Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 204 (115 - nova serija)

Godina XXXI novembar/studeni 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Nusret Kohnic'
Sjec'anje na velikana
Izidor Papo

(1913.-1996.-2006.)

Chetrnaestog oktobra 1996. godine preminuo je i preselio na vjechni pochinak svjetski velikan akademik profesor dr. Izidor Papo.

Vijest o njegovoj smrti bolno je odjeknula chitavom Evropom, bivshom nam drzhavom, a i u njegovoj voljenoj Hercegovini, a narochito u Mostaru.

Izidor Papo (1913.-1996.)

Izidor Papo (1913.-1996.)

Preminuli dr. Izidor Papo bio je poznati svjetski doktor hirurg-kardiolog i saradnik chuvenog doktora De Bejkija koji je prvi u svijetu izvrshio presadjivanje ljudskog srca. Posebna i rijetka pochast pripala mu je, jer postaje pochasni chlan Kraljevske Medicinske Akademije u Engleskoj i jedan je od devet pochasnih chlanova.

Poznat u svijetu po patentiranju instrumenata koji imaju veliku primjenu u kardiohirurgiji kod nazivom ”Papin prsten”.

U Drugom svjetskom ratu prikljuchuje se borcima NOR-a u borbi protiv fashizma i kao vrsni ljekar spashava ranjene borce svojim hirurshkim zahvatima.

Bio sam jedan od sretnika shto smo ja i moja porodica imali ovakvog chovjeka istinskog prijatelja.

Karika koja nas je vezala istinski bile su ptice pjevice, koje je pokojnik izuzetno cijenio i volio, i chesto bi govorio da su Mostar, Mostarci i mostarske ptice duboko u dushi i srcu njegovom.

Ove njegove rijechi potvrdjene su bezbroj puta, a narochito u novembru 1984. godine kada nakratko prekida odmor u Kraljevskoj porodici u Holandiji, da bi doshao u Mostar da svechano otvori Republichko takmichenje u uzgoju ptica pjevica koje su bile iz raznih gradova BiH. Njegovo lice je pokazivalo veliku radost i odushevljenje koje nije mogao sakriti. Po povratku u Holandiju chlanovima kraljevske porodice nije mogao objasniti a niti su oni mogli shvatiti zbog chega je ishao u Mostar, jer su Mostar i ptice pjevice bila njegova velika radost i ljubav.

Meni, mojoj porodici i onima koji su ga istinski poshtovali, a narochito onima kojim je u teshkim momentima pomogao ostac'e u trajnoj uspomeni kao chovjek koji je rodjeni Hercegovac i chovjek koji je istinski volio nash grad kao i svakog dobronamjernog chovjeka.

Ne mozhemo da ne spomenemo njegovo veliko zalaganje i pomoc' za izgradnju Regionalnog medicinskog centra u Mostaru.

Neka mu je vjechna slava i hvala!

Nusret Kohnic', Mostar

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden