Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 210 (121 - нова серија)

Година XXXII мај/свибањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Шемсудин Златко Сердаревић
Уједињени у борби за мир

Награда „Мостар 2006.“ Нелсону Мендели

Мостар данас посједује само два субјекта која носе етикету свјетског реномеа и значаја. То су Стари мост уврштен на UNESCO-у листу свјетске баштине (15.07.2005.) и међународна награда за мир „Peace connection 2004.“ невладине асоцијације Центар за мир и мултиетничку сарадњу Мостар, основане 2003. године на иницијативу Сафета Оручевића, ранијег градоначелника Мостара. Истакнутим појединцима или установама заслужним за афирмацију мира, истине, и помирења, за превазилажење не само ратних него и постратних конфликата, награда се додјељује сваке године 24. јуна на дан свечаног отварања реконструисаног Старог моста. Циљ је да се и на овај начин потакну и подрже личности и институције чије је дјеловање усмјерено ка изградњи савремених демократских друштава у којима ће владавина права, и једнакоправност за све људе бити основа гаранције хармоничног живота а да све различитости, било да је ријеч о вјерским, националним, расним, језичким и другим постану кохезиони фактор и да као такве буду схваћене као богатство заједница.

Нелсон Мендела

Нелсон Мендела

Досадашњи лауреати награде Центра за мир су Вацлав Хавел (2004.), бивши предсједник Чехословачке (1989-1992.) и Чешке (1993-2003.) и Алојз Мок (2005.), бивши аустријски вицеканцелар (1987-1989.) и Савезни министар за вањске послове Аустрије (1987-1995.).

Недавно је преко Амбасаде БиХ у Јужноафричкој Републици ово признање за протеклу 2006. годину у Преторији додјељено бившем предсједнику Јужноафричке Републике (1991-1997.) нобеловцу (1993.) и истакнутом борцу за људска права Нелсону Мендели.

Харис Силајџић, бивши премијер БиХ и подпредсједник Фондације за реконструкцију Старог моста, данас актуелни члан Предсједништва БиХ испред Центра за мир и мултиетничку сарадњу Мостар, упутио је писмо Нелсону Мендели у коме га је упознао са значајем рада ове невладине асоцијације чији је рад усресређен на симболички значај Старог моста за коегзистенцију у свијету и мултиетничку сарадњу а све у контексту трагичних догађаја у нашој земљи током рата 1992-1995. године.

Силајџић је упознао Менделу са улогом познатих личности попут Ал Гора, Ричарда Холбрука, Сајруса Венса, Федерико Мајора и других у пројекту реконструкције Старог моста. Подсјетио је на значај укључивања UNESCO-а и World bank као и влада земаља донатора Турске, Италије, Француске, Холандије и Хрватске.

– Сви ови појединци и институције и управе, као и многи други имали су велико задовољство видјети поновно уздизање Старог моста. Мост је спреман када су људи спремни. Лијечење рањених душа захтијева вријеме, стрпљење и много труда, а ви то, г. Предсједниче, знате веома добро. У овоме нам је потребна Ваша подршка, охрабрење и присутност. Ауторитет моћи и богатства је предност у данашњем свијету, али и снага моралног ауторитета је привилегија само одређених појединаца. Ви г. Предсједниче имате овај ауторитет више него било ко и то је разлог који је потакнуо Центар за мир да Вам понуди награду за промоцију мира и мултиетничке сарадње,

стоји у писму Хариса Силајџића кога завршава с надом да ће Мендела моћи доћи у нашу земљу на уручење.

Мендели је у Преторији уручена Повеља и награда – скулптура у бронзи рад аустријског архитекте В.М. Пурингера. Пурингер је један од оснивача (1869.) групе ZUND-UP (активност, филмови, изложбе), у периоду 1970-1985., сарађује на архитектонским пројектима, ради као сликар и скулптор, излаже у Европи и прекоокеанским земљама а оснивач је пројекта „Peace Connection Mostar 3000“. Уникатна повеља са мотивом Старог моста је ручни рад Салке М. Пезе, академског сликара из Мостара.

У писменој поруци коју је упутио Центру за мир и грађанима наше земље Нелсон Мендела изражава велику захвалност што је постао лауреат мировне награде „Мостар 2006.“ и што је његово дјело инспириративно дјеловало на наше грађане.

– Иако сам примио много награда за свој допринос очувању мира у свијету, био сам угодно изненађен када сам сазнао да су људи из Ваше земље одлучили да ми укажу ову част. Искрено се радујем уколико сам на било који начин инспирисао људе из БиХ који су претрпјели многе патње, да наставе с радом на помирењу и успоствљању трајног мира. Јужна Африка је удаљена од Ваше земље, али ми смо уједињени у глобалној борби за мир, који, без обзира на све, нема алтернативе. Наши заједнички циљеви морају бити помирење и коегзистенција различитих култура, религија и раса. Ово је моја порука грађанима БиХ и желио бих још једном да им се захвалим на овој награди,

стоји у писму неприкосновеног борца за мир у свијету, које је на адресу Центра за мир стигло преко Министарства вањских послова БиХ, Одсјек за Азију и Африку.

Приликом избора лауреата награде „Мостар 2006.“ у Центру за мир су се руководили чињеницом да, иако је Јужноафричка Република географски далека од БиХ ипак постоји заједничка спона а то је планетарна борба за мир и дијалог меду народима, цивилизацијама и културама свијета а да је име Нелсона Менделе управо парадигма те акционости.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска