Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 200 (111 - нова серија)

Година XXXI јули-август/српањ-коловоз 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Анто Зирдум
Социјална поезија Анте Гаврића

Анто Гаврић, У даху самилости,
ХКД Напредак Витез/Нови Травник, 2006.

Кажу да је друга књига свакога писца најважнија. У првој вам опросте све почетничке омашке, а на другој вас сви чекају. Ако из било којега разлога на њој оманете, не опраштају они од чијега суда овиси јавна оцјена некога дјела. Друга књига поезије Анте Гаврића у свему је боља од прве, јер у првој је он, понесен чињеницом да укоричује своје уратке удробио све и свашта и направио збирку од 150 страница. Друга је пак књига дупло тања, али у свему одмјерена, конципирана и конструирана као књига поезије која има везивну нит. Осјети се, одмах, да је то поезија човјека са ставом, с особним начином доживљавања свијета око себе, човјека с даром истинскога пјесника, човјека који има што рећи, зна рећи а у међувремену је још домишљао то како рећи.

Вили Боси (Италија): Повијесно памћење
Вили Боси (Италија):
Повијесно памћење

Фердо Ковач (БиХ): Видарица
Фердо Ковач (БиХ):
Видарица

Кипарска колонија „Радобоља 006“

Књига У даху самилости подјељена је у четири цјелине. По првој је насловљена књига, друга цјелина насловљена је као Дјеца раја, трећа Трагање за човјеком, а четврта Плач камена. Заједничка нит која веже сва четири поглавља је бављење човјеком, најприје као социјалним бићем, као обитељском емоционалном чињеницом и на крају као мисаоним и религиозним бићем. У првом поглављу заправо имамо оно што би се могло сасвим прецизно назвати социјалном поезијом. То је свијет у којему Гаврић професионално живи и он нам је дао изнимне слике свеколике типично наше биједе испуњене категоријама као што су прогнаник, повратник, бескућник (не онај амерички) и у истима нам је подарио и обдарио нас низом прелијепих стихова, који уз све потичу доброту и покрећу на размишљање. У другом дијелу преокупиран је својом обитељи посебице дјецом и ту се можда и налази најбоља сувремена пјесма о дјетету на нашим просторима.

„Док те гледам
небо ми је на дохвату
Док те љубим
цио свемир ми је у загрљају
Док себе
у твојим очима гледам
Знам бесмртан сам.“

У трећем поглављу он трага за човјеком, за нашим људима овдје и сада, било да су умрли, погинули или су још живи. У пјесмама овога поглавља он се дотиче и конкретних ликова као што је Никола Шоп или Марко Мартиновић, али се бави и категоријама људи без душе, и разним карактерима којима обилује наша сувременост. У четвртом поглављу вратио се обитељи, тј. својој недавно умрлој мајци посветио неколико пјесама и тако заокружио своју зрелу људску и пјесничку окупираност човјеком и на неки начин дотакао се виших сфера, о којима ће опсежније и темељитије највјеројатније проговорити у слиједећој збирци.

Гаврић је своју поезију објавио у реномираној библиотеци поезија Напреткове подружнице у Витезу, као петнаести наслов и као једанаести аутор, а сви су из Лашванске долине.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-17

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска