 'Djordjo i Risto Jelacic'
Memorandum firme Đordo & Risto Jelačić

Osvojene nagrade su:

- Na Milenijumskoj izložbi u Budimpešti 1896. godine nagradeni su izložbenom medaljom i velikom srebrenom medaljom.

- U Briselu su 1897. g. osvojili zlatnu medalju.

- Na II Internacionalnoj izložbi za umjetno kuhanje u Beču 1898.g., primaju najveće odlikovanje s počasnom diplomom.

- Iste godine na Internacionalnim izložbama u Marselju, Londonu i Amsterdamu osvajaju počasne diplome i zlatne medalje.

- Dvije godine kasnije, odnosno 1900. u Parizu ponovo osvajaju zlato.

Za dobra i kvalitetna vina braća Jelačići, dobili su ordenje od : Austrijskog cara Franje Josipa, belgijskog kralja Leopolda i engleske kraljice Viktorije.(9)

U njihovim vitrinama nalazile su se i medalje iz 1906., 1907., 1908., 1909., 1911. i 1912.g.

Pored braće Jelačića vinarske firme u Mostaru bile su u posjedu Riste Krulja, Riste Radulovića, Đorda Aničića, Velimira Oborine, Pere Šantića i drugih.(10)

Velike zasluge za plasman vina na zapadno - evropsko tržište pripadaju mostarskim trgovcima u Trstu, Škuljevićima i Aničićima.(11)

Distributer vina u Grazu bio je Milivoje Jelačić sa sjedištem u Klosterwiesgassu.

Trgovačka firma porodice Šantić iz Mostara pored svoje proizvodnje vina, naručivali su u pravilu žilavku i blatinu iz podruma Đorda i Riste Jelačića.(12)

Na računima koji su od strane Jelačića ispostavljani firmi Pere Šantića, vidljiv je u gornjem lijevom uglu njihov pečat, koji je okruglog oblika sa nazivom firme:
Prvi Hercegovački podrum vina Đorđa i Riste Jelačić.

U sredini je zemaljski grb oko koga su inicijali ove porodice Đ. J. R. a sam štit ukrašen je listovima loze i jednim grozdom grožda. Pečat je ispisan ćiriličnim pismom i latiničnim na njemačkom jeziku.

Kada su mostarski Srbi uputili protest Visokoj zemaljskoj vladi u Sarajevo radi vojnog zakona koji je stupio na snagu 22. novembra 1881. godine, po julijanskom kalendaru, tada su naveli da se krši dogovor sa Turskom, propisan Konvencijom od 21. aprila 1879. i međunarodni ugovor od 28. jula 1878. g. o zajamčenom poštivanju prava i običaja Bosne i Hercegovine među koje spada i nevršenje vojne dužnosti grčko-istočne vjere u austrijskoj vojsci.(13)

Među potpisnicima gdje su se našla imena Ristana Šole, Riste Šantića, Vuke Kujkura, Stojana Kablara, Ilije Šaina, Simata Mrava i drugih. Svoj potpis nije stavio Risto Jelačić što nas upućuje na zaključak da se nije želio politički aktivirati.

Ova firma imala je jake trgovačke veze sa Njemačkom, Austrijom, Mađarskom, Čehoslovačkom pa i dalekim Japanom.(14)

O ugledu ove porodice govori nam jedan zanimljiv podatak. U pismu poslanom iz Beograda, a koje je datirano 5. septembra 1906. godine, stoji slijedeći tekst:
Čast mi je poslati Vam spomenicu o otvaranju Univerziteta sa molbom da izvolite odgovoriti prijemu. Molim Vas, da izvolite primit uvjerenje o mom ličnom poštovanju.

U potpisu je sekretar Univerziteta gosp. Dačić. Gospodi Đordu i Risti Jelačić.(15)

Kada je 1902. godine zavladala velika glad u istočnoj Hercegovini, Đordo i Risto Jelačić darivali su 25. kruna kao pomoć akciji
pomoć gladnima za Nevesinje.(16)

U radu i životu kulturnog društva
Gusle u Mostaru, mnogi iz ove porodice učestvuju kao dobrotvori, pomagači i izvršujući članovi.(17)

Dr Veljko Jelačić radio je u gradskom fizikatu kao doktor fizik, liječeći neosigurana lica sve dok ga nisu 1941. godine odvele ustaše i ubile. Ova ustanova se nalazila u zgradi Opštine na glavnoj ulici u kući, vlasništvo Ahmeda Komadine.(18)

Gradsko zastupništvo Mostara, 5. jula 1893. godine uputilo je u ime naroda mostarskog ministru Zemaljske vlade u Sarajevo molbu kojom se traži otvaranje gimnazije i više djevojačke škole. Medu potpisnicima zastupništva grada Mostara nalazi se i ime Riste Jelačića.

U Mostaru su stariji uvijek pričali da su najbogatije porodice svoje krsne slave imale u zimskom periodu pa sve do kasnog proljeća. Krsna slava Marka Jelačića je Sv. Mučenik Klimentije, obilježavala se od 25. novembra pa sve do 8. decembra.(19)

Na Bjelušinskom srpsko-pravoslavnom groblju u Mostaru registrovali smo slijedeće grobnice porodice Jelačića i to na brojevima ovih parcela - NG.D. 4.3; NG.D. 29. 1; DG. D. 18. 1.

Neki od članova porodice Jelačić su umirali dosta rano što zaključujemo iz podataka sa njihovih grobova.(20)

Parcela - NG.D. 4. 3

Porodična grobnica / Jelačić /
Mitar / 26.9.1924. - 17.10.1979. /
Lenka / 1.7.1950. - 22.7.1951. /
Spomenik podiže / supruga i majka Cvija / 1980. /
Spomen ploča je izrađena od jablaničkog granita a utisnuta ćirilična slova su obojena zlatnom bojom. Na ploči se nalazi slika Mitra Jelačića, uokvirena sa dvije grančice.

Parcela NG.D.29.1

Porodična grobnica sa pet krstača

Prva krstača
INCJ / Ovdje počivaju zemni ostaci /
Marice rođ. Jelačić / udate Radujko /
rođena 9. juna, 1890. god. umrla, 11. aprila, 1911.godine.
Ovaj spomenik podiže joj ožalošćena mati Staka.
Krstača je pravljena od kamena tenelije a tekst je napisan ćiriličnim pismom.

Druga krstača
INCJ. IS. HS.
Ovđe leže zemni ostatci
Save sina Mirka Jelačića / požive 57 godina /
preseli se u vječnost, 17. januara 1896. godine.
Krstača je napravljena od kamena pješčara a slova su ćirilična.

Treća krstača

INCJ. IS. HS.
Ovđe leže zemni ostatci
Dušana / sina Save Jelačića /
rođen 16. oktobra 1884. god. preseli se u vječnost, 12. januara 1897. godine.
Krstača je napravljena od kamena pješčara a uklesana slova su ćirilična.

Četvrta krstača

INCJ
Ovdje leže zemni ostatci
Hristine / kćeri Save Jelačića /
rođene 14. jula 1888. god. umrle, 15. decembra 1906.god.
Vječni ti pokoj
Krstača je napravljena od kamena tenelije.

Peta krstača

IS HS
Ovđe počivaju zemni ostatci
Mare / šćeri Save Jelačića /
rođene 16. maja 1883.god., a preseli se u vječnost, 27. maja 1889.
Rajska ptičice vječna ti pamjat i blaženi pokoj.
Krstača je malih dimenzija napravljena od tenelije a naslonjena je na krstaču Marice Jelačić.

Opis grobnice

Grobnica ima pet krstača od kojih je posljednja (sa južne strane) polomljena u posljednjem ratu i nalazi se u podnožju grobnice sa prednje strane okrenute ka zapadu.

Parcela NG.D. 18. 1

Porodična grobnica Riste Jelačića

Tekst na spomen kosturnici:
Risto Jelačić / 1846. - 1918. /
Mara / supruga Ristina / 1859. - 1935. /
Dr Savo - sin Ristin / 1898. - 1936. /
Draginja - kći Ristina / 1896. - 1926. /
Dr Velimir - sin Ristin / 1893. - 1941. / odveden i ubijen od ustaša /
Milivoj - sin Ristin / 1888. - 1968. /
Staka supruga Milivoja / 1894. - 1979. /
Ana - kći Ristina / 1895. - 1977. /
Vladimir Jelačić / 1902. - 1979. /
Dragutin Jelačić / 1900. - 1980. /
Sinovi Ristini /
Tekst je uklesan ćiriličnim pismom a spomen kosturnica je od bračkog kamena.

Parcela NG. D. 48. 7

Krstača
IN. CJ. IS. HS
Ovde leže zemni ostatci
Stake R. Tute / rođene Jelačić /
Preseli se u vječnost 12. septembra 1896. u 66 oj godini života
Vječna joj pamjat i blaženi pokoj
Ovaj spomenik podiže joj sin Jovo
Krstača je izvađena iz groba i leži na zemlji.

Staro pravoslavno groblje
iznad Stare pravoslavne crkve


Lokacija: 6.a 3
INC. J
Ovđe počivaju zemni ostatci
Mare Đ. Jelačić / rođena Gurović /
1851. godine, preseli se u vječnost, 14. februara 1917. g.
Mir pepelu njezinu
Krstača je napravljena od kamena tenelije i okrenuta ka jugu. Zbog ograničenog prostora na prednjoj strani grobnice koja je u pravilu okrenuta ka zapadu krstača je postavljena na južnoj strani.
..................................................
IN.C.J.
Ovđe počivaju zemni ostatci
Đorde Jelačića, rođen u Mostaru 1884. godine
umrije u Mostaru 22. marta 1914. godine
Pokoj mu duši.
Krstača je napravljena od kamena krečnjaka.
..................................................
Ovđe leže zemni ostatci
Mileve šćeri Đorde i Mare Jelačića
rodi se 11 junija 1883. umrije 2 se...
Krstača je vrlo malih dimenzija ubetonirana u okuir grobnice tako da se ne vidi jer se nalazi u zemlji. Predpostavljamo da je bilo novođenče.
..................................................
IN. + C. J.
+ I.S.HS.
NI. KA
Ovđe leže zemni ostatci
Mare / supruge Marka Jelačića /
rođene Zec, poživlje godina 100., preseli se u vječnost, 20. oktobra 1899. g.
Podaj joj gopode vječni pamet i blaženi pokoj.
Tekst je uklesan na istočnoj strani krstače Marka sina Save Jelačića. Na ovoj grobnici ima devet krstača i sve su od kamena krečnjaka načinjene.
..................................................
IS HS
Ovđe leže zemni ostatci
Ljubice / šćeri Đorde Jelačića /
rođena, 10. oktobra 1876.g., prestavi se, 8. novemra 1889.
Lahka ti zemlja
Krstača je načinjena od kamena krečnjaka
..................................................
Ovđe leže kosti
Ljubomira / sina Đorđe Jelačića /
rodi se, 20 julija 1881. g., predstavi se, 19. augusta 18... (nedostaju dvije cifre)
Ovo je mala krstača okrenuta ka istoku. Načinjena je od kamena krečnjaka.

Porodična grobnica Jelačića, locirana je na Starom pravoslavnom groblju iznad Stare pravoslavne crkve na parceli broj - 6.a3. a ima devet krstača. Od njih naveli smo i opisali njih šest, dok su ostale krstače polomljene a na jednoj većoj vremenom se izbrisao tekst na kamenu teneliji.

Podatak da se u biblioteci Arhiva Hercegovine nalazilo preko 500 knjiga i dio časopisa ove porodice, koje su otkupljene ili pak poklonjene ovoj ustanovi bio je povod za ovaj tekst.(21)

Analizom iste utvrdili smo da su neki članovi ove porodice poznavali više stranih jezika i da su se zanimali za lijepu književnost, nauku i umjetnost, zakonodavstvo i drugo. U tu svrhu koristili su knjige pisane na stranim jezicima.

Ovaj put donosimo izbor od četrdesetak knjiga iz biblioteke porodice Jelačića iz Mostara. Popis pronađenih njihovih knjiga čuva se u biblioteci Arhiva Hercegovine u Mostaru a sačinio ga je bibliotekar iz ove ustanove.

Izbor iz popisa knjiga porodične biblioteke Jelačića koje se čuvaju u biblioteci Arhiva Hercegovine:
1. Popović, Bogdan: Antologija srpske lirike: Beograd, 1928.g.
2. Lav, N. Tolstoj: Jutro jednog spahije.
3. Gorki, Maksim: Straža. - Beograd: kupljena 1918.g.

4. Gogolj: Ženitba. - Prag, 1920.g.
5. Dimitrijevć, Jelena: Pisma iz Misira.
6. France, Anatole: Jocasta et le Chat Maigre. - Paris.
7. Wilhelm, Lange: Der Brautmartsch: Leipzig.
8. Peter: Geschichte und Gestalten aus den Alpen. - Leipzig.
9. Hamza, Humo: S ploča istočnih. - Beograd, 1925.g.
10. Vladimir, Nazor: Slavenske legende (1898 - 1900.). - Zadar, 1900.g.
11. Molie're: L Avare - come'die en cino actes. - Zagreb, 1923.g.
12. R.Rolland: Mahatma Gandhi. - Paris, 1926.g.
13. Corneille: Cinna. - Leipzig, 1913.g.
14. Šekspir, Viliem: Hamlet.
15. A. Pierre i A. Minet: Le Livre du Maitre 1300 Sujets de Re'daction. - Paris, 1891.g.
16. Ogrizović, Milan: Slava njima. - Zagreb, 1905.g.
17. Herman, G.: Die Ehre. - Berlin, 1910.g.
18. Turgenjev, Ivan : Dim. - Novi Sad, 1886.g.
19. Georgijević, Krešimir: Čapekova knjiga. - Beograd, 1939.g.
20. Mesesnel, Franc: Ohrid (varoš i jezero...). - Skopje, 1934.g.
21. Kant, Emanuel: Nlacht des Gemuths. - Leipcig.
22. Der deutschen literatur. - Leipcig.
23. Jadranski: Zadar i okolica. - Split, 1933.g.
24. Ljacki: Ogledi o ruskoj književnosti XIX veka. - Beograd, 1935.g.
25. Merežovskij: Uskrsli bogovi. - Zagreb.
26. Gjaja, Ivan: Biološki listići. - Zagreb, 1918.g.
27. Crkva sv. Đorda na Oplencu. - Beograd, 1935.g.
28. Broz, Ivan: Oblici jezika Staroslavenskog. - Zagreb, 1911.g.
29. Godišnji izvještaj
Uprava Ratarske škole u Šapcu (1908. - 1909.). - Šabac, 1910.g.
30. Antologija Srpske ratne lirike 1912. - 1922. - Beograd, 1926.g.
31. Berlitz, M.D.: Francuska čitanka (udžbenik). - Paris, 1907.g.
32. Porden, J.: Žrtva sujevjerja. - Beograd.
33. Vajld, Oskar: De profundis (pisma). - Beograd, 1915.g.
34. Miodragović: Uskršnji hleb. - Beograd, 1914.g.
35. Radić, Stjepan: Moderna kolonizacija i Slaveni. - Zagreb, 1904.g.
36. Ljubić, Kažimir: Hrvatski perovođa. - Zadar, 1869.g.
37. Hans von Wolzogen: Aischnlos. - Leipcig. (Iz knjiga Milana Jelačića, akademika u Grazu)
38. Jo'kai, Maurus: Blitz und Schwertklinge. - Berlin. (Iz knjiga dr Veljka Jelačića, gradskog fizika, kupljena u knjižari Pacher & Kisić, Mostar, 23.2. 1896.g.)
39. Uput za zaštitu bojnih otrova i bakterija i za sanitetsku službu pri odbrani od napada iz vazduha. ­Beograd, 1923.g. ( Iz knjiga dr Veljka Jelačića, gradskog fizika u Mostaru.)
40. Vladimir, R.: Škola za violinu. - Jagodina, 1910.g. (Iz knjiga Save Jelačića)
41. Dragutin, J. Ilić: Svetle slike iz prvih dana hrišćanstva. - Mostar, 1897.g., Na ovoj knjizi nalazi se posveta koja glasi: Ispitni dar - Draginji Jelačićićevoj učenici IV. razreda. Mostar, 4. juna 1908. godine. U potpisu učiteljica K. Đordevićeva. U donjem lijevom uglu stoji pečat sa slijedećim tekstom: Vikat srpskih pravoslavnih škola mostarskih. Godinu nismo mogli dešifrovati.

Izvori:
1) Đordo Mišo Jelačić: Puno mi je žao. / Knjiga o Mostaru. Uredio Boro Pištalo/, Beograd, 1998.g., str. 372.
2) Isto, str. 372.
3) Bosnische bote. - Sarajevo, 1905.g., str. 200.
4) Vodič Arhiva Hercegovine Mostar. - Mostar, 1973. g., str. 22.
5) Isto, str. 23.
6) Bosanska vila. - Sarajevo, 1903.g., str.229. i 230.
7) Plan von Mostar. - Mostar,1899.g., str. 11.
8) Vodič Arhiva Hercegovine Mostar. - Mostar, 1973.g., str. 23.
9) Memorandum firme Jelačić
10) Grupa autora: Hercegovački vinogradi i vina. - Mostar, 1986.g., str. 26.
11) Grupa autora: Prva Hercegovačka izložba vina u Mostaru. - Mostar, 1955. g., str. 87.
12) Trgovačka firma Pere Šantića, fasikla / oznake II J. (1878 - 1912.) /
13) Bekić: Borba Srpskopravoslavnog opštenstva., 1933. g.
14) Grupa autora: Hercegovački vinogradi i vina. - Mostar, 1986. g., str. 26.
15) Kopija pisma kod autora.
16) Pedeset godina SPD
Gusle u Mostaru. - Mostar, 1938. g., str. 134.
17) Isto, str. 287, 288, 291, 292, 297 i 298.
18) Mustafa Komadina: Tradicija duža od stoljeća. / časopis - Most. -Mostar, 1996.g., br. 94 (5.n.s.), str. 103./
19) Proto Marko S. Popović, Krsna imena i slave pravoslavnih srpskih porodica u Mostaru, Mostar 1923.
20) Prilikom identifikacije grobnica koristili smo knjigu popisa na bjelušinskom groblju koju posjeduju autori.
21) Ulazni inventar Arhiva Hercegovine Mostar, 1955. - 1967. g.

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Rizah Stetic - Mrtva priroda s pticom, 1966.

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo