Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 194 (105 - нова серија)

Година XXXI јануар/сијечањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Самија Ризвановић
Културни центар старог вијека

Запис са Даорсона

Не можете се баш тако лако без кондиције попети уз брдо Ошанићи, од Стоца удаљено неколико километара. Покрај пута шипци (у Босни кажу нар) црвене боје, набрекли у својој зрелини касне јесени. Дрвеће златних листова који опадају. Кад прођеш село и двије судачке столице уклесане у камену, са којих су пресуде изрицали средњовјековни феудалци овог краја, поглед пукне на пространи плато којим влада драча, зановијет, понеки јасен и … камен.

Циљ је – илирски град Даорсон.

Тамо сам ишла још у гимназијским данима и као студент. Тада смо сви хтјели бити археолози, занесени и задивљени ентузијазмом др. Здравка Марића, чувеног археолога, који је тада радио у Земаљском музеју и вршио велика археолошка истраживања овог најзначајнијег културног центра старог вијека у Херцеговини, у коме су живјели Даорси, илирско племе.

Што сте ближе овом некад необично утврђеном граду, кога су многи назвали босанском Микеном, све је више камена и неке чудне тишине коју једино нарушава планински вјетрић који долази са Хргуда чији су се обронци наслонили на ошанићки плато.

Издалека, када си сав већ у зноју и када мислиш да краја путу нема, пред вама у нестварном крајолику, на самој литици која се извила изнад корита крашке рјечице Радимље, притоке Брегаве, израњају киклопске зидине Даорсона израђене од огромних камених фино клесаних блокова складно састављених у цјелину зида са капијом и двије куле који су штитили град.

У Херцеговини, под сваким каменом је историја, рекао би Ћамил Сијарић. Чини се да је и на сваком камену историјски запис. А овдје је више камена него било чега другог. Сив, а некако топао. Сама та помисао побуђује посебна осјећања. Шта ли све земља скрива, кад је на њеној површини ово чудо остало?

Морам признати, да су ми, кад сам први пут видјела те камене киклопске зидине, изгледале грандиозније.

Даорсон

Даорсон

Додирујем зид (дугачак 60, а дебео 4 метра) и размишљам о онима који су га зидали и ту слагали. Да ли је стварно човјек својим рукама то урадио? Јер, тако огромно камење, дужине и по три метра, тежине и више од десет тона, требало је исклесати, донијети и уградити у ову зидину.

Када прођеш кроз капију овог чудесног града, са његова платоа се шири поглед далеко преко Дубравске висоравни, све до мора. Мало лијево кањон Брегаве и у њему пећина Бадањ са цртежом праисторијског човјека на стијени испред пећине. (Гипсани отисак се може видјети у Земаљском музеју у Сарајеву – ако је музеј отворен). А поглед са саме литице, доле у дубину, пружа се на вијугаво сухо корито рјечице Радимље, која се ту близу урања у Брегаву, у плодном Видову пољу и личи на „прашну цесту“ којом не „клизи лимузина плаве боје“ али је сигурно да „на двоје дијели свијет“, овај горе нестварни и онај на другој страни који живот даје, а очитује се у бетонској бази уз саму Брегаву подно Саставака. А мало ниже види се некропола стећака која се, гледана одозго, доима уситњена и другачија. На платоу испред градских зидина, у камену, назиру се темељи грађевина које су чинили градски трг на коме се одвијао живот. Огромна цистерна за воду у граду служила је за преживљавање у случају дуготрајније опсаде града. Становништво би се у том случају повлачило у привремене настамбе на стрмим литицама, које су природним амбијентом литице биле заштићене са три стране, док је четврту страну требало да штити изграђени киклопски зид. Да зид није испунио предвиђену сврху, и поред своје импозантности, види се по томе што је широка камена капија у облику лука преграђивана накнадно мањим каменим блоковима. Такође, назиру се остаци степеница које се спуштају низ литице стијена остајући да висе над провалијом. Њихова ма стаза је, највјероватније, водила доле до саме рјечице Радимље. Гомиле раскомадане керамике разбацане на све стране остале од претходних ископавања.

Прва ископавања овог налазишта, вршена 1963., открила су керамику поријеклом из јужне Италије, разне стријеле и бронзане новчиће, накит. „На основу нешто керамичких налаза може се закључити да је насеље основано негдје у 16. стољећу п.н.е. и да је сигурно стојало од краја 5. стољећа до 1. стољећа пр.н.е. Градско утврђење са зидовима грађеним од огромних камених блокова настало је највјероватније у 4. стољећу пр.н.е.“, записао је истраживач Здравко Марић.

Град Даорсон је ковао свој новац. Археолошки налази које је истражио Марић садрже бројне бронзане и сребрне новчиће који су ковани у 4., 3. или 2. стољећу п.н.е. на Сицилији, у Риму, Драчу, Рисну, Хвару и на самим Ошанићима. Новчић са натписом Даорсон из Ошанића, најстарије писано откриће Херцеговине, потврђује да су Даорси живјели око Неретве и да је град на Ошанићима највјероватније добио по њима име.

Прилаз Даорсону је неприступачан, и најбоље би било да тако и остане док неко не осмисли и проведе археолошка ископавања до краја и остатке заштити. Љети га штите змије отровнице и жега, а зими нико.

На унутрашњој страни киклопских зидина неки нови клинци, плавим и црвеним спрејом исписали своја имена: Филип М., Горан Т., Марин М., Марио К., Мирјана Ј., Моника П., Габријела П., Ивана Б., Маја П, Марко О., Саша, Ружица, Лана, Винка Б., VIII а Црнићи. Уз имена, слово и у њему крст, да се зна. Шта дјеца знају шта је пет стољећа прије Криста? Кад може крст старој столачкој тврђави са остацима средњовјековног, па турског, па аустроугарског града и споменик блајбуршким жртвама у истом облику тик уз средњовјековну некрополу стећака Радимља, онда мало спреја по камењу које је ту уграђено прије више од два и по миленијума се и не доима тако трагично. До данас нико раније није на овим зидинама ништа писао нити урезивао. Даорсон се чувао као нешто свето и драго. Да може свијету показати одакле смо и докле сежу коријени наших предака.

Столац је историја Босне и Херцеговине у малом. Њено џепно издање. Кад упознаш историју и знаменитости Стоца, све ће ти из историје ове земље бити јасније.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-02-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска