Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 194 (105 - нова серија)

Година XXXI јануар/сијечањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Светозар Радоњић Рас
Слојевити животопис

Милорад Ђ. Деретић: Животни пут књигу пише.
Београд: Свет књиге, 2005.

Један врли Херцеговац – Милорад Ђ. Деретић (Рапти код Требиња, 1928.) у одмаклим се годинама латио пера, осјетивши потребу да много тога што је проживио остави читаоцима и потомству. У овој (2005.) години објавио је двије обимне књиге а трећа је у штампи.

Овдје ћемо скренути пажњу само на прву књигу из ове серије, „Животни пут књигу пише“, у којој детаљно, с много чињеница, аутор описује свој, некад тегобан и трагичан, некад чак крвав, али често и радостан живот дуг седамдесетак година. Јасно, пишући о себи, о ономе што се њему догађа, он је морао писати о просторима, догађајима и људима у којима се, и с којима се, све у његовом животу збивало. А много тога се, наглашавамо, збивало у Херцеговини и Мостару као и у другим крајевима оне велике Југославије.

Мада аутор то није учинио, ову књигу могли бисмо подијелити и посматрати у три дијела. Први дио обухватао би Деретићево дјетињство, пред Други велики рат, а затим почетак и разбуктавање рата у који је Деретић ступио с тринаестак година и до краја се борио предано противу окупатора. Ратни дани су му, највећим дијелом, протицали на просторима Херцеговине и он свестрано износи сву драматику ратовања по Херцеговини и шире. Нарочито је драматично и сугестивно описао борбе за ослобођење Мостара од Нијемаца. Ту је Деретић био рањен и лијечио се у Мостару гдје ће срести своју симпатију из предратних илегалских дана у Дубровнику. И догодила се партизанска љубав али његова миљеница неће дочекати слободу. Аутор се, иначе, током цијеле књиге често враћа Мостару. Као млад официр он ће бити рано пензионисан (са свега 23 године) па ће се вратити у своје Требиње гдје ће се једно вријеме активно бавити разним одговорним пословима. Али, жеља за знањем и напредовањем води га у Мостар гдје ће похађати и завршити учитељску школу, па ту једно вријеме и учитељевати. О тим данима Деретић пише надахнуто, с пуно љубави за Мостар и Мостарце, укупном животу који је ту провео. Ту би се негдје и завршио први дио ове обимне књиге (око шестстотина страна Б формата).

Други дио ове разуђене а занимљиве књиге почиње Деретићевим одласком у Сарајево, гдје ће завршити студије на Правном факултету. Нешто старији од своје студентске генерације, па тиме и много искуснији, богатији разним сазнањима, брзо и активно ће се укључити у све поре студентског живота, нарочито оног организованог кроз разне видове окупљања и заједничког дјеловања. Покренуо је многе драгоцјене иницијативе које су трајно остале у сјећању његове генерације. Радио је много, био добар студент, стекао бројне пријатеље и свој, већ ионако богат, живот обогатио многим новим искуствима. У Сарајеву ће срести и своју будућу животну сапутницу – Јеленку Салатић, касније познатог и плодног архитекту али, нажалост, сада већ покојницу. Можда нешто сажетије, што је наметало обиље граде, али довољно свестрано подсјећање, Милорад Деретић је писао о својим богатим сарајевским данима.

Славко Медунић: Мост на Сави

Славко Медунић: Мост на Сави

Трећи дио ове обимне исповиједне књиге почиње Деретићевим преласком у Београд, након завршетка студија, гдје је доспио жељан нових искустава и сазнања, спреман да се доказује и усавршава на сложеним пословима. Овај дио књиге је најслојевитији и најбогатији. Ту Деретић детаљно описује свој радни пут кроз разне државне органе у којима је радио на одговорним пословима. Указује он на напоре али и на успјехе који су га тамо пратили. Као борац за истину и правду, морал и хуманост долазио је у конфликте с појединцима али је увијек излазио као побједник. Долазио је, како видимо из књиге, више пута и у животне опасности али је и тада успијевао да сачува свој живот и углед.

Књига је, како смо поменули, богата догађајима, личностима, локалитетима и другим аргументима за које аутор наводи све релевантне податке (мјесто, година, мјесец, дан, имена људи, функције итд.) што читаоца понекад може довести у недоумицу. Ово тим прије што аутор није у књигу унио писане изворе или сличне доказе који би потврђивали наведене податке. Но, судећи по многим упоредним подацима овој се књизи заиста може вјеровати. Нека аутору ових редова буде допуштена напомена да је од самог почетка књиге, без дилеме, препознавао многе личности, догађаје и просторе о којима аутор пише, од Требиња, Мостара, шире Херцеговине, Сарајева, до Београда.

Ова књига је објективна слика једне генерације, истина о њој, њеним надама, радостима, ентузијазму, љубавима али и тешкоћама. Колико год се тицала Милорада Деретића, она се тиче свих нас његових сапатника. То су наше истине и требало их је понудити онима који данас другачије мисле и говоре о нама и нашем времену.

На крају нагласимо да је књига писана дивним херцеговачким језиком и стилом, што посебно завређује пажњу читалаца.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-02-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска