Most - Index
Most - Pretplata
Mustafa Skopljak: Svjetlom i tamom, kombinovana tehnika [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 184 (95 - nova serija)

Godina XXX mart/ozhujak 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zlata Salahovic'-Grebo
Slavne Mostarke

Povodom 8. marta – Medjunarodnog dana zhena

Mostarke

Slika prvog Gradskog odbora AFZh-a Mostar, snimljena u ljeto 1945. godine. Nisu prisutni svi chlanovi Odbora. Slika predstavlja nepotpuni Gradski odbor. Prema sjec'anju Bisere Puzic'-Taushan i moje, (Zlata Salahovic'-Grebo), koje smo u to vrijeme obavljale duzhnost sekretara Gradskog odbora AFZh-a u Odboru su bile i Hasiba C'uric', predsjednica, Stanka Spuzhevic'-Boras, podpredsjednica, Samija Kurt, Slishkovic' (imena se nismo mogle sjetiti), Dushanka Lalic'evic' i druge. Nazhalost, nismo se mogle sjetiti nekih drugarica, kao shto nismo mogle neke ni prepoznati na slici. Imena smo navele po sjec'anju i to: Anika Vlahbegovic', Milka Vukadinovic', Fatima Tikvina-Koluder, Mara Muchibabic', Zlata Salahovic'-Grebo, Nafa Koluder, Radojka Mishkovic', Bisera Puzic'-Taushan, Muruveta C'emalovic', Slishkovic' (?), Zehra Velic'-Shator, Derva Sheva-Kemura, Zlata Jerkic', -stoje, Dervisha Nozhic', Samija Bubic', Fatima C'orda, Zehra Kalajdzhic'-Fejic', Nevzeta Kreso, Shefika Resulbegovic', Sofija Pavlovic', Hiba Grebo-Sijerchic'... i dr.

Povodom 8. marta 1952. godine – prije vishe od 50 godina – 7. marta 1952. u Narodnom pozorishtu organizovano je ”Komemorativno veche posvec'eno zhenama Mostara palim u Narodnooslobodilachkoj borbi”. Na pozivnici su upisana imena njih 68. Brojka sama po sebi vec' mnogo govori. To je spisak pripadnica razlichitih generacija, drushtvenih slojeva, etnichke pripadnosti i drugih obiljezhja koje je nosio svaki pojedinac sam sa sobom, nekima ne pridajuc'i znachaj koji im se danas pridaje. Mozhe se slobodno rec'i da su ta obiljezhja bila obiljezhja NOP-a u Mostaru koja su u svojoj razlichitosti predstavljala njegovu snagu i bogatstvo.

Povodom 8. marta, napominjem i sljedec'e:

Na prijedlog Klare Cetkin Medjunarodna konferencija zhena u Kopenhagenu 1910. godine proglasila je 8. mart za Medjunarodni praznik zhena. U Bosni i Hercegovini je proslavljen taj dan 1913. godine. Povodom 8. marta 1918. godine u Sarajevu je odrzhana ”Proslava zhenskog dana” na kojoj je uchestvovalo oko 2.000 zhena, od kojih je bilo 300-400 Muslimanki. (Prema podacima koje navodi Nevenka Bajic' u svom radu ”Uloga zhene u socijalistichkom pokretu u BiH”).

Antifashistichki front zhena Jugoslavije je osnovan na Prvoj zemaljskoj konferenciji 6-8. decembra 1942. godine u Bosanskom Petrovcu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Klas centar Mostar

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden