Most - Index
Most - Pretplata
Mustafa Skopljak: Svjetlom i tamom, kombinovana tehnika [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 184 (95 - nova serija)

Godina XXX mart/ožujak 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Anto Gavrić
Novi stari ustroj Bosne i Hercegovine

Na pomolu je neki novi tihi ustroj naše BiH. O njemu svi šute i svi pričaju. Čeka se navodno pristanak predstavnika sva tri konstitutivna naroda ali kako nam je poznato od ranije, taj pristanak će biti rješenje i zapovijed uvaženog visokog predstavnika, pošto se tri strane nisu mogle dogovoriti.

Novi nametnuti ustroj BiH sa pet regija ili prepisani ustroj Socijalističke Republike BiH možda će biti ekonomičniji, u sebi će imati manji broj administrativnih i birokratskih radnih jedinica, i ništa više. Ono što su međunarodni čimbenici rušili u BiH prije desetak godina – sada ponovo žele uvesti na mala tiha politička vrata bez buke, bez rata i bez suglasja i jednog pojedinca, običnog građanina ili političara ove zemlje.

David Vartabedijan: Hollow, komb. tehnika, 2002.

David Vartabedijan: Hollow, komb. tehnika, 2002.

Još uvijek se kaže da BiH nema protektora ali i taj šuškavi novi ustroj o kome se ne smije nitko izjasniti, ili o kome će se izjasniti prodani domaći političari koji su dobili glasove od naroda a rade za međunarodne predstavnike. Novi ustroj ili konglomerat naroda i politike na načelima obnove bratstva i jedinstva, prljavog kapitalizma, otuđene opljačkane društvene svojine, izgleda da je jedino novo i staro rješenje za balkansku i europsku BiH. Novim ustrojem svakako će dobiti njegovi autori ili prepisivači socijal komunizma i oni koje čeka sigurno radno mjesto ili novi biznis, ali što čeka obične ljude koji se ponovo moraju adaptirati i otkrivati svoja prava kod nove administracije novog poretka prinadležnosti, kao da doživljavaju novi egzodus i privikavanje na tuđi poredak i državu. Samo što se koliko-toliko ustabilio poredak, pravni sustav koji je građanin spoznao u mjestu i vremenu, naši vladari strani gospodari i domaći izdajnici rade na novim mapama koje i ovaj put, vjerovatno većini puka, neće odgovarati ali je bitno da se nešto dešava, mijenja i da stado šuti, da ga nitko ne smije uznemiravati, pokretati.

Koliko će novi ustroj odgovarati narodima, gospodarski i kulturno, koliko će nas približiti Europi kojoj trenutno hrlimo a sutra ćemo se kajati i iz nje željeti pobjeći – ostaje da vide neke mlađe generacije. Da li je novi ustroj planirao i nova radna mjesta za one koji će u tim regijama živjet a ne samo crtati mape treba pitati za odgovornost onih koji u rukama drže taj projekat. I tako poslije praznih obećanja pred lokalne izbore, na pomolu su vjerojatno obećanja kako će svima biti bolje u ovoj napaćenoj zemlji poslije najnovije podjele BiH na pet ili više regija ili kantona, a temelje tome će ugraditi policija ili državno ministarstvo policije. Po planiranom novom ustroju BiH vidljivo je da je međunarodna zajednica imala scenarij raspada Jugoslavije kao komunističke države tako što njene narode zavadi i podijeli da bi se već danas govorilo o novom ujedinjenju naroda BiH kroz regije a možda i ujedinjenju Balkana kroz samostalne državice. Narodna poslovica ”zavadi pa vladaj” još se jednom pokazala učinkovita na Balkanu i još jednom ćemo okusiti našu slabost i moć međunarodnih čimbenika u novom ujedinjenju novoj zajednici Balkanaca ali ne više u čisto komunističkom obliku. Ono što su propatili i stradali milijuni nevinih sa ovih prostora kroz rat i poraće, to za međunarodne faktore i ne igra nikakvu ulogu, njihov je cilj ostvaren da budemo njeni zamorci u gospodarskoj i kulturnoj globalizaciji.

Običnom građaninu i dalje ostaje da se bori za goli život i da bude moderni rob stranom i domaćem kapitalisti, da zaboravi na svoje stradanje, egzodus, porušeni dom, rasutu i uništenu obitelj te da nastavi bez sebe i svog identiteta tamo gdje je stao prije deceniju i nešto više.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Klas centar Mostar

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden