Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 204 (115 - nova serija)

Godina XXXI novembar/studeni 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Shemsudin Zlatko Serdarevic'
Brozovic' fudbalska legenda
Miroslav Brozovic'

(1917.-2006.)

Poshtovani chlanovi porodice Brozovic', tuzhni skupe! Pripremajuc'i jednu televizijsku emisiju o legendarnom fudbalskom asu Miroslavu Mehi Brozovic'u, bio sam u prilici da u nekoliko navrata sa tim chovjekom provedem prekrasne chasove druzhenja.

Iako u poodmaklim godinama Brozovic' je zrachio veliku energiju. Ostavljao je utisak chovjeka koji je spreman da ponovo zakorachi u svijet sporta kome je poklonio cijeli svoj zhivot. Ko je mogao pretpostaviti da c'e malodobni mladic', do tada zanesen vjezhbama u mostarskom Sokolu, napraviti blistavu karijeru i svrstati se medju elitne mostarske, hrvatske, bosanskohercegovachke i jugoslovenske asove.

U vremenu kada smo u stanu porodice Pershic', koja mu je poklanjala svu duzhnu pazhnju i porodichnu ljubav, prebirali po uspomenama, chesto bi mu se ochi ovlazhile tako da sam shvatio da se u tom do tada nepoznatom chovjeku, koji je u zhivotu a posebno na fudbalskom terenu, ostavljao utisak neustrashivog robusnog borca, ustvari krila jedna vrlo osjetljiva i osjec'ajna dusha – tipichna mostarska dusha. Kako se upravo u ochima svake lichnosti krije njegova dusha, mogao sam u tim plavim prostranstvima njegovih zjenica vidjeti shiroku, raspojasanu dushu koja je volila i drugima zhivot darivala.

Miroslav Brozovic' (1917.-2006.)

Miroslav Brozovic' (1917.-2006.)

U njegovim uzdasima krila se velika, zanimljiva i uzbudljiva storija o minulom vremenu u kojoj je bio aktivni akter, ne samo sportskih dogadjaja nego i svega shto se oko sporta deshavalo. Na fotosima objeshenim o zidove i pedantno slozhenim u stare patinaste albume, jasno se uochavao plec'ati mladic' plavkaste, u pravilu uredno zacheshljane kose pune zhivotnosti. Sa sjetom je tumachio i posmatrao te slike, kaleidoskop svoje staze, uvidjajuc'i kako je ovozemaljski zhivot uistinu kratak za sve planove i ispunjenje zhelja. Ali, na svu srec'u, on je svoj zhivot ispio na dushak i bez ostatka. Protekao mu je u lijepim uspjesima ne samo na terenu nego i na putovanjima kao i u drushtvima. Mladic' iz Mostara, sa prvim loptanjem u JSK Mostar, dochekao je da 1948. godine na chuvenom Vembliju nastupi u olimpijskoj reprezentaciji Jugoslavije. To je kasnije poshlo za rukom velikom Muhamedu Mujic'u i halfu sa Rondoa, Krunoslavu Radiljevic'u. Brozovic' je bio prvi Mostarac sa nastupom u elitnoj olimpijskoj reprezentaciji. Malo je koji mostarski fudbaler imao tako bogatu karijeru kao shto je to sluchaj sa Miroslavom Mehom Brozovic'em. Njegova zhivotna staza ishla je od Mostara preko Zagreba, Beograda, Sarajeva, Banjaluke, Doboja i Dubrovnika da bi se krug zatvorio u Mostaru.

U njegovoj prichi o minulom vremenu nije bilo hiperbolisanja dogadjaja niti zhichnog isticanja. Skromnost, ta vjechita komponenta njegove lichnosti, potvrdjivala se i onda kada je cjelokupnu karijeru trebalo sublimisati i podvuc'i jasnu crtu. To je karakteristika velikih i on ju je potvrdjivao cijelog zhivota.

Miroslav Brozovic' je po mnogo chemu zanimljiva osoba. Imao sam osjec'aj da je mnogo toga o njemu ostalo nezabiljezheno. Mozhda je tome razlog njegova prevelika skromnost ili urodjena tajnovitost dushe. U svakom sluchaju samo bitne stvari se pamte i biljezhe – broj nastupa, osvojenih titula i priznanja.

U devetnaestoj godini je u dresu zagrebachkog Gradjanskog u kome 1939. godine zajedno sa asovima: Higlom, Glazerom, Kokotovic'em, Matekalom, Velflom i Jazbinshekom osvaja shampionsku titulu Jugoslavije. Brozovic' je medju jedanaestoricom najboljih fudbalera Gradjanskog koji 1941. i 1943. godine osvajaju titulu shampiona Hrvatske. Uknjizhio je 17 nastupa u reprezentaciji Hrvatske. Dres reprezentacije Jugoslavije oblachio je 17 puta (1940-1948.). U timu beogradskog Partizana 1947. godine, kao kapiten tima, prima pehar marshala Tita. Karijeru je zavrshio u FK Sarajevo chije je boje branio od 1948. do 1954. godine. Kao trener Sarajeva u BiH je donio prvu shampionsku titulu. Svojevremeno je Brozovic'a legendarni Stjepan Bobek uvrstio u tim svijeta. Svugdje je ostavljao samo lijepe tragove i biljezhio znachajne uspjehe. Kad je osjetio da ga zove jug, krenuo je u svoj Mostar posjec'ujuc'i redovno Masline gdje medju chempresima sa kumrama i vjernim djivkarima snivaju njegovi roditelji.

Ona druga strana njegove lichnosti otishla je nepovratno sa njegovim sjenima u ovu zemlju koja nas cheka i od koje ne mozhemo pobjec'i, ma koliko to zheljeli.

Brozovic'a sam dozhivio na poseban nachin, vishe kao savrsheno lijepu i chistu dushu, nego kao sagovornika iz koga kao novinar crpim podatke kako bi njegove sugradjane podsjetio na ovo znachajno ime i ovjekovjechio ga kao velikog i zasluzhnog sportistu chije c'e ime ostati zlatnim slovima zapisano u svim sportskim enciklopedijama i monografijama klubova chije je boje branio.

Pochivao u miru bozhijem i neka ti je, dragi vrli prijatelju Miroslave, laka zemlja.

Mostar, 6.10.2006.

Slovo na oproshtaju od Miroslava Brozovic'a na katolichkom groblju Masline. Samo par koraka nizhe njegove grobnice nalazi se vjechna kuc'a sa mramornom loptom olimpijca Krunoslava Krune Radiljevic'a.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden