Мост - Индекс
Мост - Претплата
Мустафа Скопљак: Свјетлом и тамом, комбинована техника [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 184 (95 - нова серија)

Година XXX март/ожујак 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Злата Салаховић-Гребо
Славне Мостарке

Поводом 8. марта – Међународног дана жена

Мостарке

Слика првог Градског одбора АФЖ-а Мостар, снимљена у љето 1945. године. Нису присутни сви чланови Одбора. Слика представља непотпуни Градски одбор. Према сјећању Бисере Пузић-Таушан и моје, (Злата Салаховић-Гребо), које смо у то вријеме обављале дужност секретара Градског одбора АФЖ-а у Одбору су биле и Хасиба Ћурић, предсједница, Станка Спужевић-Борас, подпредсједница, Самија Курт, Слишковић (имена се нисмо могле сјетити), Душанка Лалићевић и друге. Нажалост, нисмо се могле сјетити неких другарица, као што нисмо могле неке ни препознати на слици. Имена смо навеле по сјећању и то: Аника Влахбеговић, Милка Вукадиновић, Фатима Тиквина-Колудер, Мара Мучибабић, Злата Салаховић-Гребо, Нафа Колудер, Радојка Мишковић, Бисера Пузић-Таушан, Мурувета Ћемаловић, Слишковић (?), Зехра Велић-Шатор, Дерва Шева-Кемура, Злата Јеркић, -стоје, Дервиша Ножић, Самија Бубић, Фатима Ћорда, Зехра Калајџић-Фејић, Невзета Кресо, Шефика Ресулбеговић, Софија Павловић, Хиба Гребо-Сијерчић... и др.

Поводом 8. марта 1952. године – прије више од 50 година – 7. марта 1952. у Народном позоришту организовано је „Комеморативно вече посвећено женама Мостара палим у Народноослободилачкој борби“. На позивници су уписана имена њих 68. Бројка сама по себи већ много говори. То је списак припадница различитих генерација, друштвених слојева, етничке припадности и других обиљежја које је носио сваки појединац сам са собом, некима не придајући значај који им се данас придаје. Може се слободно рећи да су та обиљежја била обиљежја НОП-а у Мостару која су у својој различитости представљала његову снагу и богатство.

Поводом 8. марта, напомињем и сљедеће:

На приједлог Кларе Цеткин Међународна конференција жена у Копенхагену 1910. године прогласила је 8. март за Међународни празник жена. У Босни и Херцеговини је прослављен тај дан 1913. године. Поводом 8. марта 1918. године у Сарајеву је одржана „Прослава женског дана“ на којој је учествовало око 2.000 жена, од којих је било 300-400 Муслиманки. (Према подацима које наводи Невенка Бајић у свом раду „Улога жене у социјалистичком покрету у БиХ“).

Антифашистички фронт жена Југославије је основан на Првој земаљској конференцији 6-8. децембра 1942. године у Босанском Петровцу.

Претходна · Садржај · Наредна

Клас центар Мостар

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-05-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска