Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 192 (103 - нова серија)

Година XXX новембар/студени 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мустафа Гафић
Свестрани умјетник
се поново представио у родном граду!

У Завичајном музеју у Травнику отворена јубиларна изложба
академског сликара Мирка Ј. Герстенхофера

На изложби у организацији ХКД „Напредак“ и Завичајног музеја поводом обиљежавања „Андрићевих дана културе“ говорили су Фатима Маслић, Желимир Узелац, дон Анто Ледић и аутор.

Мирко Ј. Герстенхофер: Травник

Мирко Ј. Герстенхофер: Травник

У приземљу Завичајног музеја који је био заједно са ХКД „Напредак“ домаћин, отворена је јубиларна изложба слика познатог сарајевског и академског травничког сликара Мирка Ј. Герстенхофера, који је у свом родном граду почео каријеру као једно од открића познатог сликара Ђоке Мазалића. У присуству многобројних љубитеља ликовних умјетности и сликаревих пријатеља, након наступа мјешовитог збора ХКД „Напредак“ под равнањем Јадранка Охнеца, најприје је надахнуто говорила Фатима Маслић, хисторичар умјетности и директорица Завичајног музеја.

Подсјећајући да овај аутор скоро три деценије не живи у Травнику гдје је радио и као ликовни педагог, она је рекла да он никада није престао мислити на њега, на његове људе, догађаје и збивања које је овјековјечио у сликама, цртежима, карикатурама у листу „Боцкало“, па чак у пјесмама:

– Његове слике рађене у разним техникама са мотивима из Травника, објављене у разним публикацијама, заузимају и данас доминантно мјесто у визуелној спознаји Травника али и других градова у БиХ који су нам се урезали у памћење, посебно преко десетак поштанских марака на којима су његови цртежи градова. Уз цртање градских пејзажа он се дуго бавио илустровањем и ликовним уређењем књига, али и рестаурацијом екстеријера сакралних објеката и карикатурама које су његова велика љубав, али и начин да својим дјелом уљепша нашу свакодневицу, да развесели човјека и да га подсјети на радост живљења. Неке слике из 56-годишњег рада нашле су се и на овој изложби, која пружа прилику да се накратко отплови у нека минула времена и поново зађе у познате предјеле и отисне од сањаних обала за којима се несвјесно жуди – казала је Фатима Маслић.

Мирко Ј. Герстенхофер: Стари Мост

Мирко Ј. Герстенхофер: Стари Мост

Надахнуто је говорио и Желимир Узелац, предсједаватељ ХКД „Напредак“ у Травнику наглашавајући да је и ова изложба дио програма „Андрићевих дана културе“ којима је обиљежена 113. годишњица рођења нашег нобеловца у овом граду. Говорио је и аутор слика са изложбе коју је пригодном бесједом прогласио отвореном равнатељ Католичког школског центра „Петар Барбарић“ у Травнику дон Анто Ледић, познат и као вишеструки шампион у дизању тегова који је донедавно живио у Коњицу:

– Дивим се вашој каризми коју имате и да живите уз љубав према природи и Божијем створу тако да се не може рећи више осим самог дивљења. Све што бих казао у овом тренутку, мислим да би било погрешно и сиромашно али могу рећи да сам као Травничанин поносан што Травник има још једног великана и да вас препустим емоцијама над овим сликама које пуно говоре о духовном богатству аутора – рекао је отварајући изложбу дон Анто Ледић.

Свечано отварање изложбе уљепшала је читањем поезије позната травничка глумица Вилдана Калчо.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-01-04

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска