Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 210 (121 - нова серија)

Година XXXII мај/свибањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Љерка Остојић
Матица полијеће у прољеће

Дани Матице хрватске – Мостарско прољеће 2007.

Поштовани, добро дошли на свечано отварање деветих Дана Матице хрватске Мостар 2007. године – Мостарско прољеће. Ево нас опет заједно уз програме што их приређујемо на задовољство слушатеља, гледатеља и посјетитеља наше манифестације.

Дани Матице хрватске – Мостарско прољеће 2007.

Дани Матице хрватске – Мостарско прољеће 2007.

Допустите ми да у име Матице хрватске Мостар, њезиних кровних тијела, као и свих чланова Матице хрватске Мостар, те посебице нашега поштованог предсједника, господина Јосипа Муселимовића поздравим све вас скупа, и немојте ми замјерити ако некога изоставим. Поздрављам високе покровитеље:

  • предсједништво Босне и Херцеговине и изасланика господина Жељка Кнеза
  • предсједник Републике Хрватске господин Стипе Месић и изасланика господина велепосланика др. Јосипа Врбошића
  • Министарство културе Федерације Босне и Херцеговине, односно министра, господина Гаврила Граховца који је апсолутно најзаслужнија особа да ова наша манифестација има овако богат и разноврстан програм
  • Министарство културе Републике Хрватске и изасланика господина Срећка Шестана

С особитом радошћу поздрављам велепосланика Републике Словачке господина Мирослава Мојжита, градоначелника Мостара господина Љубу Бешлића, предсједника Владе наше жупаније господина Мирослава Ћорића. Једнако тако представнике културних институција у нашем граду Напретка, Просвјете, Препорода и Жидовске опћине.

Посебну захвалност дугујемо онима који су од самога почетка препознали наша настојања, одлучили помоћи и подржати нас. То су наши спонзори:

  • генерални спонзор – Hypo Group Мостар
  • златни спонзор - Алуминијски комбинат

И други господарски субјекти дали су финанцијску потпору као што су: Кроација (: Croatia) осигурање, Уникредит (: Unicredit) загребачка банка, ХТ Мостар, Еронет, Електропривреда, Краш, Подравка, Плива, Raiffeisen банка, Adriacable, Аутокућа Јелић и Вараждин промет.

Умјетнички директор Дана Матице хрватске Мостарско прољеће је наш прослављени диригент маестро Вјекослав Шутеј.

Извршни продуцент је директор Загребачке филхармоније наш уважени господин Миљенко Пуљић.

Непроцјењив је допринос Умјетничкога савјета којега чине:

  • Иво Прлендер, равнатељ Дубровачких љетних игара
  • Милан Штрљић, равнатељ Сплитскога љета
  • Ивица Шарић, најистакнутији оперни умјетник у Босни и Херцеговини
  • Срећко Шестан, помоћник министра културе у Влади Републике Хрватске

Особито нам је задовољство што и ове године, уз домаће, угошћујемо ауторе и извођаче из ближега и даљег сусједства. Њих све скупа понаособ поздрављам и уједно захваљујем што својим судјеловањем обогаћују наш културни простор.

Ми смо свјесни да ова велика међународна манифестација има вишеструку културолошку улогу и значење за Мостар, за Херцеговину и цијелу Босну и Херцеговину, јер обухваћа међународне глазбене, ликовне, казалишне и књижевне домете различитих умјетничких оријентација и изричаја. Овдје се ради о сусрету разноврсних мотива и тема које чине наше културно – овдје и сада, те успостављању културног дијалога који је био почео полако замирати у сувременој егзистенцијалној вреви. Надајући се да ће овај успостављени мост који спаја различита мотришта умјетничких поетика наша публика знати препознати и да ће то као чињеница потакнути ауторе на нове умјетничке набоје и оправдати њихов умјетнички хабитус.

Драги наши суграђани, придружите нам се, дођите на представе Мостарскога прољећа, својом назочношћу увеличајте ове девете Дане Матице хрватске и сви скупа још једном покажимо традиционалну наклоњеност према љепоти и умјетности која живи у граду на Неретви.

На крају, у име огранка најстарије и најугледније хрватске културне институције, удруге која поновно потврђује плодотворност свога рада, виталност свога устроја, храброст за велике пројекте и спремност за нове изазове – добро дошли и осјећајте се угодно!

Љерка Остојић,
подпредсједница Матице хрватске Мостар

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска